Dünya’nın en hızlı 500 süper bilgisayarı yeniden güncellendi ve yeni bir numara var: Riken Enstitüsü ve Japonya’daki Fujitsu teknoloji şirketi tarafından inşa edilen Fugaku süper bilgisayarı.
IBM’in Summit süper bilgisayarı kapsamlı bir şekilde ikinci sırada yer aldı. Çünkü Fugaku saniyede 415,5 katrilyon (415 petaflop olarak da bilinir) işlem yapabilir, bu da daha önce Summit tarafından ulaşılan kaydın 2,8 katıdır.
Bazı özel görevlerde, makine 1.000 petaflop veya 1 exaflop’a ulaşabilir. Buna karşılık, bu yıl gelecek olan yeni nesil Xbox, grafik işlem gücünde 12 teraflop sunuyor.
(FLOPS, bilgi işlemde bilgisayar performansının, kayan nokta hesaplamaları gerektiren bilimsel hesaplama alanlarında yararlı bir ölçüsüdür. Bu gibi durumlarda, saniyedeki ölçüm talimatlarından daha doğru bir ölçüdür. )
İlginizi çekebilir: İnsan Beyni Haritalayabilen Süper Bilgisayarlar
ARM mimarisi üzerine inşa edilen ilk süper bilgisayar “Fugaku”

Dizüstü bilgisayarınızın içinde tek bir çift çekirdekli veya dört çekirdekli işlemciye sahip olsanız da, Fugaku Fujitsu’den özel 48 çekirdekli çip kullanıyor. Bir süper bilgisayar, Top 500’ün geri kalanını yenmek için ciddi miktarda hesaplama gücüne ihtiyaç duyuyor. Ancak Fugaku 6 yıldan fazla bir sürede ve yapımında 1.2 milyar dolar ile bunu başardı.
Devasa bilgisayar gelecek yıla kadar tam olarak çalışmayacak, ancak Japonya Kobe’deki RIKEN’de müthiş işleme gücü zaten iyi bir şekilde kullanılıyor. Yeni taçlandırılan süper bilgisayar, koronavirüs ile savaşmanın yolları üzerinde çalışıyor ve bulaşıcı damlacıkların havada nasıl yayılacağına dair harika analizler sağladı.
İlgili makale: Dünyanın En Hızlı Süper Bilgisayarı Koronavirüse Karşı Savaşa Katılıyor!
Bu, bu büyük oda büyüklüğündeki sistemlerin sadece kayıtlardan daha fazlasını yaptığını hatırlatıyor-iklim tahminlerinden moleküler düzeyde kimyasal bileşiklerin modellenmesine kadar çok sayıda değişken içeren her türlü zor hesaplamayı ele alıyorlar.

Japonya’nın 2011’den bu yana ilk kez listenin başında olmasının yanı sıra, Fugaku aynı zamanda bir numara olmak için ARM mimarisi üzerine inşa edilen ilk süper bilgisayar.
İlginizi çekebilir: Bilgisayar Biliminin Atası: Alan Turing
ARM işlemcileri diğer tiplerden daha basit ve daha güç verimlidir. Bu nedenle ısı ve güç çekiminin en aza indirilmesi gereken mobil cihazlarda sıklıkla kullanılırlar. Bu, en iyi 500 süper bilgisayar listesinin yayınlanmanın 55. seferi; bilgisayar işlem gücünün gelişimini izlemek için yılda iki kez çıkıyor.
Bununla birlikte, yeni rekorun uzun süre ayakta kalmasını beklemeyin. Bir exaflop gücünden daha fazlasını ortalayabilen süper bilgisayarlar ardışık düzendedir ve TOP500 tekrar değerlendirildiğinde çalışır durumda olmalıdır.
Liste, Erich Strohmaier ve Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuarı’ndan Horst Simon; Knoxville, Tennessee Üniversitesi’nden Jack Dongarra; ve ISC Group, Almanya’dan Martin Meuer tarafından derlenmiştir.
Ayhan Mete GÜNAY