Sosyal bir ortamda, insanların kaygı duygusunu yaşamaları çok yaygın bir durumdur. Yaşam süresi boyunca yaklaşık olarak her on kişiden birinde sosyal kaygı bozukluğu görülmektedir. Toplumsal kaygı bozukluğu genellikle, kişi eğer sosyal ortamlarda korku, endişe ve benzeri duygular yaşıyor ise teşhis edilmektedir ve bu sorun kişinin sosyal yaşamını büyük oranda etkilemektedir.
Büyük bir topluluk önünde konuşma yaparken hissedilen kaygı durumu, yaşanan bu korku durumuna örnek gösterilebilir. Zürih Üniversitesi Psikiyatri Hastanesi’nden bazı araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışma, anksiyete bozukluğu tedavisinin, duyguların işlenmesinde ve düzenlenmesinde rol oynayan temel beyin yapılarını düzenlediğini ortaya koymaktadır.
Bilişsel Davranışsal Terapi
Sosyal anksiyete bozukluğu bulunan hastalarda, aşırı kaygıyı düzenleyen frontal ve lateral beyin bölgelerinde hasarlar olduğu görülmüştür. Duyguların düzenlenmesine yönelik stratejiler, kortikal ve subkortikal beyin bölgeleri arasındaki dengeyi tekrardan sağlama üzerinedir. Bu stratejiler, sosyal anksiyete bozukluğu tedavisinin merkezi olan bilişsel davranışsal terapi altında uygulanmıştır. Zürih’de yapılan bu çalışma, 10 hafta boyunca bilişsel davranışsal terapi gören, sosyal anksiyete bozukluğu yaşayan hastaların beyin yapılarındaki değişimi gözlemlemiştir. Manyetik rezonans görüntüleme (MR) kullanılarak hastaların bilişsel davranışsal terapi öncesi ve sonrası beyin yapıları incelenmiştir.
Beyindeki değişimin düzelmesi
Zürih Üniversitesi Psikiyatri Hastanesi Depresyon, Anksiyete Bozuklukları ve Psikoterapi Merkezi Başhekimi Annette Brühl “Beyindeki yapısal değişimlerin, irade ve duygusal düzenlemeleri gerçekleştiren beyin bölgelerinde görüldüğünü tespit ettik.” diyerek araştırmalarının sonucunu açıklamaktadır. “Başarılı bir tedavi, daha sağlam beyin yapısı oluşmasına yardımcı oluyor.” diye de ekliyor.
Bu bilgilere ek olarak, araştırmayı yapan grubun bulgularına göre, tedavi sonrasında duyguların işlendiği beyin bölgelerinin birbirleriyle daha fazla bağlantı içerisinde olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, araştırma grubu psikoterapinin sosyal anksiyete bozukluğuyla alakalı beyin bölgelerinde tekrar yapılanmaya gittiğini ve beynin daha işlevsel çalışmasını sağladığını ortaya koymuştur.
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170206084235.htm

Türkiye’nin ilk ve tek süpersonik raylı test hattı açıldı!

Bir yorum