Egzama, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen kronik bir cilt hastalığıdır. Egzama tedavisi için birçok seçenek vardır, ancak hangilerinin en etkili olduğunu bilmek zor olabilir. Bu makalede, Kanada’daki araştırmacıların egzama için topikal ve sistemik tedavilerin etkinliğini karşılaştıran iki yeni çalışmasını inceleyeceğiz.
Araştırmacılar egzama için mevcut topikal ve sistemik tedavileri analiz etti ve en etkili olanları belirledi. Bulgularının, bu yaygın kronik cilt durumunun optimal yönetimini sağlamak için geniş bir yelpazede tedavi seçenekleri sunduğunu söylüyorlar.

Genellikle egzama olarak adlandırılan atopik dermatit (AD), dünya çapında çocukların %15 ila %20’sini ve yetişkinlerin %3 ila %10’unu etkileyen en yaygın kronik inflamatuar cilt hastalığıdır. Çoğu zaman ömür boyu süren bir rahatsızlık olan hastalığın belirtileri olan iltihaplı cilt ve kaşıntı, uykuyu etkileyebilir ve yaşam kalitesini bozabilir.
Egzama tedavisi iki kategoriye ayrılır
Kremler ve merhemler gibi reçeteli topikal ajanlar ve topikal ajanlar semptomları hafifletemediğinde kullanılan ‘sistematik’ veya tüm vücut tedavileri. Sistemik tedaviler arasında immün baskılayıcı ilaçlar, monoklonal antikorlar ve bağışıklık sistemi modülatörleri bulunur. (Topikal antimikrobiyal ajanların kronik yaralarda, korunma ve tedavi amaçlı olarak yaygın kullanımını destekleyen az sayıda çalışma mevcuttur.)
Egzama tedavisini bilgilendirmek ve optimize etmek amacıyla Kanada’daki McMaster Üniversitesi’nden araştırmacılar, topikal ve sistematik egzama tedavilerinin etkinliğini değerlendiren, hastalık aktivitesi, uyku bozukluğu, kaşıntı şiddeti, yaşam kalitesi ve yan etkiler gibi faktörlere bakan iki çalışma yayınladılar. .
İlk çalışmada araştırmacılar, hafif-orta dereceli egzama için topikal tedavilerle ilgili 219 randomize kontrollü çalışmayı (toplam 43.123 katılımcı) incelediler ve meta-analizler gerçekleştirdiler. 68 tedavinin etkinliğini bir kontrole karşı karşılaştırdıklarında, bazı tedavilerin açıkça diğerlerinden daha iyi olduğunu buldular.
Pimekrolimus (Elidel Krem), takrolimus (Protopik) ve orta derecede etkili topikal kortikosteroidler (prednikarbat, metilprednizolon ve triamsinolon gibi) egzama şiddetini, kaşıntı şiddetini ve uyku bozukluğunu azaltmada en etkili olanlar arasındaydı. Günde bir kez ve iki kez uygulanan topikal tedavilerin etkinliği açısından çok az fark vardı veya hiç yoktu. Tek başına veya diğer topikal tedavilerle kombinasyon halinde kullanılan topikal antibiyotikler en az etkili olanlardır.
İlk çalışmada olduğu gibi ikinci çalışmada da araştırmacılar sistemik egzama tedavilerinin etkinliğini inceledi. Hastalığın orta ila şiddetli formları için 75 tedaviyi karşılaştıran, toplam 28.686 katılımcının yer aldığı 149 randomize deneyi incelediler. Yüksek doz upadacitinib’in (Rinvoq) en etkili tedaviler arasında olduğunu ancak yan etkiler açısından en zararlı tedaviler arasında olduğunu buldular. Upadacitinib, bağışıklık sisteminin aktivitesini azaltarak (immünosupresan) inflamasyonu azaltan bir Janus Kinaz (JAK) inhibitörüdür. Dupilumab (Dupixent), lebrikizumab ve tralokinumab (Adtralza, Adbry) orta düzeyde etkiliydi ve en güvenli tedaviler arasındaydı. Üçü de insan monoklonal antikor tedavileridir.

Araştırmacılar, bulgularının egzamalı insanlara yönelik tedavi seçeneklerini genişletmenin yanı sıra, onların bakıcılarını ve klinisyenlerini bilgilendireceğini umuyor.
Araştırmacılar, “AH’nin dünya çapında en yaygın kronik inflamatuar cilt bozukluğu olduğu göz önüne alındığında, bulgularımızın optimal AD sonuçlarına ulaşmada önemli ve acil etkileri var” dedi.
Sonuç olarak, araştırmacıların bulguları, egzama için mevcut olan topikal ve sistemik tedavilerin etkinliği ve güvenliği konusunda değerli bilgiler sunmaktadır. Bu bilgiler, egzamalı insanlara, onların bakıcılarına ve klinisyenlere optimal tedavi seçiminde yardımcı olabilir. Egzama, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilen bir hastalıktır, ancak uygun tedavi ile semptomlar kontrol altına alınabilir.
Her iki çalışma da Journal of Allergy and Clinical Immunology Dergisi’nde yayınlandı; ilk çalışmaya buradan , ikincisine ise buradan ulaşabilirsiniz .
Çeviren: Barış ARICAN
Gluten ve süt ürünleri ve şekeri ve işlenmiş gıdaları kısıtlama veya diyetten çıkararak kremsiz düzelme gözlemledim.