Arkeologlar, Suriye’deki bir mezardan çıkarılan parmak boyutunda kil silindirlerin üzerine kazınmış en eski alfabe yazısını ortaya çıkardı. ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacılar, yazının MÖ 2400 yılına ait olduğunu ve bilinen diğer alfabe yazılarından yaklaşık 500 yıl daha eski olduğunu belirledi.
Bu bulgu, Perşembe günü Amerikan Denizaşırı Araştırmalar Derneği’nin yıllık toplantısında sunulacak ve alfabenin kökeni ve evrimi hakkındaki bilgilerimizi altüst edebilir. Kil silindirleri keşfeden arkeolog Glenn Schwartz, “Alfabe yazısı, insanların yaşam biçimini, düşünme şeklini ve iletişimlerini değiştirdi” dedi. Bilim insanları, bu yazı biçiminin dili soyluların ve sosyal elitin ötesindeki insanlara da erişilebilir kılabileceğini söyledi.
Dr. Schwartz ve ekibi, Yakın Doğu’da erken kentlerin nasıl geliştiğini ve Suriye genelinde daha küçük şehirlerin nasıl ortaya çıktığını inceliyor. Ekip, batı Suriye’deki bilinen ilk orta ölçekli antik kent merkezlerinden biri olan Tell Umm-el Marra’da 16 yıllık bir arkeolojik kazıya katılıyor. Bu sitede, MÖ 3500 ile 2000 yılları arasına tarihlenen Erken Tunç Çağı’na ait mezarlar ortaya çıkarılmıştı. Bu iyi korunmuş mezarlardan birinde altı iskelet, altın ve gümüş takılar, sağlam çömlekler, mutfak gereçleri ve bir mızrak ucu bulundu.
Bu eserlerin arasında, üzerlerinde alfabe yazısı olduğu düşünülen dört hafif pişmiş kil silindir keşfedildi. Dr. Schwartz, “Bu yeni keşif, insanların yeni iletişim teknolojileriyle çok daha önce ve farklı bir yerde denemeler yaptığını gösteriyor” dedi. Kil silindirler üzerindeki küçük deliklere dayanarak, bilim insanları bunların başka bir nesneye bağlı olduğunu ve bir tür etiket görevi gördüğünü düşündü. Dr. Schwartz, “Belki bir kap içeriğini, belki de kabın nereden geldiğini veya kime ait olduğunu belirtiyorlar” diye açıkladı. “Yazıyı çevirmenin bir yolu olmadan, sadece spekülasyon yapabiliriz.”
Araştırmacılar, karbon tarihleme tekniklerini kullanarak, mezarların, eserlerin ve yazının MÖ 2400 yılına ait olduğunu doğruladı. Bu, alfabe yazısının bilinen en eski örneklerinden yaklaşık 500 yıl öncesine ait olduğunu gösteriyor. Dr. Schwartz, “Daha önce, araştırmacılar alfabenin MÖ 1900’den sonra Mısır civarında icat edildiğini düşünüyordu,” dedi. “Ancak eserlerimiz daha eski ve haritanın farklı bir bölgesinden geliyor, bu da alfabenin tamamen farklı bir köken hikayesine sahip olabileceğini düşündürüyor.”
Kaynak ve İleri Okuma: Materials provided by Johns Hopkins University. Original written by Hannah Robbins