Gelecekte Giyilebilir Cihazlar Vücudunuzdaki Enerji İle Çalışacak

Gelecekte Giyilebilir Cihazlar Vücudunuzdaki Enerji İle Çalışacak

salihpalandoken
salihpalandoken - Salih Palandöken
Okuma süresi 3 Dakika
Gelecekte Giyilebilir Cihazlar Vücudunuzdaki Enerji İle Çalışacak. Resim Kredisi: Oscar Wong via Getty Images

Gelecekte giyilebilir cihazlar, vücudunuz üzerinden enerji alarak çalışabilecek. Massachusetts Amherst Üniversitesi’nden araştırmacılar, 6G kablosuz iletişim sinyallerinden arta kalan enerjiyi kullanarak bu teknolojiyi geliştirdi. Görülebilir ışık iletişimi (VLC) ile yayılan atık radyo frekansı (RF) enerjisi, küçük ve ucuz bakır bobinler aracılığıyla toplanarak insan vücudu üzerinden diğer cihazlara aktarılabiliyor.

Gelecekte Giyilebilir Cihazlar Vücudunuzdaki Enerji İle Çalışacak
6G teknolojisi sayesinde vücudunuz bir bataryaya dönüşebilir ve giyilebilir cihazlar bu sayede enerji ihtiyaçlarını karşılayabilir. UMass Amherst araştırmacıları, atık radyo frekansı enerjisini bakır bobinler aracılığıyla vücut üzerinden toplayarak cihazları şarj etmeyi başardı.

6G ve Enerji Toplama

6G, şu anda geliştirilmekte olan ve on yılın sonuna doğru hayata geçmesi planlanan bir kablosuz iletişim teknolojisidir. 2022 yılında yayımlanan bir araştırmaya göre, 6G sinyalleri VLC ile iletilebilir. VLC, LED gibi ışık kaynaklarından hızlı ışık flaşları ile veri iletir. Ancak LED’ler, yan kanal RF sinyalleri şeklinde enerji sızıntısı da yapar. Araştırmacılar, bu sızıntı enerjinin bakır bir tel bobinle toplanabileceğini ve bu işlemin insan derisine temas ettiğinde verimliliğinin on kat arttığını keşfettiler. İnsan vücudu, ahşap, plastik, karton veya çelikten daha iyi enerji toplama yeteneğine sahiptir.

Gelecekte Giyilebilir Cihazlar Vücudunuzdaki Enerji İle Çalışacak
6G teknolojisi sayesinde vücudunuz bir bataryaya dönüşebilir.

Vücut Bataryaları

Bu buluş doğrultusunda araştırmacılar, “Bracelet+” adını verdikleri, kolda bir yere takılan basit bir bakır tel bobin geliştirdiler. Bu tasarım, kolye, bilezik, kemer veya yüzük olarak da uyarlanabilir. Ancak bileklik, enerji toplama ve kullanılabilirlik açısından en uygun seçenek olarak belirlendi.

Araştırma ekibi, “Tasarım oldukça ucuz – elli sentten daha az,” dedi. “Bracelet+, mikro-watt seviyesine kadar enerji toplayabilir, bu da düşük örnekleme frekansı ve uzun uyku modu süresi nedeniyle az enerji gerektiren vücut üzeri sağlık izleme sensörleri gibi birçok sensörü desteklemek için yeterlidir.”

Gelecekte Giyilebilir Cihazlar Vücudunuzdaki Enerji İle Çalışacak
Gelecekte Giyilebilir Cihazlar Vücudunuzdaki Enerji İle Çalışacak. Resim Kredisi: Oscar Wong via Getty Images

Bu teknoloji, giyilebilir cihazların sınırlı pil ömrü sorununu çözebilir. Örneğin, Apple Watch gibi yüksek performanslı akıllı saatler, günlük olarak şarj edilmek zorunda kalındığında kullanışlılıklarını yitirebilir. Akıllı yüzüklerin popülaritesinin artmasıyla birlikte, düzenli olarak şarj edilmesi gereken daha fazla cihaz ortaya çıkıyor.

Bracelet+’ın sağladığı enerji toplama teknolojisi, gelecek nesil giyilebilir cihazlar için yerinde bir şarj cihazı haline gelebilir, tabii bu cihazlar bileklikten enerji alma yeteneği ile donatıldığında. Ancak, bu teknoloji VLC kullanan 6G ağlarına dayanıyor ve bu ağların yaygın olarak kullanılmaya başlaması için daha zamana ihtiyaç var.

Massachusetts Amherst Üniversitesi’nde bilgi ve bilgisayar bilimleri profesörü olan Jie Xiong, “Gelecekteki teknolojileri güçlendirmek için her türlü kaynaktan atık enerjiyi toplamak istiyoruz,” dedi.

Bu makaleyi paylaş
Yazan salihpalandoken Salih Palandöken
Salih Palandöken, teknoloji dünyasının nabzını tutan deneyimli bir teknoloji editörüdür. Özellikle yapay zeka, büyük veri, ve yazılım geliştirme gibi alanlarda derin bilgi birikimi ve analiz yeteneği ile tanınır. Kariyeri boyunca, sektördeki yenilikleri yakından takip ederek okuyucularına en güncel ve kapsamlı bilgileri sunmuştur. Ayrıca, teknoloji trendlerini ve dijital dönüşüm süreçlerini sade bir dille anlatma konusunda uzmanlaşmıştır. Salih, teknolojinin günlük hayata etkilerini incelerken, aynı zamanda iş dünyası için stratejik öneriler sunan makaleleriyle de dikkat çeker.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir