Fillerin; daha sağlıklı, daha mutlu ve daha uzun bir yaşam üzerinde çok büyük etkisinin olduğunu biliyor muydunuz? Filleri korumak, insanlığa yardım etmek demektir. Nasıl mı?
1. Filler, kanser sorununa çözüm olabilirler.
Evet, yanlış duymadınız. Utah ve Chicago Üniversitesi’nde yapılan çalışmalara göre filler, kansere sebep olan mutasyona uğramış hücrelerden kurtulabilecekleri üstün DNA onarım mekanizmasına sahiptirler. Bu demek oluyor ki, kanser tedavisinde kanserin ilerlemesini önleyebilecek yeni ilaçlar bulunabilir. Bilim insanları kanser tedavisi için alternatif ilaçlar üretebilirler.
2. Filler, işitme güçlüğü çeken kişilere yardımcı olabilirler.
Fillerin duyma aralığı, tıpta kullanılan diğer hayvanlara göre (özellikle fare) insanların duyma aralığına daha yakındır. Filler, çevrede oluşan sesleri sismik ipuçları olarak toplarlar. Örneğin; diğer fillerden gelen mesajları. Bunu nasıl mı yapıyorlar? Ayak ve hortumlarındaki titreşime duyarlı hücreler sayesinde.
İnsanlar da filler gibi bu hücrelere sahiptir. Peki insanların vücutlarının neresinde bulunuyor bu hücreler? Ellerde, ayaklarda, dudaklarda hatta bağırsaklarda. Sonuç olarak Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yürütülen çalışmalar gösteriyor ki; filler, duyma problemi yaşayanlar için ilham verici bir yardımcı olabilir.
3. Filler, yaşlanma konusunda bizlere önemli bir ders verirler.
Filler ve insanlar arasındaki yaşam süresinin benzerliğinin yanında, filler de insanlara benzer olarak kalp ve damar hastalıkları gibi yaşlanmaya bağlı hastalıklar yaşayabilirler. Filleri model alıp incelemek, zaman içinde bizim vücudumuzda da gerçekleşen değişimleri anlamamıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, filler insanlar dışında, genişleyebilen dize sahip tek hayvanlardır.
4. Filler, doğurganlığa yeni bir bakış açısı kazandırırlar.
İnsanlar, katil balinalar ve kılavuz balinalar menopoz geçiren tek canlılardır. Fillerde menopozun ertelenmesinin nedenine bakmak; insanlarda doğurganlık ve yaşlanma konusuna yeni bir bakış açısı kazandırabilir.
5. Filler, doğal bahçıvanlardır.
Şu sloganı daha önce duymuşsunuzdur: “Ağaç dikin, dünyayı kurtarın!” Peki ya bunu duydunuz mu? “Filleri kurtarın, dünyayı kurtarın!” Fillerin dışkıları, sindirilmiş tohum içerdiğinden zengin içerikli bir gübre çeşididir. Birçok bitki türünün tohumlarının çimlenebilmesi için doğruca filin bağırsaklarına gitmesi gerekir. Filler olmasaydı, bitkiler de olmazdı.
6. Filler, balta girmemiş ormanları bile sağlıklı tutarlar.
İster inanın ister inanmayın, fillerin ağaçları devirmeyi tercih etmelerinin ormanlara yararı var. Ne gibi mi? Filler bunu yaparak, diğer bitki türlerinin rahat büyüyebilmesi için daha geniş alan sağlamış olurlar. Ayrıca, birçok faklı türde hayvanın besin bulmasını kolaylaştırırlar (büyük memeliler ve böcekler de dahil).
7. Filler, esrarengiz yollarla su bulabilirler.
İnanamadınız değil mi? Fillerin yeraltı sularına nasıl ulaştıkları tam olarak bilinmemesine rağmen, kuraklık anında kuyuları kazıp kendileri ve diğer hayvanlar için hayat kurtarıcı suya ulaşırlar. Bunu; koku ya da artezyenden gelen titreşimleri hissederek yapabilirler.
8. Filler, bizi düşündürürler.
Filleri ne kadar iyi anlarsak, kendimizi de o kadar iyi anlarız. Filler bizlerle eşdeğer zekaya sahiptirler. “Nasıl olabilir böyle bir şey? ” dediğinizi duyar gibiyiz. Tam olarak şöyle oluyor: Filler de kendi öz varlıklarının farkındadırlar.
Onlar da yaşadıkları zaman süresince bazı aletleri kullanırlar. Onların da dilleri vardır. (Sözlü olarak olmasa da görsel ve koku alma duyusuyla). Empati bile kurabilirler. Uzun süreli bellekleri vardır. Hepsinden de önemlisi, sosyal olarak da bizlere çok benzerler. Bir file bakmak, aynaya bakmak olabilir. Ne dersiniz?
9. Filler, bizlere örnek olurlar.
Filler için son altı öğütücü diş takımını kaybetmek “sona yaklaşmak” demektir. İşte fillerin bizlere örnek teşkil ettikleri zaman: Yaşlıların bakımının geldiği zamanlar. Filler, bazen dalları bazen de başka besinleri çiğneyip yaşlıları besleyerek onlara yardım ederler. Bizler için biraz tatsız bir hatırlatma olsa da: ” Yaşlıların bakıma ihtiyacı vardır.”
10. Son olarak, kabul edelim ki bebek filler çok şirinler.
Böyle bir sevimliliğe kim karşı koyabilir ki? Ekolojik dengede ve insan yaşamında ciddi bir öneme sahip filleri koruyarak, dünyayı kurtarabiliriz.