ABD Gizemli X-37B Uzay Uçağı Hakkında İlk Defa Açıklama Yaptı

ABD Gizemli X-37B Uzay Uçağı Hakkında İlk Defa Açıklama Yaptı

Gaye Tunçdemir
Okuma süresi 3 Dakika
ABD Uzay Kuvvetleri, gizemli X-37B uzay uçağı hakkında nadir bir açıklama yaptı. Uzay aracının yeni bir manevra serisi gerçekleştireceği ve bu sürecin ulusal güvenlik misyonları için önemli olduğu belirtildi.

ABD Uzay Kuvvetleri, X-37B uzay uçağı hakkında ilk defa bir açıklama yaparak, bu gizemli aracın “yeni manevralar” gerçekleştireceğini duyurdu. Yapılan açıklamada, X-37B’nin aerobraking adı verilen bir teknik kullanarak yörüngesini düşürmek için atmosferik sürtünmeden yararlanacağı belirtildi. Bu yöntem, uzay aracının minimum yakıt harcayarak yörüngesinin yüksekliğini azaltmasına yardımcı olacak.

ABD Gizemli X-37B Uzay Uçağı Hakkında İlk Defa Açıklama Yaptı
ABD Uzay Kuvvetleri, gizemli X-37B uzay uçağı ile ilgili nadir bir açıklama yaparak, bu aracın “yenilikçi manevralar” gerçekleştireceğini duyurdu. Görsel: X-37B’nin Dünya atmosferinin sürtünmesini kullanarak aerofren manevrası yaptığına dair sanatçı tasviri. Resim kredisi: Boeing Space (Kamu Malı)

Yörünge değişikliğinin ardından, uzay uçağı Dünya yörüngesinde bazı modül bileşenlerini “güvenli bir şekilde bertaraf edecek”. Bu işlemler tamamlandıktan sonra, X-37B yörüngeden çıkacak ve “güvenli bir dönüş gerçekleştirecek” dedi ABD Uzay Kuvvetleri yetkilileri.

ABD Hava Kuvvetleri Bakanı Frank Kendall, yaptığı açıklamada, “Bu yenilikçi ve verimli manevra serisi, Uzay Kuvvetleri’nin uzayda ulusal güvenlik misyonlarını yürütürken çığır açan yeniliklere olan bağlılığını gösteriyor” dedi.

Uzay Operasyonları Şefi General Chance Saltzman ise, “X-37B’nin bu türden ilk manevrası, ABD Uzay Kuvvetleri için inanılmaz derecede önemli bir dönüm noktasıdır. Bu başarı, ekibin özveri ve azminin bir kanıtıdır” diye ekledi.

- Reklam-
ABD Gizemli X-37B Uzay Uçağı Hakkında İlk Defa Açıklama Yaptı
X-37B, SpaceX Falcon Heavy roketinin yardımıyla Florida’daki NASA Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatıldıktan sonra Aralık 2023’te yedinci görevine başladı.

X-37B, Aralık 2023’te Florida’daki NASA Kennedy Uzay Merkezi’nden SpaceX’in Falcon Heavy roketiyle fırlatılarak yedinci görevine başladı. Henüz ne zaman geri döneceği belirtilmemiş olsa da, bu araç son derece uzun süreli görevler için donatılmış durumda. Temmuz 2022’de, 908 gün boyunca Dünya yörüngesinde kalarak bu tür bir araç için en uzun süreli yörüngede kalma rekorunu kırdı.

Boeing tarafından geliştirilen insansız uzay aracı, NASA’nın 1981’den 2011’e kadar kullandığı ikonik Uzay Mekiği’nin minyatür bir versiyonu gibi görünüyor. 8,9 metre uzunluğunda ve 4,55 metre kanat açıklığına sahip olan X-37B, 240 ila 800 kilometre arasında değişen yüksekliklerdeki alçak dünya yörüngesinde, saatte yaklaşık 28.200 kilometre hızla seyahat edebiliyor.

ABD Hava Kuvvetleri’nin resmi açıklamasına göre, X-37B, yeniden kullanılabilir uzay aracı teknolojileri için “risk azaltma, deney ve operasyon konsepti geliştirme” görevlerini yürütüyor. Ancak, görevlerinin kesin detayları açıklanmış değil.

Bu makaleyi paylaş
Gaye Tunç Demir, Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra, doktora derecesini Koç Üniversitesi'nde Fizik alanında almıştır. Kuantum mekaniği ve parçacık fiziği üzerine uzmanlıkları bulunmaktadır.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir