Soyu Tükenmiş Uzaylılar İnsanlığı Kurtarmaya Yardımcı Olabilir Mi?

Bizi doğru yola sevk edecek olan en çarpıcı şey bir yok oluş örneği olabilir. Kaybolup giden dünya dışı uygarlıkların yok oluşundan ders çıkaramayanlar, aynı felakete “merhaba“ diyebilir. İnsanlık, tehlikeli bir yola vurmuş kendisini, almış başını gidiyor gibi. Örneğin, kendi neslimizi defalarca yok edecek kadar güçlü silahlar geliştirdik. Dünyanın iklimini bozacak şeyleri bir bir yaparken, bunların ciddi sonuçlarını göz ardı ettik. Harvard Üniversitesi Astronomi Bölümü başkanı Avi Loeb, buna benzer bir davranışın, galaksimizde gelişmiş dünya dışı ırkların ortadan kaybolmasına yol açmış olabileceğini söylüyor. Gerçekten de bu fikir Samanyolu ’nda bunca yaşanabilir alan olmasına rağmen dünya dışı varlıklarla hala neden temasa geçemediğimizi kısmen de olsa açıklayabilir. Bu Fermi paradoksu olarak bilinen bir bilmecedir. Washington DC’de geçen hafta “İnsanlar Mars ’a Doğru Zirvesi”nde yaptığı konuşmada Loeb şunları söyledi; “Bir ihtimal, bu uygarlıklar bizim yaptıklarımızı yaptı ve kısa ömürlü oldular. Kısa vadeli düşündüler, nihayetinde kendi üzerlerinde ölümlerine neden olacak yaralar açtılar.”

Yani dünya dışı varlıklar için ava çıkılacaksa, kaybolup giden uygarlıkların geride bıraktığı kalıntıların peşine düşmek gibi geniş kapsamlı bir araştırmaya gerek olacaktır. Bunlar, yanıp kül olmuş gezegen yüzeyleri ve dünya dışı bir gezegenin atmosferinde titreşip duran nükleer savaş kalıntıları gibi delillerdir. Böylesi bir buluş, belki de tüm zamanların en büyük bilimsel keşfi olabilir. Hatta bu başı belada olan türümüzü daha iyi bir hale getirmek için bir çare olabilir. Loeb, “Bu, süreç içinde bir şeyler öğrenebileceğimiz düşüncesidir” diyor. “Birbirimize daha iyi davranmayı öğrenebilir, nükleer bir savaş riskini ortadan kaldırabiliriz, gezegenimize göz kulak olup onu yaşanabilir bir yer olarak tuttuğumuz sürece yok olma korkularından kurtulabiliriz.”

Loeb, dünya dışı varlıkların araştırılması (SETI) için daha başka nesnel gerekçelerin de olduğundan bahsetti. Örneğin, eğer bu varlıklar bilgilerini paylaşacak kadar incelikli olsalardı, uzaylılarla temasa geçilmesi durumunda devasa teknolojik yenilikler ortaya çıkabilirdi. Loeb ’in dediğine göre; “Sadece yüz yıllık bir teknolojimiz var ama bizle eş zamanlı etkileşim potansiyeline sahip olan başka bir uygarlık, uzay yolculuğunu bir milyar yıl içinde geliştirmişse, bize bunun nasıl yapılacağını öğretebilir.”

Bu olasılığın, yıldızlararası yolculuk teknolojisinde ısrar etmek için başka bir neden olduğunu da belirten Loeb, bu alanda çalışıyor; lazer aracılığıyla ışık hızının yüzde 20’si kadar bir güçle yol alarak, Güneş Sistemi ’nin dışını gözlemleyecek minik sondaların geliştirilmesini hedefleyen 100 milyon dolar bütçeli “Yıldız Menzili Atılımı” (Breakthrough Starshot) projesinin ve danışma kurulunun başında yer alıyor.

“Yıldız Menzili Atılımı” 30 yıl kadar sorunsuz çalışan bir sistem kurmayı hedefliyor. Loeb, eğer bu çaba veya benzeri bir çaba başarılı olursa, dünya dışı zeki varlıkların bizi özen ve saygı gerektiren, nispeten aynı seviyedeki varlıklar olarak farklı bir açıdan algılayacağını belirtiyor. “Ölü uygarlıkları keşfedersek, daha uygun bir şekilde davranacağımızı, kendimize çeki düzen vereceğimizi umuyorum. Bir umudum da şu ki, Güneş Sistemi ’nin dışına çıkar çıkmaz bir geri yanıt mesajı alacağız; ‘yıldızlararası kulübe hoş geldiniz’ diye.

Sonra bir bakacağız ki orada hiç farkında olmadığımız büyük bir trafik akışı varmış.” Loeb, böyle bir trafik akışının işaretlerine zaten şahit olduğumuzu belirterek, “Güneş Sistemimizde tespit edilen ilk yıldızlararası nesne olan Oumuamua, dünya dışı bir uzay gemisi olabilir” dedi. Yaygın olan kanı, Oumuamua ’nın kuyruklu yıldız benzeri bir cisim olduğu yönünde olsa da Loeb bunun bir uzay aracı olduğu fikrini akıldan çıkarmamak gerektiğinin çok önemli olduğunu vurguladı. m“Zihnimizi açık tutup, yanıtı önceden bildiğimizi varsaymamalıyız. Bir şeyi biliyormuş gibi davranmamıza gerek yok.”
Editör / Yazar: Onur Can CANİKLİ
Kaynak: https://www.livescience.com/65561-dead-intelligent-aliens-save-humanity.html

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çatalhöyük'ten Alınan 8000 Yıllık Dışkı Örnekleri Antik Bir Parazite Işık Tutuyor

Big Bang ’ten Günümüze : Evrenin Tarihi