Vera C. Rubin Gözlemevi: Devrim Niteliğindeki Dev Teleskop!

Şili’de bir dağın tepesinde bulunan Vera C. Rubin Gözlemevi ‘nin 2024 yılında tamamlanması bekleniyor.

Devrim niteliğindeki teleskop yakında evren hakkında bildiklerimizi değiştirecek.

dev teleskop
Legacy Survey of Space and Time (LSST) kamerası, astronomi için şimdiye kadar üretilmiş dünyanın en büyük dijital kamerasıdır. Kabaca küçük bir araba büyüklüğünde, üç ton ağırlığında. (SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı)

Astrofizikçi Louise Edwards tarafından söylenen;

Bu kış Astronomi alanında 8. yıllık Dan McLennan Dersini vermekten kesinlikle onur ve mutluluk duydum. Halifax ve Saint Mary’s Üniversitesi astronomik anlamda büyüdüğüm yer. Bilim Yüksek Lisansını takip ettiğim iki yıl, bana hala değer verdiğim onlarca yıllık dostluklar sağladı ve beni bugün hayran olmaya devam ettiğim akıl hocalarıyla tanıştırdı.

Ders için yer tabanlı ve uzay tabanlı astronomi arasındaki sinerjiden bahsetmeye karar verdim. Bu önemli bir kavram ve aynı zamanda bize modern astronominin bize sunduğu en heyecan verici ve iddialı projelerden ikisini keşfetme özgürlüğü veriyor: James Webb Uzay Teleskobu ( JWST ) ve Legacy Survey of Space and Time ( LSST ).

Astronomi veya uzay haberlerini takip ediyorsanız, muhtemelen JWST’den muhteşem, keskin ve renkli görüntüler seline maruz kalmışsınızdır: kendi Güneş Sistemimizdeki (ve diğerlerindeki) gezegenlerden ilk zamanlarda görüntülenen büyütülmüş galaksilere kadar bir dizi nesne. oluşumlarının aşamaları.

James Webb Uzay Teleskobu evrendeki galaksilerin oluşumunu ve evrimini dayanılmaz ayrıntılarla inceleyebilecek. Sunulan görüş son derece sofistike ve her JWST gözleminin gördüğü küçük gökyüzü parçalarında olağanüstü çözünürlükle geliyor.

Vera C. Rubin Gözlemevi Teleskop İcadı!

karanlık madde
Kozmik Uçurumların NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’nun Yakın Kızılötesi Kamerasından 15 Aralık 2022’de çekilmiş bu görüntülerinde daha önce gizlenmiş düzinelerce jet ve genç yıldızlardan dışarı akışlar ortaya çıkıyor. (Bilim: NASA, ESA, CSA ve STScI/Image İşleme: J. DePasquale )

Aynı zamanda, evrenin genel doğasını tam olarak anlamak için, uzayın geniş alanlarını inceleyebilecek bir projeye ihtiyacımız var. Uzay ve Zamanın Eski Araştırması burada devreye giriyor.

2024’ten başlayarak 10 yıl boyunca birkaç gecede bir tüm güney gökyüzünü tarayacak iddialı bir projedir.

Proje, gerçekleştirmek için özel olarak inşa edilmiş yepyeni bir teleskop içeren Vera C. Rubin Gözlemevi içinde yer almaktadır.

Teleskopun birincil aynası çok büyüktür, 8,4 m çapındadır ve onu günümüzün en büyük teleskopları sınıfına katmaktadır. Bu Araştırma, milyarlarca yıldız ve galaksiyi bulacak ve gece gökyüzünün ilk hareketli resmini ortaya çıkaracak.

şilideki dev teleskop
Vera C. Rubin Gözlemevi faaliyete geçtiğinde astronomi alanında ve Evren hakkında bildiklerimizde devrim yaratacak. (Rubin Gözlemevi/NSF/AURA/O.Ri)

Evrenin genel doğası hakkında LSST tarafından ele alınacak en büyük sorulardan biri şudur: Karanlık maddenin doğası nedir?

Karanlık madde terimini daha önce duymuş olabilirsiniz, herhangi bir ışığı yansıtmamasına veya yansıtmamasına (karanlık) rağmen uzayda var olduğunu söyleyebileceğimiz şeyleri (maddeyi) ifade eder.

Bu gizemli malzemenin uzun süredir, karanlık gezegenler veya kara delikler gibi herhangi bir ışık yaymayan normal şeyler olduğu düşünülüyordu. Ancak, son ölçümler bize, karanlık maddenin, icat ettiğimiz aletlere kolayca yanıt vermeyen küçük parçacıkların (elektronlar veya protonlar gibi) büyük bir koleksiyonu olduğu yönünde daha makul bir tahmin olduğunu gösterdi.

