Van Gogh’un Başyapıtlarından Birisinde Gerçek Bir Böcek Bulundu

Ünlü ressamlar bazı çizimlerinin içinde birbirinden farklı sırlar barındırıyor. Vincent van Gogh tarafından üretilen 1889 tarihli Zeytin Ağaçları isimli eserde içerisinde gizli bir sır barındıran eserlerden bir tanesi.

Sanatçının çalışmasını tamamlamasının ardından 100 yılı aşkın bir süre geçti. Araştırmacılar tarafından resmin içerisine gizlenmiş şaşırtıcı bir konuk tespit edildi. Bu konuk eserin nasıl yapıldığına dair daha fazla bilginin tespit edilmesini sağladı.

van-goghun-basyapitlarindan-birisinde-gercek-bir-bocek-bulundu1

Kansas City’deki The Nelson-Atkins Sanat Müzesi’ndeki kütüphane görevlisi Mary Schafer geçtiğimiz günlerde, Van Gogh’a ait Zeytin Ağaçları tablosunda sadece büyütme altında fark edilebilecek kadar küçük 133 yıllık bir çekirge tespit etti.

Açık havada çalışmalar yürüten bir ressam olan Van Gogh’un boyalarının içerisine bir çekirgenin kaçmış olabileceği düşünülüyor. Sanatçının kardeşi Theo’ya yazdığı mektuplar arasında 1885 yılında yazılmış bir mektupta açık havada resim yapmanın zorluklarına dair bazı noktalara değindiği görülüyor.

van-goghun-basyapitlarindan-birisinde-gercek-bir-bocek-bulundu2

Boyaya gömülü olan yabancı malzemeler bazı durumlarda tablonun ne zaman ve nerede yapıldığına dair daha fazla bilgi sahibi olunmasını sağlıyor. Müze müdürü Schafer, “Açık havada tamamlanan bir resimde böcekler veya bitki materyalleri bulmak alışılmadık bir durum değil” diye konuştu.

Van Gogh’un tablosunda bulunan çekirgenin tablonun yapıldığı mevsimi tanımlamak için kullanılıp kullanılamayacağı araştırıldı.

Zeytin Ağaçları tablosunun nerede ve ne zaman yapıldığı kabaca biliniyor. Van Gogh’un Mayıs 1889’dan Mayıs 1890’a kadar Fransa’nın Saint-Rémy-de-Provence’deki Saint-Paul sığınma evinde kaldığı kabul ediliyor.

van-goghun-basyapitlarindan-birisinde-gercek-bir-bocek-bulundu

Bu başyapıtın hangi mevsimde yapıldığının tespit edilebilmesi için böceğe dair bilgileri ortaya çıkarması adına Doğal Tarih Müzesi’nden Michael S. Engel çağrıldı. Engel, çekirgenin başının ve göğüs kafesinin eksik olduğunu ve etrafındaki boyayı tahrip etmediğini bildirdi. Bu durum çekirgenin tuvale çarptığı anda öldüğünü ortaya koyuyordu. Resimin yapıldığı döneme ilişkin ise herhangi bir veri elde edilemedi.

Van Gogh resimlerinden birisinin içerisinde ilk defa gizem bulunmuyor. Araştırmacılar daha önce 2008 yılında x-ray cihazı kullanarak Çim Çamuru isimli resmin önceki bir portrenin üzerine boyandığını ortaya çıkarmışlardı.

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    “Yeni bir gen mutasyonunu taşıyan kadın neredeyse ağrısız yaşıyor.”

    Bebeği Ağlamaya Bırakmanın Çocuk Gelişimi Üzerinde Olumsuz Bir Etkisi Yoktur