Yeni yayınlanan araştırmalar, uzun ömür ve uzun süre yiyeceksiz hayatta kalma söz konusu olduğunda hiç bir hayvan, Afrika kenesinin Argas brumpti türlerini geçemez.
New York’taki Binghamton Üniversitesi’nden entomolog Julian Shepherd tarafından 45 yıl boyunca laboratuvarda yakından gözlemlenen bu kenelerden bazıları 27 yıl kadar uzun süre hayatta kaldı. Genellikle kene türleri için bu süreç ortalama 2-3 yılın çok üzerinde. .

Dahası, eklembacaklılardan bazıları, şaşırtıcı bir şekilde sekiz yıl boyunca hiçbir yiyecek olmadan hayatta kalmayı başardılar ki bu, çok fazla yemek yemeden veya içmeden yaşamak üzere evrimleşmiş bir yaratık için bile çok etkileyicidir.
Ve ek olarak, dişi kenelerden biri, gruptaki son erkek kenenin ölümünden dört yıl sonra yumurtladı. Bu büyük olasılıkla dişinin erkek spermini normalden çok daha uzun süre saklayabilmesinden kaynaklanmaktadır.
Entomolog Shepherd, “Bu kenelerin uzun ömürlülüğü, görünüşe göre herhangi bir kene türü için inanılmaz bir rekor” diye belirtiyor. “Üremedeki gecikme, muhtemelen canlı spermin uzun süreli depolanmasını temsil ediyor.”
Bu keneler 1976’da Shepherd’a bir hediye olarak verildi. Shepherd bu keneleri laboratuvarında sabit sıcaklıklar altında (21 santigrat derece veya 69,8 Fahrenhayt derece ve yüzde 81 bağıl nem) gözlemlemek üzere tuttu. Bu asıl kene grubunun yavruları bugün hala hayatta ve ürüyor.
Kenelerin besin kaynağı; tavşanlar, fareler ve sıçanlardan alınan kandır. 1984’te son asıl erkek kenenin 8 yıl sonra öldükten sonra, açlık ile ilgili araştırmalar başladı.

Shepherd, “İnanılmaz bir şekilde, uzun süre suya erişimi olmayan kuru bir ortam ve ev sahibi hayvanlarla karşılaşmalar arasında çok uzun süre yiyeceksiz beklemesi gereken bir yaşam tarzı.” diyor ve ekliyor, “Organizmaların çevrelerine adaptasyonları beni her zaman büyüledi.”
Argas brumpti, diğer kenelere göre nispeten büyüktür ve 20 milimetreye (0,79 inç) kadar uzunluğa sahiptir. Genellikle oyuklarda, toz banyolarında veya termit tepelerinde takılırlar ve atıştırmak için başka hayvanlar (insanlar dahil) ararlar.
Ek olarak, insanları ısırsalar da. Bu canlılar ayrıca, daha yaygın olarak bilinen kene türlerinde bulunan sert plakalar olmadan yumuşak ve deri gibi bir cilde sahiptir.
Bu kenelerin, yavrularının daha uzun süre yaşayıp yaşamadığı henüz belirlenmedi. Genç keneler şimdi DNA araştırmalarına yardımcı olmak için Güney Afrika’ya gidiyor.
Shepherd, “Organizmaların bu tür zorluklarda nasıl ustalaştığına dair araştırmalar, biz de dahil olmak üzere diğer organizmaların benzer zorlukları nasıl yönetebileceğini anlama konusunda bilgi verebilir” diyor.
Shepherd’ın makalesi Journal of Medical Entomology‘de yayınlandı.