İsrailli bir arkeolog, Salı günü yaptığı açıklamada, Çin Seddi’nin kuzeyde kalan kısmının işgalci orduları engellemekten çok, sivil hareketi gözlemek amacıyla inşa edildiğini söyledi.
Araştırmacılar ilk kez Çin Seddi’nin 740 kilometrelik (460 mil) Kuzey Hattı’nın eksiksiz bir haritasını çıkardı. Ulaşılan yeni bulgular, eski iddiaların yanlış olduğunu ortaya koydu.
İbrani Üniversitesi’nden iki yıldır bu çalışmayı yürüten Gideon Shelach-Lavi,
“Araştırmamızdan önce, çoğu insan Çin Seddi’nin asıl amacının Cengiz Han ordusunu durdurmak olduğunu düşünüyordu” dedi.
Ancak çoğu kısmı Moğolistan’da yer alan Kuzey Hattı, vadiler boyunca rüzgarların esmesi, hattın yüksekliğinin nispeten daha az olması ve yollara daha yakın bir konumda olması nedeniyle aslında bu hattın, askeri olmayan amaçlarla yapıldığını doğrular nitelikte.

Shelach-Lavi, “Sonuç olarak, daha çok insanların ve çiftlik hayvanlarının izlenmesi ya da hareketin engellenmesi ile ilgili olduğunu düşünüyoruz.”
Shelach-Lavi ayrıca, insanların bir ortaçağ soğuk dalgası sırasında güneyde daha sıcak meralar arıyor olabileceğini öne sürüyor. Binlerce kilometre boyunca uzanan birçok kısımdan oluşan Çin Seddi’nin inşası, ilk olarak MÖ 3. yüzyılda başladı ve yüzyıllar boyunca devam etti.

Efsanevi Moğol fatihinin adını alarak “Cengiz Han’ın Duvarı” olarak da bilinen Kuzey Hattı, 11. ve 13. yüzyıllar arasında dövülmüş toprakla inşa edilmiş ve 72 yapı ile noktalandırılmıştır.
Shelach-Lavi ve İsrailli, Moğol ve Amerikalı araştırmacılardan oluşan ekip, seddi haritalamak ve hatların hangi dönemlere ait olduğunu tespit etmeye yardımcı olan eserleri bulmak için dronlar, yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri ve geleneksel arkeolojik araçlar kullandılar.
Devam eden çalışmadan elde edilen bulguları Antiquity dergisinde yayınlanan Shelach-Lavi, Kuzey Hattı’nın çoğunlukla çağdaş bilim insanlarınca göz ardı edildiğini düşünüyor.
Gamze Korkmaz / Science Alert