Uzayda birçok şey keşfetmemize rağmen içerisinde keşfedemediğimiz milyarlarca varlık bulunuyor. Son yapılan keşif de bunu destekler nitelikte. Geçtiğimiz günlerde bilim insanları, Düşük Frekans Dizilimli (LOFAR) teleskop sayesinde 300.000 yeni galaksiyi haritaya ekledi.
Hollanda menşeli teleskop, evrenden düşük radyo frekanslarını topluyor. İçerisinde birçok farklı frekans barındıran dizilim arasında galaksilerin oluşumu ve birleşimi sırasında ortaya çıkan radyasyon da var.
Astronomy & Astrophysics dergisinde, 19 Şubat 2019’da 26 sayfalık özel bir versiyon aracılığıyla LOFAR’ın 300.000 yeni galaksi keşfettiği açıklandı. LOFAR’ın en önemli farkı, diğer teleskopların göremediği frekansları takip edebilmesi.
Bu sayede teleskop daha önce keşfedilmemiş çok büyük miktarda bilgiyi toplamayı başardı. Yaklaşık 10 milyon DVD doldurabilecek kadar bilgiyi derleyip incelemekle uğraşan araştırmacılar, 300.000 yeni galaksiyi keşfetti.
Hollanda Radyo Astronomi Enstitüsü (ASTRON) tarafından gerçekleştirilen araştırma, farklı dallardan birçok bilim insanını bir araya getirdi.

ASTRON’dan Timothy Shimwell, ”Hollanda’daki SURF ile beraber ortaklaşa veriler ve görüntüler topluyorduk. Bu görüntüler artık halka açık ve astonomların galaksilerin evrimini benzeri görülmemiş derecede detaylı olarak incelemesini sağlayacak.” ifadesini kullandı.
Kara deliklerin de incelenmesi için büyük bir artı taşıyan LOFAR, kara deliklerin nereden geldiği sorusuna yanıt verebilir.
Görüntülerin ayrıca manyetik alanların ve galaksilerin etkileşiminin incelendiği çalışmalar için de önemli olacağı tahmin ediliyor. ASTRON Yöneticisi Carole Jackson, ”LOFAR ile yeni haritalar oluşturmak istiyoruz. Gökyüzü haritası gelecek için harika bir bilimsel miras olacak.” dedi.