Voyager 2, Yıldızlarası Bölgeye Ulaştı

Çağımızın en çok gezen uzay aracına veda etme vakti geldi. 1977 yılında uzaya gönderilen Voyager 2 uzay aracı, Güneş Sistemi’ne veda ederek yıldızlararası bölgeye ulaştı. Amerikan Jeofizik Birliği’nin toplantısında NASA tarafından yapılan açıklamada, şu anda dünyanın yaklaşık 11 milyar mil (17 milyar kilometre) uzağında olan Voyager 2’nin Güneş’in oluşturduğu manyetik alanlar ve yüklü parçacıkların ortamı olan heliosferden -ya da daha basitçe Güneş Sistemi’nden ayrıldığı belirtildi.

Güneş Sistemi’nden 5 Kasım’da çıktığı belirlenen Voyager 2, yıldızlararası bölgeye ulaşan ve insan yapımı olan 2’nci araç oldu. Bu bölgeye ulaşan ilk araç ise; 2012 yılında görevini tamamlayan ve Voyager 2’den birkaç hafta sonra uzaya fırlatılan Voyager 1 olmuştu. Bu iki aracın da asıl amacı Jüpiter ve Satürn’ün çevresinde dolaşıp fotoğraf göndermekti. Ancak bu araçlar kendilerine verilen görevden daha fazlasını başardı.

Uzay araçları, bilim adamlarının Jüpiter’in uydusu İo üzerindeki yanardağları, Jüpiter’in ayı Europa’nın buzla kaplı yüzeyi altındaki okyanusu ve Satürn’ün ayı Titan‘daki metan yağmurunu keşfetmesine yardımcı oldu. Voyager 2 daha sonra Uranüs ve Neptün’e doğru ilerlerken, Voyager 1 ise Satürn’ün yerçekiminin etkisiyle Güneş Sistemi’nin kıyısına doğru uzaklaşmaya başladı. Toplam 983 milyon dolara mal olan uzay araçlarının üzerinde; manyetik alanlar ve kozmik ışınları incelemek için 5 farklı araç bulunuyor.

Voyager 1 ve Voyager 2 aynı zamanda 116 fotoğraf, aralarında Dünya’dan sesler, Louis Armstrong, Beethoven ve Navajo kabilesinden şarkıların bulunduğu CD’ler ile Doğu Çin’deki Amoy dilinde ”Uzaydaki dostlar size sesleniyorum; nasılsınız? Vaktiniz olursa lütfen bize ziyarete gelin” mesajlarını da taşıyor. A’dan Z’ye bütün özellikleri ile NASA’nın göz bebeği olan Voyager araçları, görevlerini başarı ile yerine getirdi ve aramızdan ayrıldı.
Kaynak: https://www.livescience.com/64269-voyager-2-reaches-interstellar-space.html

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bir yorum

    Lonesome George adlı dev kaplumbağanın neden bu kadar uzun yaşadığı ortaya çıktı

    Kızamık Yeniden Dünya Geneline Yayılma Eğilimi Gösteriyor