Kitap okumak, ikinci bir dili konuşmak veya piyano çalmak sağlıklı bir beyni beslemenin tek yolu değildir. Bu yazıyı okuduktan sonra sizde spor salonu üyeliği almayı düşünebilirsiniz!
Hepimiz, fiziksel aktivite ve beyin sağlığı arasındaki pozitif ilişkiyi biliyoruz ancak bilim insanları bu bağlantının neden var olduğu üzerine daha da meraklı! Bu amaçla, araştırmacılar, Mayıs 2018’deki bir çalışma için benzersiz bir yaklaşım benimsedi.

Ekip, bacaklarınızı kullanmamanın (örn; parapleji ve yatağa bağımlı hastalar ve astronotlar) kemik ve kas kütlesini azaltacağını bilmemize rağmen bacak hareketliliğini kısıtlamanın beyin üzerinde bir etkisi olup olmayacağını merak etti.
Bunun üzerine, araştırmaları için farelerin arka ayaklarını 28 gün boyunca hareketsiz hale getirdiler. Diğer grupta yer alan fareler ise dört ayak üzerinde dolaşma özgürlüğüne sahipti. Çalışma tamamlandığında, bilim insanları farelerin beyinlerine; özellikle de subventriküler bölge olarak bilinen merkezi sinir sistemi aktivitesi için bir merkez görevi gören beyin bölgesine baktılar.
Sonuçlar açık bir mesaj gönderdi: Bacaklarınızı ihmal etmeyin !

Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında oldukça önemli bir detay saptandı. Kısıtlı bacak hareketine sahip farelerin, serbestçe hareket eden kontrol grubuna kıyasla; beyinlerindeki sinir kök hücre sayısında, yüzde 70 ‘lik bir azalma görüldü! (Bu hücreler olmadan, yeni hücre gelişimi (nörojenez olarak bilinir) gerçekleşmemekte ve ölü beyin hücreleri yerine yeni hücreler yerleşememektedir. Dolayısıyla beyin sağlığı azalmaktadır.)
İtalya’nın Università degli Studi di Milano’daki baş araştırma yazarı Raffaella Adami, Forbes; “Hayatımızda aktif olmamız bir tesadüf değil; yürümek, koşmak, oturmak ve çömelmek hepsi bacak kaslarımız için” demektedir. Ayrıca küçük bir fiziksel aktivite bile sağlığımızın neredeyse her yönü için uzun bir yol olabileceğini vurgulamaktadır.
Peki sizin spor salonu üyeliğiniz var mı ?
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Yeni 5 dakikalık egzersiz, kan basıncını yükseltebiliyor ve beyin fonksiyonlarını artırabiliyor
- Ünlü Bilim İnsanlarının Bilmediğiniz Sportif Yaşamları
- Beyniniz Kendini Ölümün Varoluşsal Tehdidinden Koruyor!
Editör / Yazar: Tuğçe ÇAMLICA