Dünya Matematik Tarihinin Dönüm Noktaları!

Matematikte Nobel Ödülü olmasa da, matematik bilimi sonuçları en kesin bilim olarak bilinir ve günümüze kadar yüzlerce yıllık formülleri kullanılır. Bu nedenle beyinsizler.net ekibi, Antik Yunan’dan modern matematiğe kadar matematik tarihinin en büyük başarılarını ve en önemli bilim insanlarını siz değerli okurları için derledi. Keyifli okumalar dileriz …

SİHİRİN YERİNİ MATEMATİK ALDIĞINDA

Dünya Matematik Tarihinin Dönüm Noktaları!

3.000 yıl önce Yunanlılar, doğa olayları için mantıklı açıklamalar aramaya başladılar ve bu şekilde geometri ve aritmetiğin temelleri atılmış oldu. Bu çalışmalarda önde gelen isimler arasında tarihin ilk kadın matematikçisi olan Theano ve sayıların babası Pisagor vardı.

DÜNYA’NIN ÇAPININ ÇUBUKLA ÖLÇÜLMESİ

Birkaç yüzyıl sonra ise Yunan matematikçi Eratothenes, toprağa yapıştırılmış bir Çubuk ve üçüncül kuralını kullanarak dünyanın çapını hesapladı. Bu hesaplama, dünyanın yuvarlak oluşunun ispatından yüzyıllar önceydi.

İlginizi çekebilir: Dünyanın düz olmadığını anlamamızı sağlayacak 10 kolay yöntem

NAPOLYON İÇİN MATEMATİK

Jean-Baptiste Joseph Fourier’in portresi.

Tomografi (CT veya CAT) taraması, müzik endüstrisindeki cep telefonlarında ve ekolayzerlerde veri depolama gibi birçok buluş 19. yüzyılın başlarında Fransız Joseph Fourier’in matematiksel başarıları sayesinde ortaya çıkıyor. Napolyon’un kadrosunun bir üyesi olan bilim adamı, aynı zamanda termodinamiğe katkısı ile de bilinmektedir.

NEWTON’NUN EN BAŞARILI YILLARI

Isaac Newton’un portresi (1717).

Isaac Newton, henüz 23 yaşındayken çok kısa süre içerisinde diferansiyel ve integral hesabı gibi teoremler geliştirmiştir. Günümüzde hala öğretilmekte olan bu denklemler, uygulanması ile birlikte çağdaş bilimde de bir devrim yaratmıştır.

İlgili makale: Teşekkür Etmemiz Gereken Denklemler ve Denklemlerin Kullanım Alanları

İlgili makale: Isaac Newton Kimdir?

MATEMATİĞİ KURTARMAK

Alan Turing’in portresi.

20. yüzyılın başlarında diğer matematik bilimcilerinin sonsuzluk, bütünlük ve süreklilik teoremleri hakkındaki tartışmaları bu netlik kazanamadı. Daha sonra Kurt Gödel ve Alan Turing gibi seçkin bilim insanları tarafından çözüme kavuşturmasıyla matematik biliminin ilerlemesi hız kazandı.

(Kurt Gödel, Avusturyalı-Amerikalı mantıkçı, matematikçi ve matematik felsefecisidir. Kendi ismiyle anılan Gödel’in Eksiklik Teoremi ile tanınır.)

İlginizi çekebilir: Bilgisayar Biliminin Atası: Alan Turing

BİR ANLAM BÜTÜNLÜĞÜ OLARAK MATEMATİK

Emmy Noether portresi

20. yüzyılın başlarında Emmy Noether için eski Almanya’da bilim meraklısı yahudi bir kadın olmak hiç kolay değildi. Ama bu onun zamanının en büyük matematik figürlerinden biri olmasının önüne geçemedi. Üniversiteye erişim olmamasına rağmen, göreliliği anlamak için temel teorileri formülize etti.

OLASILIKLARI HESAPLAYABİLMEK

Kaos teoremini Poincaré, Lorenz, Smale veya Feigenmbaum tarafından incelenmiştir. Resim: Pixabay .

Yüzyıllar boyunca, doğada meydana gelen fiziksel olayların bir çoğu rastgele biçimde sınıflara ayrılmıştı. Ancak farklı alanlardan bilim insanları bu olayların öngörülebilirliğini tahmin etmek için araştırmaya başladılar.

Dinamik sistemlerin kabulü ile küçük varyasyonların tamamen orantısız sonuçlar verdiği kaos teoremini tanımlayabilmek için kullanılan kelebek etkisi terimi, Smale at nalı veya Feigenbaum sabiti gibi başka terimlerin ortaya çıkmasını sağladı.

KARTEZYEN MATEMATİĞİ

Descartes, bilimsel ve felsefi bir aydınlanma döneminde yaşadı.

Rasyonalizmin babası olan Descartes, “Düşünüyorum,öyleyse varım” ilkesiyle felsefe alanındaki çalışmalarıyla tanınmaktadır. Ancak matematikteki başarıları da azımsanamayacak seviyededir. Kartezyen kökenleri üzerinde yaptığı çalışmaları sürdürebilmesi için dönemin İsveç kraliçesi tarafından işe alınmıştır.

SIFIR DOĞUŞU

Sıfır sayısı büyük rakamlarla çalışmak için oluşturuldu.

Hindistanda Orta Çağ, matematik açısından olduka verimli geçmiştir. Klasik Hint düşünürler, gelecek dönem Arapların kullanacağı klasik aritmetiği geliştirmişlerdir. Sayısal sisteme sıfır rakamı eklenmeden bu mümkün olamazdı. Bu da onları daha önce hiç olmadığı gibi çalışmaya sevk etti. Hint bilim insanları, sayılar dünyasının bir daha asla aynı olmayacağı otantik bir matematiksel devrim gerçekleştirmişlerdir.

İlginizi çekebilir: Hindistan’ın Bilime Yaptığı En İyi Beş Katkı

MATEMATİĞİN KÖKENİ

İskenderiye, antik dünyanın en önemli entelektüel merkezlerinden biriydi. Kültürlerin, müzelerinin ve kütüphanelerin varlığı farklı alanlarda ki bilim insanların toplandığı kenti dünya çapında bir bilgi ölçütü haline getirmiştir.

Tarihin en etkileyici kitaplarından birini yazan matematikçi Öklid, modern matematikçilerin yıllarca geometrinin temellerini attığı ve atacağı “Öklid’in Elementleri”’ni yazdı.

İlginizi çekebilir: 3700 Yıllık Babilden Kalma Kil Tablet Matematik Tarihini Değiştirdi

AL-KHWARIZMI’NIN CEBİRİ

Ebû Ca’fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî

İskenderiye gibi Bağdat da Arap dünyasından akademisyenleri ve düşünürleri için önemli bir buluşma noktasıydı. Hârizmî ya da tam adıyla Ebû Ca’fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî, bu bağlamda, Kızılderililer tarafından sıfırın yaratılmasını miras alarak cebirin temellerini geliştirmiştir.

Bugün bu isme “algoritma” diyoruz.

Deniz Göndelen

SpaceX: Crew Dragon Astronotları Yeryüzüne Tarihi Dönüşünü Gerçekleştirdi

Dünya’nın En Zehirli Ağacı, Yağmur Yağdığında Altında Duramazsınız