Ay misyonlarının ardından elde edilemeyen büyü başarılar, uzay yarışına özel sektörleri de dahil etmişti. Blue Origin, Beal Group, Virgin Galactic ve SpaceX gibi birçok öncü ABD’li şirket, uzay yarışının en önemli özel şirketleri olarak kabul ediliyor. Özellikle de SpaceX’in başarıları ayrı bir boyuta ulaşmış durumda. ABD şirketlerinin öncülüğünde devam eden bu yarışa dahil olmak isteyen Avrupa, öncü şirketini belirledi. ArianeGroup, aldığı siparişler ve Avrupa ülkelerinin desteği ile şimdiden SpaceX’e güçlü bir rakip olacağının sinyallerini verdi.
ABD’nin başını çektiği uzay çalışmaları; Hindistan, Rusya ve Japonya arasında da ileri bir seviyeye ulaşmış durumda. Kıyasıya rekabetin arasına güçlü bir el ile dalmak isteyen Avrupalı yatırımcılar, yaptığı çalışmalar konusunda ileri bir seviyeye ulaşsa bile, konu roket fırlatma aşamasına geldiğinde ABD’li şirketlerden yardım alıyor. Bu nedenle atağa geçen ArianeGroup, üreteceği Ariane 6 roketi ile bu duruma bir son vermeye karar verdi.
Dev yatırımlar ile üretilecek olan yeni roket, şirketin adeta 5. Senfonisi olacak. Avrupa ülkelerinden, firmanın bu çalışmasına da büyük destek gelince ciddi bir proje yaratılmış olundu. Yetkililer, tüm çalışmaları yapabilecek kapasiteye sahip olmalarına rağmen, son aşamada ABD’nin roketlerini kullanmaktan memnun olmadıklarını açıklayarak Ariane 6’nın sorunlarına çözüm olacağını söylediler. Avrupa menşeili bu yeni roket, şimdiden ticari amaçlı fırlatmalarda kullanılmak üzere farklı siparişler aldı bile. 2020’de ilk fırlatması yapılacak olan Ariane 6’nın her fırlatma işlemi yaklaşık 70 milyon euro değerinde olacak. Büyük bir destekle çalışmalara başlayan grup, her ne kadar çabalasa da maliyet olarak SpaceX’in yanına bile yaklaşamayabilir. SpaceX, her bir roketini çok daha ucuz rakamlara fırlatırken aynı zamanda fırlatılan roketleri tekrar kullanabilmesiyle de ekonomik avantaj sağlıyor. Tabii ilk adımların atılması uzun vadede rekabetin daha da kızışmasını ve verimli sonuçların ortaya çıkmasını sağlayabilir.
Editör / Yazar: Kuzey KILIÇ
Kaynak: https://www.reuters.com/article/us-arianegroup-contracts/ariane-6-rocket-sees-first-commercial-deals-in-race-with-spacex-idUSKCN1QA2BW

Hiç merak ettiniz mi? Bitkiler düşünebilir mi? Bilgiyi hatırlayabilirler mi?
