Yıllardır Süren Çabalar Sonucu Ozon Tabakası İyileşiyor

Ozon tabakasında incelmenin oluşmaya başladığı ilk olarak 1980’lerde ortaya çıkmıştı. Tabaka sonunda iyileşiyor gibi gözüküyor.

Tahminlere göre Kuzey Yarımküre’de yer alan ozon tabakasındaki incelme, 2030 yılında tamamen iyileşmiş olacak. Ozonla ilgili geçmiş araştırmalar deliklerin boyutuna odaklanmıştı. Ancak GSFC takımının yürüttüğü araştırmalarda ozon deliğinin içindeki kimyasal bileşimler ölçülmüştür.

Araştırmacılar, Aura uydusundaki Mikrodalga Aspiratörü’nü (MLS) kullanarak klorun neredeyse tüm mevcut ozonları yok ettikten sonra metanla reaksiyona girdiği zaman hidroklorik asit oluştuğunu ölçtü.

Her yıl klor seviyelerinin yaklaşık yüzde 0,8 oranında azaldığını ve Antarktika’da 2005 kışına göre ozon tabakasının inceliğinde yüzde 20’lik bir iyileşme olduğu tespit edildi. Antarktika için ise 2060 yılı işaret ediliyor.

Yayımlanan bir Birleşmiş Milletler raporu, bu durumu küresel anlaşmaların başarabileceklerine örnek olarak gösteriyor. Ozon tabakasında bu kadar büyük ve bu kadar zor iyileşen incelikler olmasının baş sorumlusu ise insanlar ve onların keşfettikleri CFC gazları. Ozon tabakası neden önemli sorusunun cevabı ise çok basit: Morötesi ışınlardan pek hayır gelmiyor gezegene.

Cilt kanserinin önlenmesine, bitkilerin büyüyebilmesine ve göz sağlığına etkileri çok. Özellikle doksanlı yıllarda üst ozon katmanının neredeyse yüzde onu yok olmuş durumdaydı. 2000 yılından bu yana ise katman yavaş yavaş da olsa düzenli ve sağlıklı bir şekilde yenileniyor.

Ozon tabakasındaki iyileşme pek çok bilim insanı tarafından ileriye doğru atılmış olarak bir adım olarak görülse de, özellikle Çin gibi büyük ekonomilere sahip ülkelerin dikkatsiz adımlar atmaları ya da düzenlemelerden esneklik istemeleri iyileşme sürecinin tamamlanmasını engelleyebilir.

Editör / Yazar: Ezgi SEMİRLİ

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    'Stres aşısı' Geliştirmede Yeni Araştırma

    Yeni Keşfedilen Bakteri Stresin Zararlarından Koruyor

    İşte, sandığınız kadar zararlı olmayan 6 kimyasal