Titanyum Dioksit Nedir? Nerelerde Karşımıza Çıkar? Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Titanyum genellikle bitki ve hayvanlarda bulunan bir metal olup yer yüzündeki en yaygın 9. Elementtir. Aynı zamanda doğası gereği oksijen atomuyla etkileşime girerek titanyum dioksiti oluşturur. Titanyum dioksit genellikle: cevherlerde, tozda, kumda ve toprakta bulunur.

TİTANYUM DİOKSİT NEDİR ?

Birçok insan, titanyum dioksiti güneş kremlerinin etkin maddesi olarak tanır. Titanyum dioksit, güneş kremlerinde uv filtre maddesi olarak çalışır. Cildimizi güneşten gelen ultra viole ışınlara karşı korur. Hadi bunun hakkında daha fazla şey öğrenelim.

KULLANILIŞI VE FAYDALARI

Saf titanyum dioksit; parlak, beyaz pigmentler içeren bir tozdur. Titanyum dioksit, yüzyılı aşkın bir süredir endistüriyel ve kişisel tüketim ürünlerinde kullanılıyor.

Titanyum dioksit iki ana çeşitte üretiliyor. Birinci çeşidi toplam üretiminin %98’inden fazlasını içeren pigment dereceli titanyum dioksittir. Pigment formu; opaklık ve parlaklık gerektiren alanlarda, onun mükemmel opaklık ve yansıtma özelliklerini kullanmak için üretilir. İkinci çeşidinde ise çok ince (nano materyal) ürün olarak üretilir. Bu çeşidinde kozmetik güneş kremlerindeki gibi farklı ihtiyaçlar oluştuğunda (yani şeffaflık ve maksimum ultra viyole ışığı absorbesi gerektiğinde) üretilir.

PİGMENT DERECELİ TİTANYUM DİOKSİT

Pigment dereceli Titanyum dioksit yüksek opaklık ve parlaklık gerektiren uygulama alanlarında renk vermesi için kullanılır. Bu sebeple beyaz ve pastel ve hatta koyu renlerin tonlarını içeren bir çok ürün ve yüzey titanyum dioksit içerir. Pigment dereceli titanyum dioksitin kullanım alanı aşağıdakilerdir:

1. BOYALAR VE KAPLAMALAR

Pigment dereceli titanyum dioksit opaklık ve dayanıklılık sağlar. Bu da boyaların uzun ömürlü olmasında yardımcı olur. Ve boya yapılan yüzeyin korunmasını sağlar.

2. PLASTİKLER,YAPIŞTIRICILAR VE KAUÇUKLAR

Titanyum dioksit, plastik ve diğer materyallerin ışığa maruz kalması sonucunda oluşan; kırılma, solma ve çatlamaların azalmasını sağlar.

3. KOZMETİKLER

Pigment dereceli titanyum dioksitin, bazı kozmetiklerde kullanılması; cilt lekelerinin saklanmasına ve cildi parlatmasına yardımcı olur. Makyaj malzemelerinde ise bu durum daha ince kaplamalarla istenilen etkinin aynısının yaratılmasına imkan tanır.

4. KAĞITLAR

Titanyum dioksit, kuşe kağıtların; daha beyaz, daha parlak ve daha opak olmasını sağlar.

5. YEMEĞE TEMASLI MADDELER VE BİLEŞENLER

Pigment dereceli titanyum dioksit sayesinde; yiyeceklerin, içeceklerin, besin takviyelerinin (supplementlerin) ve ilaçların erken bozulmaya karşı korunmasına, ürünün ömrünün uzamasına yardımcı olur. Yüksek saflıktaki pigment dereceli titanyum dioksitin belirli çeşitleri ilaç kaplarında, hap kapsüllerinde ve hatta bazı yemeklerde dekoratif amaçlı olarak kullanılıyor.

6. ULTRA İNCE DERECELİ VEYA NANO ÖLÇEKLİ TİTANYUM DİOKSİT.

Ultra ince dereceli titanyum dioksit genellikle yaygın olarak aşağıdaki özel alanlarda kullanılır:

7. GÜNEŞ KREMLERİ

Nano ölçekli titanyum dioksit görünen ışığa karşı geçirgenken uv ışınlarına karşı etkili bir soğurucudur. Partikül boyutu çok küçük olduğu için görülebilen ışınları yansıtmazken uv ışınlarına karşı geçirgen bir bariyer oluşturarak cildi güneşten gelen zararlı ışınlara karşı korur. Cilt kanseri vakfının araştırmalarına göre titanyum dioksit içeren güneş kremlerinin kullanımı cilt kanseri oluşumunun engellenmesine yardımcı oluyor.

8. KATALİZATÖRLER

Nano ölçekli titanyum dioksit katalizör uygulamalarında destekleyici madde olarak kullanılıyor. Başlıca kullanım alanları arasında otomotiv sanayindeki zararlı egzoz gazı emisyonlarının giderilmesi ve enerji santrallerindeki azot oksitleri gidermesi yer alır.

