Telefonlarımızın Şarjı Günlük Yaşamımızı Nasıl Şekillendiriyor?

Bu durum hepimize oluyor. Telefonunuzun şarjı bittiğini fark ettiğinizde dışarıda oluyorsunuz. Bu durum bir aciliyet duygusu yaratır. Ve önceden belirlenmiş planlara yeni bir anlam yükler. Şarj simgesinin değişmesi bir aciliyet durumu haline geliyor ve bu olay günlük yaşantımıza büyük bir tedirginlik katıyor.

Telefonlarımızın Şarjı Günlük Yaşamımızı Nasıl Şekillendiriyor?

En azından, Avrupalı iki araştırmacının Londralı küçük bir gruba onların telefon alışkanlıkları ile ilgili anket yaptığında bulduğu sonuç buydu. Araştırmacılar ortak bir çizgi buldu: Telefon ekranlarındaki batarya simgesi onların planları üzerinde büyük bir etki yarattı.

Çalışmaya katılanların şarjları azaldığında endişe duygusu tanımlamaya başladılar. Ve o korkutucu siyah ekran gelmeden önce ya bir şarj istasyonu bulma yada eve dönme planları yaptılar. Bu tamamen beklenmeyen bir durumdu.

Fakat İngiltere’deki Coss Business okulu pazarlama bölümündeki öğretim görevlisi Thomas Robinson ‘insanlar günlük yaşantılarını telefon şarjlarına göre yapılandırması modern hayatın iç yüzünü anlamayı sunar’ diyor

BATARYA İLE YAŞAMAK

Telefonlarımızın Şarjı Günlük Yaşamımızı Nasıl Şekillendiriyor?

Robinson ve meslektaşı,Finlandiya’nın Aalto Üniversitesinden Eric Arnould, Londra metrosunda 22 yolcuya telefonlarının şarj ömürlerini ve onlara nasıl hissettirdikleri hakkında bir anket yaptılar.
Bir katılımcı şöyle diyor:

”Batarya zayıf, bataryadan tassaruf etmek istiyor musunuz? Uyarısı aldığımda panik oluyorum. Hemen telefonu güç tassaruf moduna alıyorum  ve şarja takıyorum.”

Diğer bir katılımcıda şöyle dile getiriyor:” ‘Batarya dolu harika, günüm iyi gidiyor’ diyorum batarya yüzde 50 iken biraz şöyle oluyor. ‘Tanrım! Arka planda çalışan uygulamaları durdursam iyi olacak’ daha sonra yüzde 30 ken şöyle oluyorum ‘ şimdi, artık eğlenmiyorum’”

Robinson, herkesin o kadar dikkatli olmadığını veya telefonlarının şarj seviyelerinden çok etkilenmediklerini  fakat telefonlarımız çevremiz hakkında ki düşüncelerimizi değiştirdiğini öne sürüyor.

Telefonlarımızın Şarjı Günlük Yaşamımızı Nasıl Şekillendiriyor?

Robinson bunlara ek olarak ‘mesafeyi kilometre,saat,dakika ve saniye cinsinden düşünmek yerine, mesafeyi ve zamanı “Ne kadar batarya zamanım kaldı?” olarak düşünmeye başlıyoruz’ dedi.

Araştırmacılar günümüzün nasıl geçeceği konusundaki kararlarımızın da değiştiğini söylüyor. Örneğin biri bir alışveriş merkezinde gezerken şarjı bittiği için telefonunu şarj etmek için gideceği yönün tam tersi yönüne bir metroya bindiğini söyledi. Ve bir başka biri de babasını ziyarete gittiğinde merhaba bile demeden telefonunu şarja taktığını söyledi.

KENDİNİ DEĞİŞTİR

Robinson, Bataryası bitmiş bir telefona sahip olmak gibi bir gerçek var olduğuna dikkat çekiyor. Araştırmacılar, telefonlarımızı şarjlı tutmak sosyal bir zorunluluk haline gelmeye başladığını söylüyor.
Hiç şüphe yok ki telefonlar geçici şarj bitmeye yaklaştığında endişelenmeye başlarız.

Araştırmacılar, büyük şehirde yaşayanların telefonlarıyla nasıl bir iletişime girdiklerini anlamak için insanlığın alt kümesi üzerinde nitelikli veriler elde etmek istediler. Küçük şehirdeki yaşamları ve iletişimleri farklı olan insanların verileri muhtemelen farklı olacaktı.

Onların araştırmaları gelecekteki yaşantılarımızı ve teknolojilerin bazı önemli hususlarını vurgulanmaktadır. Robinson şarj noktalarının şehir etrafında nasıl konumlandırıldığı gelecekteki şehir planlamalarını etkileyeceğini düşünüyor.

Uygulama yapımcıları uygulamaları düşük pil uyarılarını önlemek için otomatik düşük pil uyarıları eklemeyi düşünebilirler.

Bir katılımcı görüşlerini şöyle belirtiyor: ”Batarya doluyken gidebildiğim kadar uzağa ; dilediğim kadar çabuk giderim ve bunun için endişelenmem.”

Eğer düşük bir batarya bizi endişeli hissettiriyorsa, biz de mutluluğa giden yolu şarj edebiliriz. Çalışmaları Ağustos ayında Marketing Theory dergisinde yayınlandı.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Çeviri: Sena Özcan

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    Hamilelik Hakkında 10 Büyüleyici Gerçek Bilgi

    Tüm İnsanlık Tarihinde, Bugün Sahip Olduğumuz Atmosfer Türünde Yaşamadık