Süper Bilgisayarlar İnsan Beynini Taklit Edebilir mi?

Bilim insanları tarafından mikroskobik boyutlara sahip, nöronlar arasında bağlantıları iyi derecede taklit edebilme yeteneğine sahip cihazlar geliştirildi.

Pohang Üniversitesi bilimcilerinden Tae-Woo Lee’nin yer alan açıklamasında, bu gerçekleştirilen yeni araştırma gelecek zamanda robotlar, sürücüsüz araçlar, veri madenciliği ve tıbbı teşhis gibi alanlarda kullanım gören akıllı ve insan etkileşimli çalışan cihazların iyileştirilme işlemlerinde kullanımı yapılabilir.

Geçmiş zamandaki yapılan araştırmalarda, insan beyninde 100 milyar nöron ve bu nöronlar birbirine bağlanmasını sağlamış olan 1 katrilyon bağlantı yer almakta. İnsandaki beynin olağan üstü hesaplama gücü ise bu bağlantıların sayesinde meydana gelmekte.

Dünyadaki en fazla güce sahip 500 bilgisayarını listeleme yapan TOP500 projesine göre, dünya üzerinde en fazla hıza sahip süper bilgisayarı Çin’de Tianhe-2 isimli bilgisayar. Bu bilgisayar saniyede yaklaşık olarak 55 katrilyon hesaplama yapabilme kapasitesinde bulunuyor.

Buna göre ise insan beyni saniyede 10 katrilyon hesaplama yapabilme yeteneğine sahip. Ancak insan beynindeki güç tüketimi, 20 watt güce sahip iken, Tianhe-2 17,8 watt kadar güç tüketimi yapıyor. Bugüne dek gerçekleştirilen yapay sinaps çalışmaları kapsamında karşılaşılmış olan ana problem noktası, oldukça fazla güç tüketimi yapmış olmasıdır.

Biyolojik sistemlerde, sinaptik aktivite başına 10 femtojolue tüketimi gerçekleştirilen çalışmaların neticesinde bilinebilmektedir. Tae-Woo Lee ve arkadaşları, snaptik aktivitie başına 1.23 femtojolue tüketimi yapan yapay sinapslar geliştirerek şuana kadar en az miktarda enerji harcamakta olan yapay sinaps olduğunu belirtiyorlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sanal Gerçeklik Oyun Olmaktan Çıkacak

Kömürden Doğalgaz Üretimi Projesi