Dünya’da kalan son çiçek hastalığı örneklerine ev sahipliği yapan iki tesisten birinde bir patlama yaşandı.
Variola virüsünün (çiçek virüsü) sebep olduğu eski bir hastalık olan çiçek hastalığının ortadan kalktığı..
Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1979’da evrensel bir aşılama programının başarılı olduğu kanıtlandıktan sonra ilan edilmişti.
İlgili: Çiçek hastalığı: Dünyanın İlk Kökü Kazınan Hastalığı

Sadece 20. yüzyılda 300 milyon insanı öldüren çiçek hastalığına yakalanan son kişi 1978 yılı yazında öldü. Bir tıbbi fotoğrafçı olan Janet Parker, Birmingham Tıp Fakültesi’nde çiçek hastalığı örnekleriyle temas ettikten sonra çiçek hastalığının son kurbanı oldu.
O ve ailesi karantinaya alınırken, dünya medyası, hastalığın tekrar meydana gelip gelmeyeceğini gözlemlemek için Birmingham’a gittiler. Hastalık tekrar yaşandı ve Janet Parker öldü.
Çiçek hastalığı örneklerinin bulunduğu laboratuvarın lideri Henry Bedson; Parker’ın ölümü doğrulanmadan önce ölümünün bir intihar olduğu ve Bedson’ın yok etmek için çok çalıştığı hastalığı dünyada tekrar ortaya çıkarmış olabileceği için dehşete kapıldı.
Çiçek hastalığı tamamıyla ortadan kaldırıldı

Sonrasında hükümetin raporlarda teyit ettiği gibi, virüsün laboratuvarından kaçtığına inanarak, “Arkadaşlarım ve meslektaşlarımın bana ve işime olan güvenini yanlış kullandığım için üzgünüm,” şeklinde bir not bıraktı.
Parker’ın ailesinde sadece annesine hastalık bulaştı fakat hafif bir şekilde bulaştığı için kısa bir sürede enfeksiyondan kurtuldu. Olaydan 1 yıl sonra, çiçek hastalığı tamamıyla ortadan kaldırıldı.
Biz hastalıktan arındırıldık fakat kalan numuneleri, biri ABD’de ve biri Rusya’da olmak üzere iki güvenli laboratuvara taşıma ve geri kalanı da yok etme kararı alındı.
Numunelerden biri Rusya’da, şarbon ve ebolayı da barındırıp araştıran eski bir Soğuk Savaş Dönemi Sovyet Biyosilah Laboratuvarı olan, Novosibirsk Viroloji ve Biyoteknoloji Merkezi’nde tutuluyor.

Betonarme duvarlar, ileri teknoloji çitler ve hareket dedektörleri ile tesiste güvenlik yüksek olmasına rağmen, 15 yıl önce tesisteki bir bilim insanı, ebola ile kontamine bir iğneyi kazara kendiyle temasa sokması sonucu öldü. Ve bu durum merkezin güvenliği hakkında endişelere yol açtı.
İki hafta önce, tesisin bir kısmı planlı bir onarım çalışması sırasındayken bir patlamanın ardından alevler içinde kaldı.
Vektör yaptığı açıklamada, “6 katlı betonarme laboratuvar binasının 5.katında onarımda olan sıhhi muayene odasındaki bir gaz tüpünde patlama oldu ve yangın çıktı. Biyolojik tehlikede olan hiç kimse yok, bir kişi yaralandı ve bina yapısı da hasar görmedi.” dedi.
Yerel raporlara göre; bacakları yanan çalışan hastaneye götürülürken, tesisten tehlikeli biyolojik bir maddenin yayılmadığını ve genel nüfusa yönelik bir tehdidin bulunmadığını vurguladı.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Çin’de İnsanlara Bulaşan Virüsün Sebebi Keneler Olabilir!
- Antibiyotiklere Karşı Virüsleri Öldüren Bakteri Türü Bulundu
- Aşılar Sayesinde Artık Daha Fazla Yakalanmayacağınız 6 Bulaşıcı Hastalık
Çeviri: Hümeyra DEMİRBAŞ