Astronomlar, Dünya’daki sudan farklı olarak döteryum içeren su bulutunu uzayda uzaktaki bir yıldızda keşfettiler.
Astronomlar su bulutu bulduklarında, uzaktaki bir yıldız üzerinde çalışıyorlardı. Dünyadaki sudan farklı olarak hidrojen yerine döteryum olan su, güneş sistemimizde suyun kökeni hakkında yeni görüşler sundu.
İlgili makale: Dünya’nın Suyu 4,5 Milyar Yaşında!

Bu keşif çok ilginç çünkü astronomlar ilk defa uzaydaki suyun bileşenlerini ölçebildi. Orion takımyıldızından yaklaşık 13.000 ışık yılı uzaklıktadır. Bu buluş bize suyun kökenini öğretmekten ziyade, yıldızların formatı hakkında bilgi verir.
Yeni bir makaleye dahil olan araştırmacılara göre, bir öncül gezegen diskindeki su miktarını ölçebilmek, sonunda protostar fazı ile gezegen oluşumlarının artıklarından oluşturulan kuyruklu yıldızlar arasındaki boşluklarını doldurmamıza yardımcı olacak. (Protostar ya da Önyıldız, yıldızlar arası ortamda, dev bir moleküler bulutun gazlarının daralmasıyla meydana gelen büyük bir kütledir. )
Bu, şüphesiz araştırmamızı yıldız ve gezegen oluşumunu yeni seviyelere itmeye yardımcı olacak bir bulgu.

Uzayda bulunan su, bir tür buz olabilir. Bu su çeşidi genellikle kuyruklu yıldızlarda, asteroit tarlalarında ve halkalı gezegenlerin halkasında bulunur. Çoğu kişi, dünyadaki suyun kökeninin kuyruklu yıldız olduğuna inanır. Ama kuyruklu yıldızlardaki su nereden gelir? Uzaydaki su bulutunun keşfi buna cevap verebilir.

Bunun nedeni, kuyruklu yıldızların tipik olarak gezegenlerin oluşumunda kullanılan artık malzemeden oluşmasıdır. Bu takımyıldız diski gibi olan ve yeni oluşmakta olan küçük gezegenler gibi. Bu nedenle, bu özel diskte bulunan su konsantrasyonu, bazı kuyruklu yıldızların üzerlerinde nasıl bu kadar yüksek konsantrasyonlarda su buzu elde edeceğine dair bazı soruları yanıtlayabilir.
Buna ek olarak, bu su bulutunun diskin geri kalanıyla nasıl etkileşime girdiğini anlamamız çok büyük önem taşımaktadır.
Çevirmen: Nur Seda Korkmaz