Salgın hastalıkların ve epidemiyoloji biliminin doğasını ve ortaya çıkışını anlamak için tarihteki büyük bilim adamları ve araştırmaları.
1546
Girolamo Fracastoro, bulaşıcı hastalık adı altındaki araştırmalarını, belirli bir enfekteden dolayı yayılan hastalıklar göz önünde bulunarak, naturalist bir çerçeve içinde ele almıştır. Bu hastalıklar arasında frengi, kuduz, kızamık ve uyuz da bulunur.

1676
Thomas Sydenham, Medical Observations adlı kitabında, hastalık semptomlarının çok tekdüze olmasından mütevellit, doktorların hastalıkları sınıflandırmasının, bitkibilimcilerin bitkileri sınıfllandırmasından daha farklı olamayacağını savunur.
1854
John Snow, Londra kolera salgını zamanında enfeksiyon şablonlarını araştırırken, koleranin önceden enfekte olmuş olanların dışkısının suyu kirletmesi sonucu, ‘suyla‘ taşınan spesifik bir hastalık olduğu sonucuna varır.
İlginizi çekebilir: Epidemiyoloji: Hastalık Anlayışımızdaki 10 Kilit Bilim İnsanı
1876
Joseph Lister, ameliyattaki antiseptik sistemlerinin, yaralı konumu dezenfekte etmek amacıyla ellerinin, ameliyat aletlerinin ve kıyafetlerinin dahi karbolik asitle emilerek bu sayede kan zehirlenmesinin azalması sonucu ölüm oranının da azaldığını duyurur.

1882
Robert Koch, verem bakterisinde yaptığı deneylerinin sonuçlarını açıklayarak, yüzyılın büyük katliamının yalnızca bir bakteri olduğunu paylaşır.

1898
Mairus Beijerinck, tütün mozaik virüsü hakkında bir çalışmasını paylaşır. Kendi deyimiyle bu yaşayan bulaşıcı sıvının, yenilenmesi için başka bir hücreye ihtiyaç duyduğunu savunur. TMV elektron mikroskoplarıyla görülebilen ilk virüslerden biridir.
1898
Ronald Ross, bir kaç plasmodia türünün (bir grup tek hücreli parazit), dişi Anopheles sivrisineği aracılığıyla malaria yaydigini keşfeder.
1954
Jonas Salk’ın çocuk felci aşısı test edilir. Ardından Alfred Sabin tarafından geliştirilen canlı, daha hafifleştirilmiş bir virüs odaklı çocuk felci karşıtı kampanyayı domine eder, dünya çapındaki hastalıgın tamamen kökünü kurutma olayı ise halen bulunamamıştır.
İlginizi çekebilir: İnsanlık Tarihini Şekillendiren Yıkıcı Bulaşıcı Hastalıklar
1982
Stanley Prusiner, kuzudaki astinal adlı hastalığa, sığırda ‘BSE’ye ve insan sinir sisteminin çeşitli dejeneratif bozukluklarına neden olan materyalin sınıfını tanımak için ‘prion‘ adlı bir kelime uydurur (protein ve enfekteden gelmektedir).
1983
Rober Gallo (US Ulusal Sağlık Örgütü), Luc Montagnier ve Françoise Barre-Sinoussi (Paris Pasteur Enstitüsü) birbirinden bağımsız olarak AIDS’e neden olan virüsü izole etmişlerdir.
Cemre Zeynep GÜLTEKİN