NASA’nın Voyager 1’i 45 yıl önce fırlatıldığından beri hala güneş sistemimizin ötesine yolculuğunu sürdürüyor; fakat şimdi kıdemli uzay gemisi garip veriler göndererek mühendislerini şaşırtıyor.
NASA çarşamba günü yaptığı açıklamada, sondanın düzgün bir şekilde çalışmasına rağmen tutum artikülasyonu ve kontrol sisteminden, kısacası AACS’den, gelen verilerin uzay aracının hareketleri ve yönü ile uyuşmadığını ve bu nedenle aracın uzaydaki konumu hakkında kafasının karıştığını öne sürdü.

AACS; Voyager ’in, uzay aracının uydusunu tam gezegenimize yönelterek çevresindeki yıldızlararası ortam hakkındaki verileri NASA’ya göndermesi için gereklidir.
NASA’nın Jet İtki Laboratuvarında Voyager 1 ve 2’nin proje yöneticisi olan Suzanne Dodd yaptığı açıklamada “Böyle bir gizem, Voyager görevinin bu aşamasında gidişat için oldukça normal.
Uzay gemilerinin ikisi de yaklaşık 45 yaşında, yani öngörülen görev planlamasının çok ötesindeler.” dedi. NASA Voyager 1’in ikizi olan Voyager 2 sondasının normal bir şekilde çalıştığını bildirdi.
1977’de solar sistemimizdeki dış gezegenleri keşfedebilmek için fırlatılan Voyager 1, beklenenden çok daha uzun süre çalışır durumda kaldı ve yolculuğu ile ilgili Dünya’ya bilgi göndermeye hala devam ediyor.

Öncü uzay aracı 2012’de güneş sistemimizden ayrıldı ve yıldızlararası uzaya giriş yaptı. Şu anda Dünya’dan 14.5 milyar mil uzakta, bu da onu en uzak insan yapımı nesne yapıyor.
NASA, mühendislerinin söyleyebileceği kadarıyla, Voyager 1’in AACS sisteminin “gemide gerçekte ne olduğunu yansıtmayan” rastgele oluşturulmuş veriler gönderdiğini söyledi.
Ancak sistem verileri aksini öne sürse bile uzay aracının uydusu düzgün bir şekilde hizalanmış görünüyor, NASA’dan komutları alıp yerine getiriyor ve verileri Dünya’ya gönderiyor.
Şimdiye kadar sistem sorununun, yaşlanan uzay aracını yalnızca temel işlemlerini gerçekleştirdiği “güvenli moda” girmeye tetiklemediği bildirildi.
NASA “Sorunun doğası daha iyi anlaşılana kadar, ekip bu durumun uzay aracının ne kadar süre bilimsel verileri toplayıp aktarabileceğini etkileyip etkilemeyeceğini tahmin edemez.” dedi.

Dodd ve ekibi, Dünya’nın robot elçisini önemsiz veriler göndermeye neyin sevk ettiğini bulmayı umuyor. Dodd mühendis ekibi için bazı büyük zorlukların olduğunu söyledi.
Bunlardan önemli bir tanesi, Voyager’in mevcut yıldızlararası konumuna ulaşmanın 20 saat 33 dakika ışık alması. Bu nedenle uzay ajansı ile Voyager arasında bir mesajın gidip gelmesi iki gün sürüyor.
Dodd, eğer bu AACS sorununu çözmenin bir yolu varsa, ekibinin kesinlikle bulacağını ekledi.
Voyager 1 ve Voyager 2 Kapanıyor Mu?

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA)’dan Temmuz’da alınan bilgilere göre; Voyager uzay sondaları, uzayda yaklaşık 45 yıl geçmesine rağmen hala çalışıyor, ancak yakında bazı araçlarını kaybedecekler.
Dört yıl çalışması beklenen bu araçlar 45 yıl kadar uzun bir süredir uzayda. NASA araçların sondalarını kapatıyor. Edilecek enerji tasarrufuyla iki uzay aracının 2030’a kadar kullanılması hedefleniyor.
Voyager kapatıldıktan sonra bile yolculukları devam edecek. 16.700 yıl sonra, Voyager 1 en yakın komşu yıldızımız Proxima Centauri’nin yanından geçecek ve onu 3.600 yıl sonra Voyager 2 takip edecek. O zaman galaksiyi milyonlarca yıl boyunca çevrelemeye devam edecekler. Güneşimiz battıktan ve heliosfer artık yok, bir Soluk Mavi Noktadan bahsetmiyoruz bile, çağlar sonra, aşağı yukarı bozulmadan hala orada olacaklar.
Rozaçiy Çiçek. / doi:10.1038/scientificamerican0722-26
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Voyager: NASA’nın yıldızlararası uzay araçlarına ne olacak?
NASA, Voyager 2 ile Yaklaşık Bir Yıl Boyunca İletişimi Kesecek!
Voyager 2 Güneş Sistemimizden Ayrıldı. Şimdi Uzaya Yelken Açıyor
Yapay uydularda olduğu gibi bu Alette de mutlaka yarı iletkenler var transistör ve kondansatör gibi. Bu tür yarı iletkenler’in ömrü en çok 25 yıldır 25 yıl sonra diğer uyduların Dünya yörüngesinde dönen birer çöp olduğu gibi bu Alette de aynı sıkıntılar söz konusudur Yani demem o ki bu aletten artık 45 yıl sonra hayır beklemek bir hatadır
Bu dediğiniz normal şartlarda
Buna rağmen gayet güzel çalışıyor bence. Bu herifler araba üretse hemen gider alırım valla.