Domuzdan insana kalp nakli son evre kalp yetmezliği olan insanların hayatlarını genetiği değiştirilmiş domuz kalpleri kullanarak kurtarmayı amaçlayan devrim niteliğinde bir tıbbi işlemdir.
Bu hafta 58 yaşındaki bir adam, giderek büyüyen tıbbi araştırma alanında en son dönüm noktası olan, genetiği değiştirilmiş domuz kalbi nakli yapılan dünyada ikinci hasta oldu.

Ksenotransplantasyon adı verilen hayvan organlarının insanlara nakledilmesi, insan organ bağışındaki kronik sıkıntıya bir çözüm sunabilir. Şu anda 100.000’den fazla Amerikalı organ nakli için bekleme listelerinde bulunuyor.
Her iki kalp ameliyatı da Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden uzmanlar tarafından gerçekleştirildi; ilk hasta, geçen yıl yapılan nakilden iki ay sonra, ameliyattan önce “sağlık durumunun kötü olması da dahil olmak üzere çok sayıda faktör” nedeniyle hayatını kaybetti. Cuma günü yaptığı açıklamada şunları söyledi.
İlgili makale: Domuz Kalbi Nakli Yapılan Kişi, İki Ay Sonra Hayatını Kaybetti
Son operasyon Çarşamba günü gerçekleşti ve hasta Lawrence Faucette, önceden var olan damar hastalığı ve iç kanama komplikasyonları nedeniyle bağışlanan insan kalbi için uygun değildi.
Deneysel nakil olmadan, iki çocuk babası ve Donanma gazisi olan baba, neredeyse kesin kalp yetmezliğiyle karşı karşıyaydı.
Faucette’in işlemden önce “Geriye kalan tek gerçek umudum domuz kalbi olan ksenotransplant ile devam etmek” dediği aktarıldı. “En azından artık umudum var ve bir şansım var.”
Üniversite, nakil sonrasında Faucette’in kendi başına nefes aldığını ve yeni kalbin “destekleyici cihazların yardımı olmadan” iyi çalıştığını söyledi.

Vücudunun yeni organa zarar vermesini veya reddetmesini önlemek için geleneksel reddetmeyi önleyici ilaçların yanı sıra yeni bir antikor tedavisi de alıyordu.
Ksenotransplantlar zordur çünkü hastanın bağışıklık sistemi yabancı organa saldıracaktır. Bilim insanları genetiği değiştirilmiş domuzlardan alınan organları kullanarak sorunu çözmeye çalışıyor.
Geçtiğimiz birkaç yılda doktorlar, genetiği değiştirilmiş domuzlardan alınan böbrekleri, beyin ölümü gerçekleşen hastalara nakletti.
İlgili makale: Domuz böbrekleri bir insana başarılı bir şekilde nakledildi
New York’taki NYU Langone Hastanesi Nakil Enstitüsü bu ay, beyin ölümü gerçekleşen bir hastaya nakledilen domuz böbreğinin rekor kıran 61 gün boyunca işlev gördüğünü duyurdu.
İlk ksenotransplantasyon araştırmaları primatlardan organ toplanmasına odaklanıyordu; örneğin, 1984 yılında “Bebek Fae” olarak bilinen yeni doğmuş bir bebeğe babun kalbi nakledildi, ancak o yalnızca 20 gün hayatta kaldı.
Şu anki çalışmalar, organ büyüklükleri, hızlı büyümeleri, yavrularının büyük olması ve hali hazırda besin kaynağı olarak yetiştirilmeleri nedeniyle insanlar için ideal donör olduğu düşünülen domuzlara odaklanıyor.
Ksenotransplantasyon Nedir?

Ksenotransplantasyon, farklı türden hayvanlardan alınan dokuların insanlara nakledilmesi işlemidir. Bu işlem, organ bağışı konusundaki en büyük problem olan donör eksikliğine çare olması için hayvanların organlarının kullanılması ile yapılır. Ksenotransplantasyonun faydaları olduğu kadar, birçok engel ve tehlike de vardır. Bunlar arasında hayvanlardan insanlara geçebilecek hastalıklar, bağışıklık sisteminin nakledilen organı reddetmesi, etik ve toplumsal meseleler sayılabilir. Ksenotransplantasyonun geleceği, bilimsel gelişmelere, yasal izinlere ve toplumun onayına bağlıdır.

Sonuç olarak, Domuzdan insana kalp nakli kalp durumu için başka seçeneği olmayan insanlar için umut verici ama riskli bir seçenektir. 2022 yılında genetiği değiştirilmiş bir domuz kalbinin ilk başarılı insan hastaya nakli gerçekleştirilmesine rağmen, bu tekniğin yaygın olarak uygulanabilmesi için aşılması gereken pek çok bilinmeyen ve engel vardır. Ksenotransplantasyonun geleceği, bilimsel ilerlemelere, düzenleyici onaylara ve bu tartışmalı uygulamanın kamuoyu tarafından kabulüne bağlıdır.
© Agence France-Presse
Çeviren: Barış ARICAN