Telefonunuzu ne sıklıkla kontrol edersiniz? (Bu cümleyi okuduktan sonra kontrol ettiniz mi? Sorun yok, yargılamayacağız.) Dijital evrene geçiş yapmamızda oldukça kullanışlı olan bu küçük cihazlar aynı zamanda çok dikkat dağıtıcı.
Bu durumun ne derecede kötü olduğunu, Haziran 2017’de yapılan bir araştırma gözler önüne sermektedir: Akıllı telefonunuzun sadece sizinle aynı odada bulunması bile ilginizi çekmesi için yeterli bir pay sahibi olabilmekte. Üstelik bunu yapmak için açık olmasına gerek bile yok.
Telefonu Uzakta Olanlar Daha İyi Performans Gösterdi

Tüketici Araştırmaları Derneği Dergisi’nde yayınlanan bir araştırma için Austin, Teksas Üniversitesi ‘nden araştırmacılar, 448 lisans öğrencisinden bilişsel kapasiteyi ölçmek için tasarlanmış bir dizi test yapmalarını istedi.
Bunlar içerisinde düzenli olarak güncellenen bir harf dizisinin sekansını sağlarken matematik problemleri çözmelerini gerektiren testler de vardı.
Araştırmacılar katılımcıları 3 gruba ayırıp her bir grubun telefonlarını farklı yerlerde tutmasını istedi; masa üzerinde ve ters yüz olarak, cebinde (doğal olarak herhangi bir yerde) ya da farklı bir odada.
Sonuçlara gelecek olursak eğer; Telefonları başka odada bulunanlar, telefonları masada olan katılımcılardan önemli ölçüde daha iyi bir performans gösterdiler. Bununla birlikte telefonu odada ancak görüş alanı dışında olan katılımcılar ise, görüş alanı dahilinde olan katılımcılardan daha iyi performansa sahip olmuştur.
İkinci bir deney ise, aynı üç koşulu, iki alt koşula bölerek bunu başka bir seviyeye taşıdı. Katılımcılar telefonlarını kapatarak, masanın üzerinde, ceplerinde ya da başka odada tuttular. Şaşırtıcı bir şekilde telefonun kapalı veya açık olması arasında gözle görülür bir performans farkı belirlenmedi. Sadece telefonun varlığı dikkatlerinin dağılması için yeterli olmuştur.
İnsanların telefonlarını günde ortalama 85 kez kullanıyor

Elbette, akıllı telefonlar insanlarla bağlantı kurmamızı, dünyayı dolaşmamızı ve anlarımızı ölümsüzleştirmeyi başararak toplum yapısını değiştirdi. Her yararda olduğu gibi bunun da bir karanlık tarafı söz konusu; kendi yeteneklerimize olan güvenimiz konusunda bizi onlara aşırı bağımlı kılabilmektedir.
Araştırmalar insanların telefonlarını günde ortalama 85 kez kullandıklarını ve Deneysel Psikoloji Dergisi’ndeki 2015 araştırmasına göre sadece bir arama motoruna erişim sağlamanın, sizi daha bilgili olduğunuza inanmanızı sağladığını gösterdi.
Peki bu alışkanlığı nasıl atabilir ve daha önemli şeyler için zihnimizi serbest bırakabiliriz?
Independent, “dijital detoks” uzmanlarından tavsiyelerini istedi ve üç kolay yöntemle özetledi:
- Telefonunuzu kullanırken etrafınızdaki sınırları ayarlayın. Telefonunuzu, yataktayken kontrol etmeyeceğiniz bir şekilde konumlandırın veya akşam yemeği masasına getirmeyeceğinize dair bir kural koyun.
- Tüm bildirim seslerinizi kapatın. Bu şekilde, istediğiniz zaman onları kontrol edebilirsiniz ya da telefonunuza bir çağrı geldiği zaman.
- Sonrasında ise kendinizi test edin. Telefonunuz olmadan ne kadar süre zaman geçirebileceğinizi görün. Bir saatlik televizyon programını izleyebilir misin? Markete bir gezi mi? İşteki dolu bir gün mü? Ne kadar çok denersen, düşüncelerinizin o kadar da dağılmadığını fark edeceksiniz.