Enflamasyonu kontrol eden bir lipit (temel organik bileşenler), akciğerlerin bağışıklık savunmasını zayıflatıyor gibi görünüyor.
COVID-19 salgını kısa bir ara vermiş olsa da, grip virüsü tekrar dolaşıma girdi ve her zamanki gibi 65 yaş üstü insanlar için özel bir tehlike oluşturuyor.
Yaşlı insanlar gribe neden daha duyarlı?
Nature Communications’da yayınlanan U-M Tıp Okulu’ndan yeni araştırma ipuçları sunuyor.
Kıdemli yazar Daniel Goldstein, Eliza Maria Mosher Collegiate ve ekibi, akciğerlerdeki ilk savunma hattı olan alveolar makrofajlar(bağışıklık sistemi bölümü) adı verilen hücrelerin neden yaşla tehlikeye girdiğini araştırıyor.(Alveolar: kılcal damarlardaki karbondioksiti alırlar ve kılcal damarlara geri iletirirler)

Bu makrofajlar, grip virüsü gibi istilacılara saldıran ve akciğerlerin içindeki küçük hava keselerinde veya alveollerde yaşayan bağışıklık hücreleridir.
Daha da önemlisi, bu hücreler yaşlanmayla birlikte kaybolmuş gibi görünmektedir.
Başka bir grup tarafından yapılan önceki araştırmalar, yaşlı bir fareden alınan makrofajların genç bir fareye konduğunda hücrelerin yeniden genç göründüğünü gösterdi. Chen, “Bu, akciğer ortamındaki bir şeyin buna katkıda bulunduğuna inanmamızı sağladı” dedi.
İşaretler, prostaglandin E2 (östrojenik bir steroid hormonu) olarak bilinen ve gebelikte doğum indüksiyonundan artrit ile enflamasyona kadar geniş kapsamlı etkileri olan bir lipid bağışıklık modülatörüne işaret ediyordu.
Çalışma ekibi yaşla birlikte akciğerlerde daha fazla PGE2 olduğunu keşfetti. Chen, PGE2’deki bu artışın akciğerdeki makrofajlar üzerinde etki ederek genel sağlıklarını ve üretme yeteneklerini sınırladığını açıkladı.
Ekip, PGE2 birikiminin genellikle yaşla birlikte görülen yaşlanma adı verilen biyolojik bir sürecin başka bir belirteci olduğundan şüpheleniyor. Yaşlılık hasarlı hücrelerin kontrolden çıkmış bölünmesine karşı bir sigorta görevi görür; yaşlanan hücreler artık çoğalamaz dedi.

Chen, “Bu hücrelerle ilgili ilginç şeylerden biri, birçok enflamatuar faktör salgılamalarıdır” dedi.
Çalışma, yaşla birlikte akciğerlerdeki hava keselerini kaplayan hücrelerin yaşlandığını ve bu hücrelerin artan PGE2 üretimine ve bağışıklık tepkisinin baskılanmasına yol açtığını gösterdi.
PGE2 ile grip duyarlılığındaki artış arasındaki bağlantıyı test etmek için yaşlı fareleri bir PGE2 reseptörünü bloke eden bir ilaçla tedavi ettiler. Chen, “Bu ilacı alan yaşlı fareler, aslında daha fazla alveoler makrofajlara sahip oldular ve ilacı almayan yaşlı farelere göre grip enfeksiyonundan daha iyi hayatta kaldılar” dedi.
Ekip bundan sonra PGE2’nin akciğer makrofajlarını çeşitli şekillerde etkilemesinin yanı sıra vücuttaki iltihaplanmadaki potansiyel rolünü araştırmayı planlıyor. “Yaşlandıkça sadece gribe değil diğer enfeksiyonlara, kanserlere, otoimmün hastalıklara da daha duyarlı hale geliyoruz.”
Çevirmen:Sacide SARIÇİÇEK
Sinirbilim Doktora Öğrencisi