Yeni araba lastiklerinde sıkça görülen kauçuk çıkıntıları fark ettiniz mi? Bu çıkıntıların ne için olduğu konusunda yanlış bilgilere inanmayın: Ne gürültü azaltıcı ne de lastik aşınmasını gösterirler. Aslında, bu çıkıntılar sadece üretim sürecinin bir yan ürünüdür.
Bu küçük kauçuk çıkıntılar teknik olarak “havalandırma püskürtüleri” olarak adlandırılır, ancak “çıkıntı tıkaçları”, “lastik pimleri”, “kapı izleri” gibi birçok farklı isimle de bilinirler. Lastikler bir kalıpta şekillendirildiğinde oluşurlar. Üreticiler, önce “yeşil lastik” adı verilen, kürlenmemiş ve dişleri eklenmemiş boş bir lastik kalıbı oluştururlar. Daha sonra bu lastik kalıba yerleştirilerek son dokunuşlar eklenir. Lastik şekillendirilirken ısı ve hava uygulanır, bu sırada gazın dışarı çıkması gerektiği için kalıpta ince yapılar bulunur. Bu yapılar, havanın dışarı kaçmasına izin verirken ardında fazla kauçuk bırakır.
Fabrikadan yeni çıkan lastikler, bu ince kauçuk çıkıntılarla kaplıdır. Bu çıkıntılar, lastiğin yol yüzeyine temas eden kısımlarında aşınma ve yıpranma sonucu zamanla kaybolur.
Lastiklerdeki Kauçuk Çıkıntıları Kesmek Gerekir mi?
Araç sahipleri genellikle bu kauçuk çıkıntıların sürüşten önce kesilmesi gerekip gerekmediğini merak ederler, ancak genellikle buna gerek yoktur. Bu çıkıntılar aracın performansını ne olumlu ne de olumsuz etkilemez; sadece kalıplama sürecinin gereksiz bir kalıntısıdır.
Bu nedenle, çıkıntıları kendiniz çıkarmanın bir zararı yoktur (dikkatli olmanız şartıyla). Toyo Tires’ın teknik yöneticisi Steve Burke, bir açıklamasında, “Havalandırma püskürtülerinin üretim sonrası hiçbir işlevsel amacı yoktur. Pek çok gösteri arabası sahibi, çıkıntıları traş etmekten veya kesmekten büyük bir gurur duyar,” dedi. “Pratik bir neden olmamakla birlikte, eğer çıkarmanız gerekiyorsa, makas veya bıçak kullanmaktan kaçının ve sadece elinizle tutup çekin. Bu aslında oldukça iyi bir stres giderme yöntemidir,” diye ekledi.
Bu makalede, lastiklerdeki küçük kauçuk çıkıntıların ne işe yaradığını ve çıkarmanın gerekli olup olmadığını öğrendiniz. Lastiklerinizin performansını etkilemeyen bu çıkıntılar, üretim sürecinin doğal bir parçasıdır ve genellikle kendi kendine kaybolur.