Mısır’daki Saqqara nekropolünde¹ yapılan kazılarda 2600 yıllık hellim peyniri bulundu.
Antik Eserler Bakanlığı’nın son keşif gezisinde Mısırlı araştırmacılar tarafından Saqqara bölgesinde 2600 yıl öncesine ait bir mezarda hellim peyniri kalıpları ve bir dizi başka eser de bulundu.
Eserler, Rosetta taşında bulunan ve parçaları 26. ve 27. Mısır hanedanları (M.Ö 664-404) zamanına ait Demotic adlı eski bir dilde yazılmıştır. (Demotic, Nil Deltası’nda kullanılan kuzey hiyeratik formlarından türetilen eski Mısır yazısı ve Geç Mısırlı ve önceki Kıpti’nin ardından bu senaryoda yazılı Mısır dilinin aşamasıdır.)

Hellim peyniri kalıplarının, büyük kapların içinde keçi ve koyun sütü kullanılarak yapıldığı ve “tırtıklı” bir dokuya sahip oldukları belirtilirken içeriden gelen kokuyu sadece hayal edebiliyoruz.
Hellim, dünyanın en eski peyniri unvanını alamamıştır. Çünkü o ünvan 2018 yılında keşfedilmiş 3.200 yıllık başka bir buluntuya aittir. Ne yazık ki peynir, şarap veya viski gibi yıllar geçtikçe daha iyi hale gelecek bir yiyecek değildir. Bu yüzden de tadım yapılması epey güç.
İlginizi çekebilir: Peynirin Tarihi 7200 Yıl Öncesine Dayanıyor !

Hellim, 16. yüzyılda Doğu Akdeniz bölgelerinde popülerdi ancak ilk hellimin ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Antik Mısırlıların, Kıpti döneminde peynirin ismini “hellim” olarak değiştirmeden önce “haram” olarak adlandırmalarıyla hellim isminin kökeninin burası olduğunu bildirildi.
Bölge, 2018 yılından beri Antik Mısır eserleri ve mezarlarının fazlalığıyla adeta bir hazinedir. Başlangıcından bu yana bölge, beş arkeolojik mevsimden geçti. Rahip Wahiti’nin eşsiz mezarı, yedi kaya mezarını, Antik Mısır’dan birçok figür ve heykel keşfedildi.

2020’de araştırma yapmaya giden ekip, 100’ün üzerinde ahşap tabutun yanı sıra 40 adet tanrı Saqqara’nın heykelini de ortaya çıkararak bölgede olağanüstü bir manzara yarattı.
İçeride ortaya çıkmak için bekleyen birçok antik şey var ve kim bilir bir sonraki kazıda belki biraz kraker ve Hint turşusu da buluruz.
Nekropol¹, arkeolojik şehirlerde mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölgeye verilen isimdir. Yunanca nekros-polis ölü şehri demektir.
Çeviri: Eminenur Yıldız