California Üniversitesi önderliğindeki bir grup gökbilimciden biri olan Davis, evrenin genişleme hızının tahmin edilenden daha hızlı genişlediği yönünde yeni veriler elde ettiklerini dile getirdi. Çalışma, evrenin ne kadar hızlı genişlediği hakkındaki sıcak tartışmaların ardından geldi ve şimdiye kadar yapılan ölçümler anlaşmalara çok uzak.

Bu takımın yaptığı yeni ölçüm, diğer ölçümlere göre biraz daha farklıydı. Hubble Sabiti ölçümleri ve evrenin genişleme oranı için NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu (HUT) ve Keck Gözlemevi’nin Uyarlanabilir Optik (UO) sistemini birlikte kullandılar.
Bu sistemle birlikte, Hubble Sabiti elde etmek için ilk kez yer temelli UO sistemi kullanılmış olundu. Takımın sonuçları ise Royal Astronomical Society’nin son sayısında yayımlandı. Önyargılardan kurtulmak için, ekip önce bir kör analiz yaptı. Evrenin tarihinin başında çok hızlı genişlediği, sonra genişlemenin karanlık maddenin yerçekimsel kuvveti nedeniyle yavaşladığını gösteren standart kozmoloji modeliyle ilgili bir sorun vardı.
Takımın geliştirdiği kanıtlar bu modele eklendi ve şimdi genişleme karanlık enerji nedeniyle yeniden hızlanıyor. Evrenin genişleme tarihinin bu modeli geleneksel Hubble Sabiti ölçümleri kullanılarak oluşturulmuştur.

Son zamanlarda ise birçok grup Hubble sabitini elde etmek için çeşitli teknikler kullandı ve elde edilen sonuca göre ‘’yerel’’ ve ‘’uzak’’ gözlemlerden elde edilen değerin aynı olmadığı sonucuna ulaştılar.
Fassnacht’a göre Hubble Sabiti uzayın herhangi bir yerinde sabit olsa da zaman kavramı içinde bu geçerli değil. Bu yüzden yerel (evrenin son, şimdiki kısmı) ile uzak (erken evren) karşılaştırılması yapılıyor.
Metodoloji

Chen ve ekibi tanınmış 3 mercekli kuasar sisteminin yerel ölçümlerini aldı: PG1115+ 080, HE0435-1223,ve RXJ1131-1231.
Kuasarlar son derece parlak ve aktif galaksilerdir. Aşırı uzak olsalar da gökbilimciler onları büyüteç işlemi gören çekimsel mercekleme yoluyla tespit edebiliyorlar. Zaman zaman kuasarların parlaklığı titrer ve her resim kaşardan teleskoba biraz farklı bir yol uzunluğuna karşılık geldiğinden, titremeler her resim için farklı zamanlarda görünüyor. Yani hepsi aynı anda Dünya’ya gelemez.
Ekip PG1115+ 080, HE0435-1223, ve RXJ1131-1231 ile Hubble sabiti değerine ters orantılı olan zaman gecikmelerini dikkatlice ölçtü. Bu da onları evrenin ne kadar genişlediği hakkında bilgi edinmelerini sağlıyor.
Chen’e göre HUT kullanarak önceki UO verileriyle benzer veriler elde edildi ve Hubble Uzay Teleskobu ile Uyarlanabilir Optik sisteminin birlikte kullanılması daha net sonuçlar vereceği yönünde.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Evren Ne Kadar Hızlı Genişliyor? Hubble Sabiti Başka Bir Darbe Aldı
- Büyük Patlama yanlış olabilir mi? Büyük Patlama Hakkında Detaylı Bilgiler
- Evrenin Bir Sonu Var Mı? Yoksa Evren Sonsuz Mu?
- Big Bang ’ten Günümüze : Evrenin Tarihi
Editör / Yazar: Burak AKTEPE
biz evreni keşfedene kadar bi o kadar daha büyüdüğünü düşününce insan etkileniyor