Güneş kremlerinin güvenilirliği hakkında sorularınız mı var ? O zaman “güneş kremlerinde kullanılan kimyasal maddeler” adlı rehberimize bir bakın

9. GÜVENLİK BİLGİLENDİRMESİ

Amerikan yemek ve ilaç idaresi (FDA) renklendirici madde olarak yemeklerde, ilaçlarda ve kozmetik alanlarda kullanılan titanyum dioksit pigmenti hakkında değerlendirmede bulundu. FDA bir tür gıda boyası olarak kullanılan titanyum dioksitin güvenli kullanımına açıklık getiren bir kılavuz yayınlamış ve göz çevresine sürülen kozmetikler de dahil olmak üzere tüm kozmetik ürünlerde güvenle kullanılabileceğini belirtmiştir.

Aynı zamanda FDA titanyum dioksitte dahil olmak üzere güneş kremlerinin içindeki maddeleri daha güvenli ve etkili olacak şekilde düzenlemiştir. Titanyum dioksit üretim tesislerinde ve tedarik zincirinde çalışan işçiler genellikle titanyum dioksit tozuna fazlaca mağruz kalabiliyorlar.

Bu sebeple işçi sağlığı ve güvenliği idaresi bakanlığı bu durum için izin verilen “maruz kalma sınırını” (PEL) yayınladı ve bu sayede işverenlerin çalışma ortamlarındaki toz seviyesini ölçerek PEL şartları dahilinde kontrol altına alması gerektiğini duyurdu. Tüketicinin ise titanyum dioksit tozuna maruz kalma ihtimalinin son derece düşük olduğu varsayılıyor çünkü titanyum dioksit içine dahil olduğu ürünle tamamen özdeşleşiyor.

SIK SORULAN SORULAR

  • TİTANYUM DİOKSİT GÜVENLİ MİDİR??

Amerikan yemek ve ilaç idaresi (FDA) renklendirici madde olarak yemeklerde, ilaçlarda ve kozmetik alanlarda kullanılan titanyum dioksit pigmenti hakkında değerlendirmede bulundu. FDA bir tür gıda boyası olarak kullanılan titanyum dioksitin güvenli kullanımına açıklık getiren bir klavuz yayınlamış. Ve göz çevresine sürülen kozmetikler de dahil olmak üzere tüm kozmetik ürünlerde güvenle kullanılabileceğini belirtmiştir.

Aynı zamanda FDA titanyum dioksitte dahil olmak üzere güneş kremlerinin içindeki maddeleri daha güvenli ve etkili olacak şekilde düzenlemiştir.

  • Güneş kremlerinde kullanılan titanyum dioksit nedir ?

Titanyum dioksit, FDA’in yayınladığı güneş kremi ürünlerinde kullanılabilir aktif içerikler listesinde bulunmaktadır. FDA’e göre güneş kremlerinde bulunan titanyum dioksit gibi içerikler cildinizi güneşten gelen zararlı ultra viyole ışınlara karşı korur.

  • TİTANYUM DİOKSİTE MARUZ KALMAK SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇAR MI ?

Uluslararası kanser araştırma ajansı (İARC) titanyum dioksiti fareler üzerindeki yaptığı deneye dayanarak “muhtemel kanserojen madde” olarak tanımlıyor, yapılan deneylerde titanyum dioksit tozuna maruz bırakılan farelerin akciğer tümör oluşumunda artış gözleniyor. Bununla birlikte titanyum dioksit endüstrisinde çalışan işçiler üzerinde yapılan geniş çaplı çalışmaların sonucunda, titanyum dioksite maruz kalınması ile insanlardaki artan kanser riski arasında bir bağlantı bulunamamıştır.

 

  • PİGMENT DERECELİ TİTANYUM DİOKSİT VE NANO ÖLÇEKLİ TİTANYUM DİOKSİT ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR ?

Pigment dereceli titanyum dioksit görünen ışığın dağılımını optimize etmek ve yüzey opaklığını arttırmak için belirli bir partikül boyutunda üretilir. İlk olarak pigment formunda üretilen titanyum dioksitin (bu formu genel üretimin %98 ini kapsar) opaklık ve parlaklık gerektiren bir dizi uygulama için mükemmel özelliklerinden yararlanılır.

Nano ölçekli titanyum dioksit bu haliyle diğerine oranla çok daha ufak partiküllerde üretilir, daha incedir, daha şeffaftır, uv Işınlarına karşı korumada ve fotokatalizör olarak kulanmada bu haliyle çok daha etkilidir. Şeffaflığı ve etkili uv ışını absorbe edebilme yeteneği sayesinde güneş kremlerinde kullanılan etkili bir koruyucudur.

  • NEDEN DİŞ MACUNLARINDA TİTANYUM DİOKSİT BULUNUR ?

Titanyum dioksit gıda ürünlerinde, kozmetik ürünlerde ve diş macunu gibi kişisel bakım ürünlerinde genellikle beyazlık kazandırmak için kullanılan önemli bir maddedir. Amerikan yemek ve ilaç idaresi (FDA) titanyum dioksitin bir renk katkı maddesi olarak güvenilirliğini değerlendirmiştir. Ve bu amaçlar için kullanımını onaylayan düzenlemeler yayınlamıştır.

Batuhan SEZEN

Balon Balığı Yenilebilir Mi? Zehirli Mi? Balon Balığı Hakkında Bilinmyenler

Louis Pasteur Kimdir? Louis Pasteur’un Eserleri ve Hayatı