Kanada’daki SNOLAB’daki büyük bir dedektör de dahil olmak üzere, dünyanın her yerinde bu yakalanması zor parçacıkları yakalamaya çalışan “Karanlık Madde Dedektörleri” var.

Ama şu ana kadar hiçbir şey ortaya çıkmadı. LSST herhangi bir karanlık madde parçacığını doğrudan tespit etmeyecek, ancak evren yaklaşık yüzde 85 oranında karanlık maddeden oluştuğu için, evrenin boyutunu, şeklini ve yapısını daha iyi anlamak, karanlık maddenin doğasını daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır, ve oluşturduğumuz dedektörlerin nerede ve nasıl arama yapması gerektiğine ilişkin yönlendirmeye yardımcı olabilir.

teleskop uzmani
Dr. Vera Rubin, karanlık maddenin varlığına dair önemli kanıtlar sağladı. Bu görüntüde, Ulusal Bilim Vakfı’nın Kitt Peak Ulusal Gözlemevi’ndeki 2,1 metrelik teleskopu çalıştırıyor. (NOAO/AURA/NSF)

Vera Rubin’in çığır açan çalışması

Öyleyse, henüz bir karanlık madde bulamadıysak, astronomlar neden onun varlığından bu kadar eminler?

Uzun zamandır emin değildik. Gökbilimcileri karanlık maddenin uygulanabilir bir fikir olduğuna ikna etmek için büyük miktarda veri gerekiyordu.

20. yüzyıl astronomisinin en önde gelen isimlerinden biri olan Dr. Vera Rubin, 1970’lerde ve 1980’lerde bu verileri toplamak için büyük teleskoplarda birçok gece geçirdi: galaksilerdeki yıldızların hareketine bakmak ve görülebilenden daha fazla kütlenin farkına varmak için gerekliydi.

Rubin’in çalışmasından önce fikir su yüzüne çıkmıştı ama topluluk ikna olmamıştı. Onun parlak ve gayretli çalışmasından sonra, karanlık maddenin varlığı artık göz ardı edilemezdi ve bugün bu, evreni anlamamız için temel bir unsurdur. Bu nedenle, karanlık madde hakkında daha derin bir anlayış arayan Gözlemevi’nin, varlığına dair bu kadar ikna edici kanıtlar sağlayan Vera C. Rubin’in adını alması oldukça uygun.

Bu ders üzerinde çalışırken, Rubin’den bir alıntıyı özellikle ilham verici buldum: “Bir aileye ve bir kariyere sahip olmak çok zordu, ama yapılabilir.”

Benim için zordu ama aynı zamanda seçilmiş bir mesleğe yatırım yapmak ve güzel bir aile hayatına sahip olmak mümkündü.

Astronomi sevgimi, JWST’den ilk görüntüleri paylaşabilmem ve bana çok şey veren üniversitede LSST ile geleceği hayal edebilmem için gerçekten büyülü bir akşam.

Bu gece hava açıksa, dışarı çıkın ve üzerinizdeki sayısız ışık noktasına bir bakın.

Muhteşem.

Louise Edwards Kimdir? 

louise edward
Louise Olivia Violet Edwards (21 Kasım 1978 doğumlu) Kanadalı bir astronom ve California Polytechnic Eyalet Üniversitesi’nde fizik profesörüdür

Dr. Louise Edwards, Cali, San Luis Obispo’daki California Polytechnic Eyalet Üniversitesi’nde doçenttir. Araştırma ilgi alanları arasında büyük galaksileri gözlemlemek ve yaşlarını, kimyasal bileşimlerini ve neden bu kadar büyüdüklerini anlamak için testler tasarlamak yer alıyor.

Şu anda Vera C. Rubin Gözlemevi’nden Veri Önizleme 0 üzerinde çalışıyor ve gözlemevinin devreye alma ekibinde. Devreye alma süreci ilerledikçe veri kalitesindeki zirveleri ve Uzay ve Zamanın Eski Araştırması başladıktan sonra En Parlak Galaksi Kümesi popülasyonlarına ilişkin çalışmaları sabırsızlıkla bekliyor.

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    buğday avrupa

    Avrupa Buğdayındaki Bir Hastalık İnsan Sağlığını Tehdit Ediyor!

    Antik Mısır’dan bir papirüs deşifre edildi, sihirli bir aşk büyüsü ortaya çıktı