Yoğun yıldız kümelerindeki kara delik ve nötron yıldız birleşmeleri, yıldızların az olduğu izole bölgelerinde oluşanlardan farklıdır. Heidelberg Üniversitesi Anstronomi Bilişim Enstitüsü’nden Dr. Manuel Arca Sedda, bilgisayar simülasyonları kullanan bir çalışma ile yerçekimi kaynaklarını incelemiştir. Araştırma, 2019’da astronomların gözlemlediği iki büyük nesnenin kaynaşması hakkında kritik bilgiler sunuyor.
Güneşimizinden çok daha büyük olan yıldızlar yaşamlarına nötron yıldızı veya kara delik olarak son verir.

Nötron yıldızları, tespit edilmesine imkan sağlayan radyasyon darbeleri yayar. 2017’de ilk çift nötron yıldızı birleşmesi sonucu ortaya çıkan ışığı bilim insanlarının teleskop ile görebilmesi bu yayılmaya bir örnektir. Ancak kara deliklerin ışıkları, güçlü yerçekiminden kaçamadığı için görünemez.
Aynı görünmezlik durumu iki kare deliğin birleşimi içinde geçerlidir. Ancak bu birleşmede diğerlerinden farklı olarak kütleçekim dalgaları algılanabilir ve Lazer İnterferometre Yerçekimi Dalgaları Gözlemevi bu dalgaları 2015 yılında tespit etmiştir. Ancak bu dalganın iki nötron yıldızı çarpışmasından veya nötron yıldızı olan bir kara delikten çıkıp çıkmadığı net değildir. Arca Sedda’ya göre, bunları keşfetmek oldukça güç.
Bir karadeliğin nötron yıldızı ile kaynaşması ilk olarak Ağustos 2019’da gözlemlenmiştir. Ancak kara deliğin, nötron yıldızını tahrip etmeden direk yutması sebebiyle, Dünyadaki optik gözlemevleri, yerçekimi dalgalarının ortaya çıktığı bölgedeki elektronmanyetikleri bulamamıştır. Dr. Arca Sedda, bu doğrulanırsa gözlenen ilk yoğun bir yıldız ortamında tespit edilen kara delik ve nötron yıldızı birleşmesi olacağını belirtti.
Başak Boyacı / Kaynak: Heidelberg Universitesi