Robot kelimesi nereden geliyor? – Robot kelimesinin tarihi.
Bu, “Monstrous Devices” adlı romanın genç kahramanı Alex’in hikâyenin başlarında sorduğu bir soru. Beinsizler.net adresini düzenli takip edenler kuşkusuz cevabı bilecektir.
Akıllı bir çocuk olmasına rağmen, eski saat ve pil ile çalışan oyuncak robotları toplamak için özel bir tutkusu olsa da Alex kendini aniden şaşırmış bir halde buldu. Kelime o kadar yaygınlaştı ki bir yerde başlamış olması gerektiği düşünülmedi bile. Muhtemelen bu yıl aslında dile girişinin 100. yıl dönümünü kutladığını bilmiyordu.
Konu ile ilgili diğer makalemiz: Robot Nedir? Popüler Kültürde Robotlar
1920’de Prag’da, tarihin ilk “robotları” o yıl parlak Çek yazarı KarelČapek’in yazdığı R.U.R. sayfalarında karalanmış olarak ortaya çıktı. “Rossum’un Akıllı Robotları”dramanın merkezindeki şirketin adı ve yapay insanlar yapmaya adanmış bir işletme. (R.U.R., Rossum’un akıllı robotları anlamına gelir. KarelČapek’in bilimkurgu tiyatro oyununun adıdır.)

Fabrika, insanların tercih etmeyeceğini düşündükleri tüm işleri bu cihazlara yaptırmak için tasarlandı. Böylece insanlığı daha yüce, daha önemli şeylere adamak adına kuruldu. – “Özgür ve yüce olacaksın: başka bir görevin olmayacak, başka bir işin olmayacak, kendi varlığınızı mükemmelleştirmekten başka hiçbir şey düşünmeyeceksiniz… ”-
BladeRunner, Westworld, Terminator ve RUR’un ardından ortaya çıkan sayısız diğer bilim kurgu masalının hayranlarını şaşırtmayacak bir gelişme; robotlar, insanlardan daha üstün fiziksel ve entelektüel kapasitelere sahip olmak için yaratıldı. İsyan ederler ve sonunda gezegendeki herkesi katletmeye başlarlar.
İlk olarak Ocak 1921’de Prag’da oynandı
“İnsan beyninin ürünü insan elinin kontrolünden çıktı.” diye özetledi Čapek. Bunun bir komedi filmi olduğunu belirtmek istiyordu. İlk olarak Ocak 1921’de Prag’da oynandı, R.U.R.’un ertesi yıl Broadway’de İngilizce uyarlaması yapıldı. 1923’e gelindiğinde, oyun otuz dile çevrilmişti ve bu yeni sözcük zaten kültürümüze yerleştiriliyordu.
O on yılın sonunda, Oxford İngilizce Sözlüğü’nün “karmaşık bir dizi eylemi otomatik olarak gerçekleştirebilen bir makine” ifadesini belirtmek için “robot” kelimesi kullanılmaya başlandı.
Čapek, elbette yapay yaşamın yaratılması hakkında bir hikâye bulan ilk kişi değildi. Coğrafi olarak Čapek’e daha yakın, memleketinin en ünlü efsanesi olan Prag Golem’in 16. Yüzyıl hikayesini, yaratıcısının kontrolünden çıktığı başka bir masal olan mistik Rabbi Loew tarafından hazırlanmıştı.
Ancak, Golem hikayesinin farkında olamamasına rağmen Capek bunun asla R.U.R. için bilinçli bir ilham kaynağı olmadığı konusunda ısrar etti. KarelČapek her zaman kelimenin gerçek yaratıcısı olan kardeşi Josef’i her zaman güvenilir kılan bir noktaya değindi.
Robota Kelimesinden Türedi

Eseri yazarken Karel, yapay insanlarına “işçiler” demeye çalıştı, ama memnun değildi ve tavsiye için Josef’e döndü. Josef’in önerisi, 1848’de kaldırılan bir köylü köleliği biçimi olan yerel feodal efendinin topraklarının çalışmasının zorunlu olduğu, zorunlu serf işçiliği sistemine atıfta bulunan Çekçe “robota” kelimesinden türemiştir.
Capek’in hikayesi, yapay zekayı anlayabilmek için hicivli bir oyunda kendimizi buluyoruz. Fabrika sahiplerinin işlerinin insanlığa nasıl fayda sağlayacağına dair açıklamaları – “Daha fazla yoksulluk olmayacak. Evet, insanlar işsiz kalacak, ancak o zamana kadar yapılacak hiçbir iş kalmayacak. Her şey canlı makineler tarafından yapılacaktır ”-
Ancak, en büyük bilim kurgularında olduğu gibi, Capek geleceği tahmin etmeye değil, kendi zamanlarını yazmaya çalışıyordu. Teknolojik ilerlemenin getirdiği daha iyi bir geleceğe dair iddiasız iyimserlik, daha önce hiç görülmeyen bir tür katliamın bilimsel gelişmelere izin verdiği Birinci Dünya Savaşı’nın sergilenen oyunu parçalamaya yetmişti. Bu arada, Rusya’nın “robota” sınıfı kendi başlarına bir devrim başlattı.
Bir gazeteci olarak, 1930’larda Avrupa’daki totaliter rejimlerin yükselişini izleyen Čapek, dönemin önde gelen anti-faşist yorumcularından biri olarak tanındı. Yazısı, oyunlarının, hikayelerinin ve eleştirisinin fikirleri, üslubu ve tutumu onu Çekoslovakya’da “halk düşmanı ikinci” olarak adlandıran Nazilerin dikkatini çekti.
1938’de ülkeyi işgal ettiklerinde 48 yaşında Josef Čapek’i buldular. “Robot” kelimesinin asıl yaratıcısı 1945’te Bergen-Belsen toplama kampında öldü.
Ama bir kısmı ölümsüzleşti. “Robot”, küresel sözlüğümüze giren çok az Çekçe kelimeden biridir. (Bir diğeri “tabanca”, ama bu başka bir hikâye.) Küçük bir kelime, yine de çok fazla tarih, belirsiz bir gelecek taşıyor.
Muhammed Ragıb ÇALIK