Gelecekte bir gün, bir işe başvurduğunuzu hayal edin. Görüşmeye çağrılıyorsunuz ve iş teklifini kabul etmeden önce size, en iyi adıyla, bir uzay fabrikasında çalışacağınız söyleniyor. Teklif sizi korkutur muydu yoksa hiç düşünmeden kabul mu ederdiniz?
Discover Magazin ’e göre, uzay sanayisi gerçek bir şeye dönüşecek ve birçok güçlü firma araştırmalardan dolayı oldukça heyecanlı: “Ya dünyamızı kurtarmanın tek yolu… onu terk etmekse? Kısmen de olsa öyle.

Küresel ısınma konusundaki endişeler artarken ve uzaydan kaynak sağlama yarışı kızışırken, bazı uzmanlar ve oldukça zengin olan CEOlar sanayiyi yeryüzünün dışına taşıma fikrini gerçekten göz önünde bulunduruyorlar.
Bu da robot kullanarak uydu inşa etmek ve asteroidleri, Ay’ı ve diğer gezegenleri kazarak uzay üsleri inşa etmek anlamına geliyor. Bu kurgu bir bilim kurgudan mı alınmış? Kesinlikle.
Ancak bu yeryüzü dışı sanayiyi kurmak için gereken teknolojinin çoğunun altyapısı zaten mevcut.” Central Florida Üniversitesinde gezegen bilimci olan PhilMetzger, bize yaşamak için yeni yerler sunabilen vehatta 2040 ’a kadar planlanan gezegende kullanılacak bilgisayarlar için gereken enerjiyi sağlayabilen uzay, insanlığın kurtuluşu olabilir, diyor.

“Güneş sistemi, Dünya’da sahip olduğumuz sanayinin milyarlarca kat büyüğünü destekleyebilecek güce sahip. Bir gezegenin destekleyebileceğinden çok daha büyük ölçeklerdeki medeniyetlere gittiğinizde, o medeniyetin yapabileceği şeyler bizim için anlaşılmaz hale gelir…
Dünya yüzeyindeki çevresel yükü azaltırken aynı zamanda dünyanın her yerinde de sağlıklı topluluklar kurabilirdik.” Uzayda fabrika kurma konsepti çok da yeni bir konsept sayılmaz. 2016 yılında, Amazon CEO ‘su olan Jeff Bezos, Dünya ‘yı koruyabilmek için taşınma fikrini zaten sunmuştu.
Jeff Bezos: Uzayda, devasa boyutlarda çip fabrikalar, uzay sanayisi inşa edebiliriz
Fikrini ise şu sözlerle belirtmişti: “Dünya’da fazla enerji gerektiren şeyler yapmamalısınız. Uzayda, devasa boyutlarda çip fabrikalar inşa edebiliriz.” Bezos, bu uzay fabrikaları için gereken enerjinin Güneş’ten sağlanabileceğini de söylemiştir: “Dünya kendi üzerine gölge düşürüyor.
Uzayda 7/24 güneş enerjisini kullanabilirsiniz.” Şu an sorulabilecek tek soru, mevcut sanayiyi Dünya dışına taşımayı denemek için yeterli zaman kalıp kalmadığıdır. Metzger: “Dünyadaki sanayiyi Dünya dışına yeterince hızlı taşıyabilirsek, çevreye vereceğimiz zararların önüne geçebiliriz.
Peki, bu taşımayı hızlı bir şekilde gerçekleştirmemiz için gereken ekonomik yeterliliğe sahip miyiz?”
Her geçen yıl, iklim değişikliği gezegenimize oldukça büyük zararlar vermekte. Ancak hava modelinde bu kadar büyük kaymalara neden olan şeylerle savaşmayı başaramıyoruz (ya da başarmak istemiyoruz).
Endüstriyi evrene taşımanın getirebileceği bir diğer sorun da kaynakları kimin sahipleneceğidir ve hatta bu sınırlı kaynaklar için çıkabilecek savaş potansiyelidir.
“Yeni fırsatlar ve kaynaklar için Dünya ’nın ötesine baktığımızda yeni sorunlar da ortaya çıkıyor. Teknolojiyi uzayda test etmek ve inşa etmek aslında işin kolay kısmıdır. Karşılaşabileceğimiz daha büyük sorunlar politik ve sosyal olabilir.
Eğer belirli bir ülke uzaydaki kaynakları ilk olarak elde ederse, onları tekeline alabilir. Ve bu durum dünyadaki gelir eşitsizliğini çok daha kötü bir duruma getirebilir.”

Ayrıca, Dünya ’daki problemleri diğer gezegenlere götürmek, o gezegenlerde çevre kirliliğine neden olmak ve oraları askerileştirmek gibi diğer etik problemler de ortaya çıkabilir.
Cornell Üniversitesinden iki araştırmacı, güneş sisteminin yüzde 90 ’ının vahşi alan olarak görülüp korunması gerektiğini şu sözlerle savundu: “Yeni ekonominin dünyadaki ekonomiden çok daha iyi durumda olacağına dair herhangi bir haklı sebebimiz yok. Güneş sistemimizden faydalandığımızda, gidebileceğimiz başka sınırlar kalmayacak.”
Çeviri: Handenur ŞAHİN
Bunları da okuyabilirsiniz:
Uzay Madenciliği: Yeni “Altına Hücum”
Hiç merak ettiniz mi? Astronotlar Uzayda Ne Yer?
Spermler düşük yer çekimine dayanabiliyor: Kadınlar Mars’ı tek başına kolonileştirebilir