Tıbbı İlerletebilecek Yeni Teknolojik Girişimler

Yılı tamamlarken, 2022 yılında yapılan ve yakında tıbbı değiştirebilecek harika teknolojik buluşlarından bazılarına bakacağız.

Teknoloji olmadan tıbbı hayal edebiliyor musunuz?

Teknoloji ve tıp, o kadar uzun süredir ortak bir geçmişe sahipler ki, ikisi neredeyse birbirinden ayrılamaz hale geldi. Modern tıbbın ve aslında insanlığın bugün fotoğraf, mikroskoplar, kalp pilleri, protez cihazlar olmadan nerede olacağını hayal etmek zor.

Hastalığı tespit etme ve teşhis etme yeteneğinden tedavi ve rehabilitasyonun ilerlemesine kadar ne kadar yol kat ettiğimiz düşünüldüğünde, teknolojinin insan hayatını iyileştirme şekli kutlamayı hak ediyor.

Tıp Alanındaki Teknolojik Gelişmeler

Biyonik gözler bulanık görüşü veya körlüğü düzeltebilir

biyonik gözler
Körlüğe kökten bir çözüm biyonik yapay gözden gelebilir.

Yılın başında, Londra’daki Moorfields Göz Hastanesindeki cerrahlar Birleşik Krallık’ın ilk biyonik göz naklini başarıyla tamamladılar. Hasta, görme alanının orta kısmını etkileyen ve gözün o bölgesinde bulanık görmeye veya körlüğe neden olabilen yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD) olan 88 yaşında bir kadındı.

Kadının retinasına iki milimetrelik bir mikroçip yerleştirildi ve ardından küçük bir bilgisayara bağlı bir kamera ile donatılmış gözlükler takıldı. Kamera çevresini tarayacak ve bilgiyi çipe iletecek, çip de daha sonra elektrik sinyalleriyle beynine gönderecekti.

Biyonik göz, hala araştırma aşamasında ama ileride daha fazla test ve tedavi ile birçok insana umut olacak. Yine de biyonik nakil, AMD’den muzdarip olanlar için yeni bir umut sunuyor.

Tümörleri incelemek için yepyeni bir yol

tümörleri inceleme
3D boyutlu teknoloji ile tümor inceleme

Tümörler üç boyutlu bir doğaya sahiptir, ancak şimdiye kadar onları incelemek için 2 boyutlu görüntüler kullanmaktayız. 3D taramanın kanserin daha fazla sırrını ortaya çıkarabileceğine inanan Cancer Research UK Cambridge Enstitüsündeki bir araştırma ekibi, yenilikçi bir VR tümör haritası geliştirdi.

Profesör Greg Hannon başkanlığındaki proje, bilim insanları ve VR sanatçıları arasında uluslararası ve disiplinler arası bir işbirliğiydi. Hannon’ın IMAXT Laboratuvarı’ndaki ekibi, haritayı oluşturmak için sanal gerçeklik yazılımını geliştiren Owen Harris ve şirketi Súil Interactive ile birlikte çalıştı.

Bir Mashable çevrimiçi özel programı için ikiliyle konuşmak üzere Cambridge’e gittik ve IMAXT Laboratuvarı başkanı Dr. Dario Bressan liderliğindeki bir yazılım tanıtımını filme aldık.

Bioprinting’in donör nakillerinde oynayacağı bir rol vardır

donör nakilleri
Ya donör beklemek yerine insan organlarını basabilseydik?

Ya donör beklemek yerine insan organlarını 3 boyutlu basabilseydik?

Nisan ayında, bioprinting’in şaşırtıcı gelişimini ve donör naklinin geleceğindeki potansiyel rolünü araştırdık.

Sadece 19 dakikada basılan gerçek boyutlu bir elden, model bir karaciğere, madeni para büyüklüğünde bir akciğer hava kesesine kadar, biyobaskı şimdiden çok şey başarıyor.

Teknoloji henüz emekleme aşamasında olsa da, tarihin oluşumuna tanık olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yapay zeka sayesinde protezler daha sezgisel hale gelebilir

yapay zeka protez
Yapay zeka’da protez kol ve protez bacaklarda level atladık.

2022’de teknoloji girişimi Esper Bionics, insan vücudunu protez uzuvlarla daha sorunsuz bir şekilde bağlamayı vaat eden kendi kendine öğrenen bir biyonik kol geliştirdi.

Bir insan kolundan daha hafif olan Esper Hand, kas aktivitesini daha iyi tespit etmek ve dış uyaranlara tepki vermek amacıyla bireysel kullanıcı davranışından bilgi toplamak için yapay zekayı kullanır. Bu, kolun kullanıcısı hakkında daha fazla bilgi topladıkça zamanla geliştiği anlamına gelir.

Mashable’ın Şubat ayı başında haber yapmasından bu yana protez kol, TIME’ın 2022’nin en iyi icatlarından biri olarak dikkatleri üzerine çekti.

Ağustos ayında girişim, beta testine başladı ve ABD’de tıbbi faaliyete başladı. Protez henüz yaygın olarak bulunmasa da, halk artık bir bekleme listesine katılabilir. Menşei Ukrayna’da olan bir şirket olarak Esper Bionics, gelecekte protez kol ve uzuv restorasyonuna ihtiyaç duyan Ukraynalılar için de bir forma sahiptir.

Çocuklar için biyonik dış iskeletler

biyonik dış iskelet
Çocuklar için ilk biyonik dış iskelet tasarlandı

Nisan ayında, özellikle çocuklar için yaratılan ilk biyonik dış iskeleti bildirdik. İspanyol teknoloji şirketi Marsi Bionics, kas atrofisi ve beyin felci gibi nöromüsküler rahatsızlıkları olan çocuklara yardımcı olmak için ATLAS 2030’u yarattı. Dış iskelet, bir çocuğun tüm vücudunu gövdesinden ayaklarına kadar destekleyebilir, ancak baş desteği ekleme seçeneği de vardır.

Teknolojik yeniliklerin takip edilmesi ve desteklenmesi, insanların ihtiyaçlarını karşılamaya ve sorunları çözmeye yardımcı olurken, aynı zamanda gelecekte de insanların yaşamlarını kolaylaştıracak yeniliklerin ortaya çıkmasına da yardımcı olur.

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    İbn-i Sina’nın Tıbbın Kanunu kitabının İrlanda diline çevirisi bulundu

    Psikologlar Yiyeceklerin Tadını Değiştiren Tuhaf Bir Hile Buldu

    Psikologlar Yiyeceklerin Tadını Değiştiren Tuhaf Bir Hile Buldu