Doktor, işçi, astronot hatta aşçı… Robot endüstrisinin ileride bu meslek gruplarında yer alması bekleniyor. Ancak oluşabilecek bir hassasiyet problemi bütün çalışmaları durdurabilirdi. Stanford Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı bu probleme çözüm yolu üretti; robotik eldiven. Kimya mühendisi Zhenan Bao ve ekibi yeni geliştirdikleri eldiven sayesinde robotların hassasiyet derecesini arttıracak. Araştırmacılar üç katmanlı bir sensör sistemini lastik eldivenin parmak kısımlarına yerleştirdi.
Eldiven katı hale getirildikten sonra robotların ellerine takıldı. İşlemlerin tamamlanmasının ardından pinpon topu ve ahududu meyvesi ile deney yapıldı. Robot elin pinpon topunu yukarıya kaldırdığı ve zarar vermeden bir bardağa yerleştirildiği gözlemlendi. Ahududu ile yapılan testte ise elin, meyveye çok hassas bir basınç uygulayarak temas ettiği tespit edildi.
Zhenan Bao, yaptıkları çalışmanın önemi ve geleceğe katkısı hakkında ”Bu teknolojinin değeri ilerleyen zamanlarda daha net anlaşılacak. Robotlar, bu eldiven ile insan tenini ve çeşitli şekillerin yapısını rahatlıkla tanıyabilecek. Robotları; sağlık, ulaştırma, hizmet gibi çeşitli sektörlerde kullanmayı planlıyor isek algılama ve hassasiyet derecesini de düşünmemiz lazım. Yapacağımız yeni geliştirme, eldivenlerin robotların bir parçasıymış gibi tasarlamak.” demecini verdi. Bu çalışma, İsviçre Ulusal Bilim Vakfı, Avrupa Komisyonu, Ulusal Bilim Vakfı ve Stanford Nano Tesisleri tarafından desteklenmiştir.
Editör / Yazar: Kuzey KILIÇ
Kaynak: https://news.stanford.edu/2018/11/21/stanford-develops-electronic-glove-gives-robots-sense-touch/

Su taşkınlarının Mars yüzeyinde kanyonlar oluşturduğu keşfedildi
