Dubai kızıl gezegene yerleşmeye epey niyetli gözüküyor. Bunun için çöle Mars koşullarının birebir taklit edileceği modüller inşa edecek. Mars’a gitmek evreni keşfetmeye meraklı devletlerin ilgisini her daim çekmiştir.
Bunlardan birisi de Dubai. Hatta Dubai işi bir adım daha öteye götürüp Mars’ta yaşanabilir bir şehir kurma fikrini bile ortaya attı.

Dünyanın en büyük Mars simülasyon kentinin inşaatı, 2024 için planlanan operasyonların tamamlanması ve başlaması ile Dubai çölünde başlayacak.
Ama bunun için başta Mars koşullarının yapay olarak sağlanacağı kapsüllerden oluşan bir şehri çölde kurmayı planlıyor. Böylelikle yarın Mars’ı kolonileştirecek insanlık için bir ön hazırlık olmuş olacak.
Projeyi yürüten şirket “Mars Science City (Mars Bilim Şehri)”, Dubai çölü üzerinde yaklaşık 176 bin metrekare alana bir dizi modüller kurmayı planlıyor.
Mars Bilim Şehri 2017’de duyuruldu, ancak o zamandan beri tasarım aşamasında kaldı, çünkü Muhammed bin Rashid Uzay Merkezi’ndeki yetkililer henüz genişlemeye izin verecek araziyi güvence altına almamıştı.

Mars 2117 proje yöneticisi Adnan Al Rais, The National’a yeni lokasyonun uzun vadeli esneklik sunduğunu söyledi.
“Başlangıçta Mars Bilim Şehri’ne ayrılmış bir arazimiz vardı, ancak Dubai büyüyor ve Dubai hükümetinin yeni şehir planlaması nedeniyle, MBRSC (Mohammed Bin Rashid Space Centre) yakınlarındaki bu konum artık uygun değil. Bir yerleşim alanı haline geliyor ve genişlemeye izin vermiyor” dedi.
“Yeni yer akademik bir şehir. Bu daha iyi bir alan. Ayrıca üniversitelere ve farklı kurumlara daha yakın.”
Son 18 aydır Bay Al Rais ve ekibi şehrin gereksinimlerini belirlemek için çalışıyor ve şimdi projenin düzenini oluşturmak için bir tasarım danışmanı işe alınacak.

Bay Al Rais, şehrin dünyanın her yerinden bilim adamlarının kızıl gezegenle ilgili araştırma yapmasına izin verecek çeşitli özellikler içereceğini söyledi.
“Mars Bilim Şehri, gelecekteki uzay robotik laboratuvarımıza, geleceğin analog tesislerine, bir yaşam alanına ve bir uzay sürdürülebilirlik laboratuvarına sahip olacağımız bir platform olacak” dedi. “Şu anda tasarım üzerinde çalışıyoruz. Sonra önümüzdeki iki yıl için inşaat yapacağız. İnşallah, şehir 2024’ün sonuna doğru hazır ve çalışır durumda olacak.
“Mars Bilim Şehri’nin bir parçası olarak benzersiz analog tesisler için gereksinimleri belirlemek için ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz.”
Elbette Mars’a gitmek her baba yiğidin harcı değil ve bu sorunu halletmek, veya en azından kolaylaştırmak için, bir takım modeller geliştiriliyor. Ancak küçük bir sorunumuz daha var.
Mars’a inşa edilecek bu şehrin malzemeleri nasıl taşınacak?

Şu an görünen en makul yöntem Mars kumunu kullanarak malzeme üretebilen 3D yazıcılar. Dubai de bu işin çölde yapay koloni kurma kısmını devraldı.
Çölde inşa edilecek polietilen duvarlarla kapalı bu modüllerin içerisinde gelecekte gıda olarak kullanılabilecek yiyeceklerin yetiştirilip test edileceği küçük tarlalar da olacak. Bir diğer taraftan da farklı enerji üretim yöntemleri ve Mars sakinleri için içilebilir su ARGE faaliyetleri sürdürülüyor.
Ayrıca koloni kurulumu, insanlar orada senelerce kapalı yaşayacağı için o denli konforlu ve rahat olmalı. Dubai’de inşa edilecek bu üs aynı zamanda bir turistik merkez de olacak. İçerisindeki müze, amfi tiyatro ve çeşitli merkezlerle ziyaretçilerin uzayın fethini iliklerine kadar yaşayabilecekleri bir cazibe merkezi haline gelecek.