Biz insanlar keşfedilmemiş diyarlara resmen ayak basmış olduk. Yaklaşık 2,5 milyon yıl içinde, türümüz Dünya’yı dolaştı ve dahası, şimdiye kadar hiç böyle bir atmosfer tüketim sınırına dayanmamıştık.
Eski topraklar üzerine yapılan yeni araştırmalar, son altmış yıldaki karbondioksit seviyelerinin tüm insanlık tarihinde yaşadığımız en yüksek seviyelerde olduğunu doğrulamıştır. Araştırmacılar, 2,580,000 yıl önce başlayan tüm Pleistosen dönemi boyunca CO2 (karbondioksit) konsantrasyonlarının ortalama olarak milyonda yaklaşık 250 parça olduğunu buldular.
(Pleistosen Çağ, genellikle 2.6 milyon yıl önce başlayan ve yaklaşık 11.700 yıl öncesine kadar süren zaman periyodu arasındaki zaman olarak tanımlanır. Son buzul dönemi olarak da bilinen bu dönemde, gezegenimizin büyük bir bölümü buzullar ile örtülüydü.)
Ancak son altmış yıl içinde, bu tutarlılığın hızla çözülerek bozulduğu ortaya çıkmıştır.Bugün, bulgular gösteriyor ki, gezegenimiz 2,5 milyon yılda ilk kez atmosferde 415 ppm’e ulaştı.
Texas A&M Üniversitesi’nden yerbilimci YigeZhang, “Bu araştırmaya göre, şu anda 2,1 ila 1,8 milyon yıl öncesine ait olan ilk insandan 1965 yılına kadar, düşük karbonlu dioksit ortamlarında yaşadık ve bu ortamların konsantrasyonları milyonda 320 parçadan daha azdı.
İklim ve çevre
Bu mevcut yüksek karbondioksit ortamı sadece iklim ve çevre için bir deney değil, aynı zamanda insanlar ve biz araştırmacılar için de bir deney.” şeklinde açıklamada bulunmuştur.
Nereye gittiğimizi bulmak, önce nerede olduğumuzu bilmemizi gerektirir. Zhang’a göre, geçmiş iklimler üzerinde çalışmak, bizlere bu perspektifin bir kısmını anlama konusunda ve belirsiz geleceğimizde yol göstermede bize bir ümit yardımcı olabilir.
Küçük hava kabarcıklarını yakaladıkları için, buz çekirdekleri iklim bilimcileri tarafından gezegenimizin atmosferindeki tarihsel CO2 seviyelerinin bir kaydı olarak kullanılır. Fakat bu örnekler milyonlarca yıl öncesine değil de sadece yüz binlerce yıl öncesine dayanmakta.
Zhang ve meslektaşları Dünya tarihinin daha da derinliklerine dalmak için toprağı daha ayrıntılı incelemeye başladı. Dünyadaki karbon döngüsünün doğal bir parçası olarak, toprak oluştuğunda karbonatları da oluşturur ve bu küçük izler geçmiş iklimlerin göstergeleri olarak oldukça yararlı olabilirler.

İşte bu bilgiden yola çıkarak Çin’de LoessPlatosu’ndaki fosil topraklarda bulunan karbonatları analiz eden ekip, milyonlarca yıl öncesindeki CO2 seviyelerini yeniden oluşturabildi.
Zhang, “Loess Platosu, rüzgar ya da esinti sonucu yıllardır birikmiş olan toz ve toprakları incelemek için inanılmaz bir yer. Bu platodaki en erken tanımlanmış toz 22 milyon yıl öncesine ait. Plato bu yüzden son derece uzun kayıtlara sahip” diyerek platonun önemini açıklamıştır.
Toprak karbonatlarının yalnızca eski iklimler için bir vekil olduğu doğru olsa da, LoessPlatosu’ndan elde edilen sonuçlar ve plato yerine buz çekirdekleri ve mavi buz kayıtları kullanılarak yapılan diğer tahminlerin de birbirleri ile eşleştiği görünmektedir.
Ancak Zhang ve ekibi yine de bu sonuçlardantatmin olmuş değil. Potansiyel olarak 23 milyon yıldan daha eski topraklarda bu tekniği kullanarak tahminlerini daha da geliştirmek için, toprak analiz teknikleriniiyileştirmeyi planlıyorlar.
TheEagledergisine konuşan Zhang, “Geçmiş geleceğimizin anahtarıdır. Dünya uzun bir geçmişe sahip ve iklim ve yaşamdan tutun çevreye kadar birçok şey değişti …
Paleoiklim, geçmişi öğrenmek ve belki de geleceği tahmin etmek için oldukça mühimdir” açıklamasında bulunmuştur.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- İnsan Medeniyeti 2050’den İtibaren Yok Olabilir
- İklim değişikliği, ABD’nin güneybatısındaki ortaçağ megadroughtlarını canlandırabilir
- Şu anda iklim değişikliği hakkında yapabileceğimiz çok önemli birşey var
Editör / Yazar: Zeynep Erva ŞAHİN