İşte sizler için hazırladığımız ve muhtemelen şimdiye kadar karşılaşmadığınız, 17 Sıradışı, tuhaf ve acayip dinozor türü. Keyifli okumalar..
İlginizi çekebilir:Dinozorlar Hakkında Detaylı Bilgiler. Dinozorların Kısa Tarihi
1. Suzhousaurus

Devasa sıçan gibi görünen, üç metre uzunluğunda, altı metre genişliğinde, yaklaşık 1.300 kilo ağırlığında. Tüylü vücudu, tembel dev hayvanın atası olduğu hissini veriyor.
2. Pegomastax

Otçul bir canlı, yalnızca 60 santimetre uzunluğunda ve kalın tüylere sahip. Bir papağan ve kirpinin melezi olarak tasvir edilir ve bir gagasıyla birlikte birbirlerini keskinleştiren dişleri vardır.
3. Linhenykus

Ucunda küçük pençeleri olan garip ufak kolları ona hiçbir koruma seçeneği sunmuyor. Kuşlar hariç bilinen bir parmaklı tek dinozor türüdür.
4. Epidendrosaurus

Küçük (12cm) uçamayan, vücuduyla tamamıyla orantısız uzun elleri olan tüylü bir dinozor. Muhtemelen ağaç içerisindeki böceklere ulaşıp yemesini sağlayan üçüncü parmağı, Ay Ay maymununki gibi uzundur.
5. Longisquama

Sırtında sıralanan, ilkel tüyler olduğu düşünülen 6 ila 8 uzantısı bulunuyordu. Günümüzdeki kuşların muhtemel öncülleriydiler.
6. Gigantoraptor

Yaklaşık beş metre uzunluğunda ve sekiz metre genişliğinde, muhtemelen tarihteki en büyük tüylü dinozordu/kuştu ve 2.000 kiloya kadar ağırlığa ulaşabilirdi. Hiç dişleri yoktu ve kanatlarının ucunda tuhaf pençeleri bulunuyordu.
7. Mamenchisaurus

9 ila 12 metre aralığında bir boyuna sahipti.
8. Jeholopterus

Diğer dinozorların kanlarıyla beslenen, vampir dinozor. Diğer dinozorların altında fark edilmeyecek kadar küçüktür.
9. Incisivosaurus

Yaklaşık bir metre uzunluğunda, Kemirgen tarzı, çıkıntılı ön dişleri, yırtıcı bir kuş suratı, bir devekuşu vücudu ve bir tavuğun ayaklarına sahipti. Tamamen garip.
10. Sharovipteryx

Haşerelerle beslenen, kertenkele benzeri uçan sürüngen. Kanatları, kolları yerine bacakları üzerinde bulunurdu ve evrimsel bir hata gibi görünürdü. Nasıl yürüdüğü hala bir gizem olarak kalmaktadır.
11. Helicoprion

Köpek balığı benzeri bir balık. Yeni dişleri çıktıkça, eski olanları ön kısımdan arkaya doğru itiyordu, böylece büyüdükçe çenesini sürekli olarak genişletiyordu. Permiyen yok oluşundan kurtulduğuna ve kalan diğer dinozorlarla daha sonrasında yok olduğu düşünülüyor.
12. Carnotaurus

Kafasının tepesinde ve gözlerinin üstünde kendine has, ince bir yatay boynuzu olan iki ayaklı dinozor. İsmi “etobur boğa” anlamına geliyor. T-rex’inkilerden bile küçük ön ayakları, tuhaf kafa yapısı ve küçük dişleri dahil olmak üzere, anatomisi şaşırtıcıydı.
13. Nigersaurus

Diğer hayvanlarda görülmeyen, kendine has bir kafa ve çene yapısıyla aşırı küçük saropod dinozor. Ağzının ön kısmında, kafasını elektrik süpürgesinin eklentisi gibi gösteren 500 dişinin tamamı çenesinin ucunda bulunuyor. Her olgun dişin arkasında sıralanan, yıpranır yıpranmaz yerine geçmeye hazır dokuz yedek dişi vardı.
14. Amargasaurus

Boynu ve sırtı boyunca uzanan, iki sıra halinde paralel tuhaf iğneleri vardı ve diğer tüm saropod dinozorlarından uzundu.
15. Pachycephalosaurus

Cidden garip, kubbeli bir kafası vardı. 25 santimetre kalınlığında kafatasına olmasına rağmen, hayli hassas bir kemikti
16. Dracorex

Sıra dışı kafa yapısı ve süslemeleri kafa kafaya rakipleri için gelişti; efsanevi bir ejderhaya en çok benzeyen dinozor. Latin isminin anlamı Harry Potter kitap serisindeki “Hogwarts’ın ejder kralı” anlamına gelmektedir.
İlginizi çekebilir: Dinozorlar Hala Yaşasaydı Neler Olurdu?
17. Parasaurolophus

Kafasının arkasında, işitsel özelliklere sahip boru şeklinde uzantıya sahipti. Uzak mesafelere uyarı gönderme amacıyla kullanıldığı düşünülüyor.
Sefa BAYGIN