Düzenli çay içicilerin çay içmeyenlere kıyasla daha gelişmiş beyin organize bölgelerine sahip olduklarını buldu. Ayrıca bunun da sağlıklı bilişsel işlevle ilişkili olduğunu ortaya koymuştur.
Ulusal Singapur Üniversitesi ’nden (NUS) araştırmacıların önderlik ettiği bir araştırma. Araştırma ekibi bu sonuca 36 yaşlı yetişkinin nöro-görüntüleme verilerini inceledikten sonra ulaşmıştır.

Araştırma ekip lideri Profesör Feng Lei ‘Sonuçlarımız, çay içmenin beyin yapısına olumlu katkısının ilk kanıtını bizlere sunmakta ve düzenli olarak çay içmenin, beyin organizasyon ağ şebekesindeki yaşlanmanın etkisi ile oluşan yıpranmaya karşı koruyucu bir etkisi olduğunu göstermektedir’ demiştir.
4 Haziran 2019 Aging bilimsel dergisinde yayınlan bu araştırma Essex Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi ortaklığı ile hazırlanmıştır.
Düzenli Çay İçmenin Faydaları
Geçmiş zamanlarda yapılan çalışmalar ve araştırmalar; çay içmenin, insan sağlığı için oldukça faydalı olduğunu ve içme ile gelişen olumlu etkilerin duygusal psikolojiyi onarma ve kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde de önemli bir rol oynadığını gözler önüne sermiştir.
Nitekim, 2017 yılında yayınlanan yine Profesör Feng liderliğinde ayrıntılı bir şekilde araştırılan çalışmanın sonuçları, günlük çay tüketiminin yaşlılarda bilişsel zayıflama riskini yüzde 50 (%50) azaltabileceğini göstermiştir. İşte bu keşiften sonra da Profesör Feng ve ekibi, çayın beynin yapı ağı üzerindeki doğrudan etkisini araştırmıştır.

Bu araştırma doğrultusunda ekip, 60 yaş ve üstü 36 yetişkini incelemiş ve her birinin sağlık durumları, yaşam tarzları ve duygusal psikolojik iyi oluşları hakkında veri toplamıştır. Yaşlı katılımcılar ayrıca nöro-psikolojik testlerden ve manyetik rezonans görüntüleme yani MR(Emar) çektirmek zorunda kalmışlardır. Bu çalışma 2015-2018 yılları arasında gerçekleştirilmiştir.
Katılımcıların bilişsel performanslarını ve MR sonuçlarını analiz eden araştırma ekibi; yeşil çay, oolong çayı veya siyah çayı haftada en az dört(4) kez olmak üzere yaklaşık 25 yıl tüketen bireylerin daha verimli bir bağ ilişkisi ile birbirlerine bağlanan beyin bölgelerine sahip olduklarını bulmuştur.
Çay İle İlgili Sonuçlar
Profesör Feng ‘Bu durumun açıklamasına bir örnek olarak yol trafiğinin analojisini ele alın ve beyin bölgeleri arasındaki bağlantılar yol iken beyin bölgelerini de birer hedef olarak kabul edin. Bir navigasyon(yol) sistemi daha iyi organize edildiğinde, araçların ve yolcuların hareketleri, rotaları da o kadar verimli olacaktır ve böylelikle de daha az kaynak kullanacaklardır.
Yani beyin bölgeleri arasındaki bağlantılar daha yapısal olduklarında bu bağlantılar bilgi işlemeyi daha verimli bir şekilde yapabilecektir’ şeklinde açıklamıştır. Feng ayrıca şu şekilde bir ekleme de yapmıştır:
‘Daha önceki çalışmalarımızda çay içenlerin içmeyenlere göre daha iyi bir bilişsel işleve sahip olduklarını gösterdik.
Beyin ağına ilişkin mevcut, güncel sonuçlarımız bizlere dolaylı olarak; düzenli çay içmenin olumlu etkilerinin, beyindeki bölgeler arası bağlantıların aksamasını önleyerek ve böylelikle de aslında ortaya çıkan gelişmiş beyin organizasyonunun bir sonucu olduğunu göstermiştir. Ayrıca önceki bulgularımızı da desteklemiştir.’
Araştırmadaki Bir Sonraki Adım
Bilişsel performans ve beyin organizasyonu karmaşık bir şekilde ilişkili olduğundan dolayı, hafıza gibi fonksiyonların beyin devrelerinden nasıl çıktığını daha iyi anlamak ve yaşlanma sürecinde de bu bilişsel performansı koruyabilmek için yapılabilecek olası müdahaleler gibi daha fazla konuda, ayrıntılı bir şekilde araştırmaların yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Profesör Feng ve ekibi, yakın zamanda çayın ve çaydaki biyoaktif bileşiklerin bilişsel gerileme üzerindeki etkilerini incelemeyi planlamaktadırlar.
Editör / Yazar: Zeynep Erva ŞAHİN