Gökbilimciler galaksimizin merkezindeki kara deliği 20 yıldır izliyorlar ve Mayıs ayında daha önce hiç görmedikleri bir şey gördüler. Teknik olarak, bilim insanları Sagittarius A* veya Sgr A* olarak adlandırdıkları kara deliğin kendisini izlemiyorlar. Bunun yerine, o kara deliğin etrafındaki maddelere bakıyorlar.

Samanyolu ‘nun kara deliği normalden daha etkin olduğunda, bu olay ufku sürtünme nedeniyle ısınıp daha parlak hale geliyor. Genellikle Sgr A* bir kara delik için oldukça sakin bir görünüme sahipti ancak yeni bir araştırmaya göre Mayıs ayında bu kanı değişti.
“Kara delik her zaman değişkendir, ancak kızılötesinde gördüğümüz şimdiye kadarki en parlak şey buydu” diyor Kaliforniya Üniversitesi’nde astronom olan yeni çalışmaların baş yazarı TuanDo ve ekliyor. “O geceyi izlemeye başlamadan önce muhtemelen daha da parlaktı!”
Bu hipotez, gökbilimcilerin 13 Mayıs’ta bu bölgeye odaklandıklarında sadece kısmen yüksek parlaklıktaki azalmayı gözlemlediklerini, o günden öncesinde ise kara deliğin daha da parlak olan bilinmeyen bir zirveyi geçtiğini öne sürdüklerine dayanıyor. Yeni kanıya göre bu yeni parlaklık Sgr A* ‘nın parlaklığının şimdiye kadarki en yüksek ölçümün iki katı!
Do ve meslektaşları Hawaii ‘deki Mauna Kea zirvesindeki Keck teleskoplarını kullanarak gözlemler yaptı. Bu alet dünyayı yakın kızılötesi ışıkta görebilir ve bu da dalga boylarını gözlerimizin görebileceğinden biraz daha uzun tutar. Kara delik parlamasının geçen yıl S0-2 adlı bir yıldızın ya da 2014 ‘te G2 adlı tozlu bir nesnenin yakın geçişinden kaynaklanmış olabileceğini düşünüyorlar.
İşte Mayıs ayından itibaren 2,5 saat içinde görüntülerin bir timelapse’i
Bilim insanları Sgr A* ‘nın daha fazla gözleminin onlara büyük kara deliğin ne yaptığını çözmelerine yardımcı olacağını umuyor.
Rus uzay teleskobu gözünü bu kara deliğe çevirdi
Spitzer ve Chandra uzay teleskopları ve kara-konuşlu aletler dahil olmak üzere diğer aletler; bu veriler henüz analiz edilmemiş olmasına rağmen, son birkaç ay boyunca Sgr A * ‘ya yöneldi. Yaklaşık bir ay önce fırlatılan yeni bir Rus uzay teleskobu olan ART-XC, kalibrasyon periyodunda olmasına rağmen gözünü bu kara deliğe çevirdi.
Kara delik ayrıca, Nisan ayında bir kara deliğin ilk görüntüsünü yayınlayan bir işbirliği olan dünya çapındaki Event Horizon Telescope ‘un da hedefinde. Tarihi görüntü, M87 adında bir galaksinin kalbindeki kara delikti. Ancak bilim insanları da Sgr A * hakkında veri işleme üzerinde çalışıyorlar.
Orijinal gözlemler, 5 Ağustos’ta yayınlanan Astrophysical Journal Letters dergisinde yayınlanmak üzere kabul edilen 5 Ağustos’ta arXiv.org ön baskı sunucusuna gönderilen bir makalede açıklanmıştır.