Sovyet Sondası Dünya'ya Çarpacak

Uzay yarışı, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından ABD – Sovyetler Birliği arasında başlamıştır. Uzaya veya Ay’a gitme gibi birçok konuda birbirleriyle yarışan bu iki devlet, uzay araçlarının evrimi için de öncü olmuşlardır. O dönemlerden uzaya gönderilen bir sonda, bu yıl içerisinde Dünya’ya çakılacak.

31 Mart 1972’de Venüs’e gitmesi planlanan Sovyet sondası, Kosmos 482, başarısız sonlanmıştı. Venera 8 gibi Venüs’e ulaşması beklenen aracın itici roketlerinden biri arıza yaptı ve araç, o yıldan beri Dünya etrafında bir yörüngede başıboş dönmeye devam etti. Uzay çöpü olarak kalan Kosmos 482, normalde 2023-2025 arasında Dünya’ya çarpacaktı ancak Space.com’a konuşan uzmanlar, bu çakılmanın 2019 içerisinde gerçekleşeceğini söyledi.

Her 112 dakikada bir Dünya’yı dolaşan Kosmos 482; 495 kilogram ağırlında ve kalın termal zırhlarla donatılmış halde. Oklahoma’da astronomi uzmanı olan Thomas Dornam, ”Aracın burnu çarpışmadan sonra halen daha kullanım için elverişli olabilir. Dünya’ya çarpması sorunsuz bir şekilde gerçekleşecektir. Paraşüt yardımıya inmesini tabii ki beklemiyoruz; paraşütü ateşleyen bataryaların uzun zaman önce tükendiğinden eminim! Bu aracın uzun süredir sağlam kalması bir anormal durum.” ifadelerini kullandı.
Editör / Yazar: Kuzey KILIÇ
Kaynak: https://www.iflscience.com/space/failed-soviet-venus-probe-orbiting-earth-for-50-years-could-crash-land-this-year

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bir yorum

ABD’de 12 yaşındaki Oswalt odasında nükleer füzyon reaktörü geliştirdi

Gen Terapisi Doğuştan Sağır Fareleri Kalıcı Olarak İyileştirdi