ABD merkezli bir rejeneratif tıp şirketi olan 3DBio Therapeutics, ilk kez insan hücrelerinden yapılmış 3D baskılı kulağı canlı bir hastaya başarılı bir şekilde nakletti. Şirket, küçük ve şekilsiz bir sağ kulakla dünyaya gelen 20 yaşındaki bir kadının kendi hücrelerinden yapılmış 3 boyutlu baskılı bir kulak implantının başarılı bir şekilde nakledildiğini duyurdu.
Bir zamanlar bir efsane olarak düşünülen vücut parçalarının yapay parçalar ile değiştirilmesi artık gerçek oldu.

Bu nakil, insan hücresi-3D baskılı greftlerin ilk klinik denemesidir. Bu gelişme ile yapay doku implantı ve doku mühendisliği konusunda büyük bir adım atmış olundu. (Greft: vücudunuzun bir bölgesinden, vücudun başka bir bölgesine damar ve sinir bağıntısı olmadan alınan dokuların nakline denilir.)
Kulak rekonstrüksiyon prosedürünün baş cerrahı Arturo Bonilla The New York Times’a verdiği demeçte, “Her şey planlandığı gibi giderse, bu teknoloji devrim yaratacak” dedi.

Hasta tarafından geliştirilen durum mikrotia olarak bilinir. Mikrotia 10,000 doğumda bir görülen, bazı kulak parçalarının eksik veya deforme olmuş şeklidir. Daha detaylı olarak tarif edecek olursak; şekilsiz bir kulaktan dış kulağın tamamen yokluğuna kadar değişen küçük veya az gelişmiş bir dış kulak ile karakterize edilen, kulağın doğuştan bir deformitesidir. Bazı durumlarda iç kulak ve işitme yeteneği etkilenmezken bazı durumlarda işitme kaybı görülebilir.
Hasta, sentetik malzemeden yapılmış greftleri veya bu tür hastaların kulaklarının yerini alabilecek kişiye özel baskılı doku implantlarını tercih edebilir. Vücuttan alınan insan hücreleri laboratuvar ortamında sentetik olarak çoğaltılır. Daha sonra yeni bir kulak şekline 3D baskı yapmak için biyo mürekkep olarak kullanılır. Bu daha sonra hastaya nakledilir.

Bu tür 3D baskılı kulaklar nakledildikten sonra, hasta ömrü boyunca kıkırdağı yenilemeye devam eder ve kendi hücrelerinden yapıldıkları için reddedilme olasılıkları çok daha düşüktür.
Şirket, sürecin teknik detaylarını henüz kamuoyuna açıklamadı. Deneme çalışmaları hala devam ediyor ve başarısızlık olasılığı hala mümkün olduğu için şirket 11 hastayla eş zamanlı çalışıyor.
Gelecekte şirket, 3D baskı yoluyla çeşitli vücut parçası değişimlerini keşfetmeyi hedefliyor ve uzun vadede böbrek veya karaciğer gibi karmaşık organların yerine geçecek parçalar oluşturmayı umuyor.