Dünya gezegenindeki zamanımızın yaklaşık üçte birini uyuyarak geçiriyoruz.
Uyku hakkında bilmediğiniz en ilginç ve şaşırtıcı gerçeklerden 5 tanesini bir araya getirdik.
1. REM Uykusu Yaratıcılığı Arttırır
REM uykusu hızlı göz hareketlerinin olduğu, derin uykuya geçtiğimiz uyku evresidir. REM uykusu esnasında nörotransmitter asetilkolinlerin, yani nöronlar arasındaki veya bir nöron ile başka bir hücre arasındaki iletişimi sağlayan kimyasalların konsantrasyonu, uyanıkken olduğunun iki katına çıkar. Bu durum, nöronlar arasında yeni bağlantılar kurulmasını kolaylaştırır. Beatles Classic’in Yesterday şarkısının ve Frankenstein’ın bu uykunun ürünü olduğu söyleniyor.
2. Sadece REM Uykusunda Rüya Görmeyiz
Rüyaların sadece REM uykusunda görüldüğü fikri gerçeği yansıtmıyor. Aslında uykunun tüm aşamalarında hatta uyanıkken bile hayallere dalarak rüya görmemiz mümkün. Ancak REM uykusunda görülen rüyaların diğer rüyalardan daha canlı, duygusal ve tuhaf olduğu söylenebilir.
3. Uykusuzluk Antidepresan Kadar Etkili
Uykusuzluk, bilimsel ismiyle uyku yoksunluğu, 1970’lerin başlarından beri depresyonu tedavi etmek için kullanılıyor. Ne yazık ki, hastaların biraz uyumasına izin verilir verilmez depresyon belirtileri sıklıkla geri döner. İlaçla birlikte bu tedavi uygulandığında ise olumlu sonuçlar vermekte. Ancak uzun süreli uyku yoksunluğu, hafızanın bozulması, öğrenme güçlüğü gibi sağlık sorunlarına yol açtığı için dikkatli uygulanmalıdır.
4.Uyku İhtiyaçlarımız Birbirinden Çok Farklı
Yapılan testler sonucunda uyku ihtiyaçlarımızın büyük farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Pensilvanya Üniversitesi’nde yapılan araştırmada sekiz saat uykunun çoğu insan için yeterli olduğu görülmüştür. Ancak, ünlü Margaret Thatcher dahil olmak üzere toplumun yüzde 5’ine beş saat veya daha az uyku yettiği de gözlemlenmiştir.
5. Geç Yatmak İçin Artık Bahanemiz Var!
Erken yatmak ve erken kalkmak herkese göre değil. Araştırmalar gösteriyor ki bazı insanlar gece geç yatmaya ve sabah geç kalkmaya genetik olarak daha yatkın. Kabaca yüzde 40’ımız için geç yatmak ve geç kalmak daha uygun. Sabah 6’da kendimizi yataktan çalışmaya kaldırmaktan vazgeçersek daha iyi hissedeceğiz ve daha üretken olacağız.
Çevirmen: Merve GÖKTAŞ