Bilim İnsanları, Vücut Kokusuna Neden Olan Kötü Koku Enzimini Keşfetti

Vücutlarımız olağanüstüdür. Ancak ne yazık ki, güçlü bir koku duyusuna sahip hayvanlar olarak, ortaya çıkardıkları koku sinyallerinden her zaman memnun değiliz.

Eğer bir festivale gittiyseniz ve terleme önleyici deodorantın 24 saatlik sınırının ötesinde kendinizi yatakta bulduysanız, o hâlde halk arasında ‘Vücut Kokusu’ olarak bilinen şeyi deneyimlemişsinizdir. Bu parfümün kesin etkisi bilim insanlarını araştırma yapmaktan kaçırdı. Ancak Nature dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, rahatsız edici bu enzimi doğru bir şekilde saptadı.

Vücut kokusu enzimi

Bilim İnsanları, Vücut Kokusuna Neden Olan Kötü Koku Enzimini Keşfetti

Vücudumuzun her yeri bakterilerle kaplıdır. Lakin sadece birkaçı kokular ile ilişkilidir. Unilever bilim insanları ile iş birliği içindeki York Üniversitesi’nden araştırmacılar, sadece kokulu koltuk altlarına bağlı bakterilerin içinde bulunan bir ”vücut kokusu enzimi” keşfettiler. C – T lyase (C – T Liyaz) olarak adlandırılan bu enzim, Staphylococcus ailesine ait birkaç bakteri yapısından vücut kokusunda yaygın bir suçlu olan tiyollerin üretimini kolaylaştırır.

İlginizi çekebilir: Bakteri Nedir? Bakteriler, İnsan Sağlığını Nasıl Etkiler?

York Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden DR. Michelle Rudden: “Bu ‘vücut kokusu enzimi’nin yapısını çözmek, koku moleküllerini yapan bazı bakterilerin içindeki moleküler adımı doğru bir şekilde belirlememize izin verdi. Bu, vücut kokusunun nasıl çalıştığını anlamada önemli bir ilerleme ve koltuk altı mikrobiyomunu bozmadan kaynağında vücut kokusu üretimini durduran hedef inhibitörlerin geliştirilmesini sağlayacaktır.”

İlginizi çekebilir: Beyin Kokular İle İlgili Bilgileri Nasıl Düzenler

Bilim İnsanları, Vücut Kokusuna Neden Olan Kötü Koku Enzimini Keşfetti

Genellikle bakterileri hastalıkla ilişkilendiririz lakin bu vücut kokusu üreten bakteriler doğal cilt mikrobiyomumuzun bir parçasıdır. Kötü kokudaki en yaygın suçlu, insanlar da dahil olmak üzere hayvanların derisinde yaygın ve zararsız bir ikâmet sürdüren Staphylococcus hominis olduğu bulundu. Ayrıca araştırma, ‘vücut kokusu enzimi’nin insanlar ortaya çıkmadan çok önce S. hoministe bulunduğunu da ortaya koydu.


(Staphylococcus hominis, kümelerdeki Gram pozitif, küresel hücrelerden oluşan bakteriyel cins Staphylococcus’un koagülaz negatif bir üyesidir. Çok yaygın olarak insan ve hayvan derisi üzerinde zararsız bir madde olarak ortaya çıkar. Ve vücut kokusuna katkıda bulunan tioalkol bileşikleri ürettiği bilinmektedir.)


Unilever ortak yazarı Dr. Gordon James: “Bu araştırma gerçekten göz açıcıydı. Önemli bir koku oluşturan enzimin sadece birkaç koltuk altı bakterisinde var olduğunu ve on milyonlarca yıl önce orada evrimleştiğini keşfetmek büyüleyiciydi.”

İlginizi çekebilir: İnsanlardaki Koku Duyusu Düşündüğümüzden Daha Güçlü

Hümeyra DEMİRBAŞ

Yüz ifadelerimizin modern kültürün değil doğuştan var olduğu ortaya çıktı

Böcekler Kışın Nereye Kayboluyor?