İspanya’daki bir bölgede arkeologlar, 2.500 yıl önce ortadan kaybolan gelişmiş bir toplum olan Tartessos’un yaşadığı son zamanlarının izlerine rastladı.
İspanya’nın Endülüs bölgesinde 1978 yılında yapılan bir kazıda, eski bir uygarlığa ait tapınaklar, yanmış hayvanlar ve değerli eşyalar bulundu. Bu uygarlık, M.Ö. 8. yüzyıldan 6. yüzyıla kadar Güney İspanya’da yaşamış olan Tartessos kültürüydü. Guadiana Vadisi’nde, eski bir uygarlığın üyelerini barındıran üç tapınağın kalıntıları ortaya çıktı.

Güneybatı İspanya’yı M.Ö. Daha modern tarih boyunca insanlar bunun bir nehir, bir krallık ve hatta Atlantis olduğunu öne sürdüler. Ancak gerçekte İber Yarımadası’nda kurulan ilk kültürlerden biriydi. Bölgede şu anda 20’den fazla bilinen Tartessos bölgesi var ve bu da bölgenin ilk düşünülenden çok daha geniş olduğunu ortaya koyuyor.
Tartessliler, Bronz ve Demir Çağları boyunca Güney İspanya’daki yaşam hakkında bulmamız için yazılı tanıklıklar şeklinde pek bir şey bırakmadılar. Bununla birlikte, bazı metallerin uzun ömürlü olmaları sayesinde, Cancho Roano gibi ilginç yıkım bölgelerinde nasıl korunarak yaşadıklarına dair bazı ipuçlarına sahibiz.
M.Ö. 5. yüzyılın sonlarında Tartessliler, değerli eşyalarını ve hayvanlarını büyük bir çukura koyup yakmışlar. Sonra da çukurun üzerini örtüp gitmişler. Bu garip bir gelenek gibi görünse de, Casas de Turuñuelo’da da aynı şey yapılmış. El Turuñuelo, İspanya’nın Badajoz eyaleti Guareña’da bulunan bir arkeolojik sit alanıdır.

Bölgedeki en iyi korunmuş protohistorik yapılardan biri olarak kabul edilen yapının bir zamanlar Roma dönemine ait olduğu düşünülüyordu ancak o zamandan beri Tartessian bölgesi olduğu doğrulandı. Cancho Roano’daki bulgulara benzer bir tablo ile büyük, kapalı bir çukurda birçok hayvanı da yaktı.
Tartessianların neden kendilerini yakmaya kararlı göründüklerine gelince, bu iyi bir soru ve henüz kesin cevaplarımız yok ama araştırmacılar bunu araştırıyorlar.
La Mata’da tarihçi ve rehber olan Ana Belén Gallardo Delgado, BBC’den Andrew Lofthouse’a şunları söyledi: “Benim için en şaşırtıcı şey, Tartessos’ların evlerini yıkmak gibi çok tuhaf bir alışkanlıkları, yani bulunan tüm yerleşim yerlerinde aynı davranışın izlenmiş olması: tüm kapları ve amforaları boşaltmak, binayı yakmak ve gömmek.”

“Yeni teknolojilerle, bu medeniyetin kökeni hakkında çok daha fazla şeyin açıklığa kavuşturulabileceğini ve yaşam tarzının biraz daha araştırılabileceğini umuyorum. Extremadura bölgesindeki Tartessian varlığı, arkeolojideki yeni gelişmeler sayesinde giderek daha önemli hale geliyor. Ayrıca Badajoz bölgesinde bulunan diğer sekiz mezar höyüğünün de kazılanlar gibi Tartess yapıları olabileceğine inanılıyor.”
Bu davranış, modern tarihçiler için kaşlarını kaldıran bir davranış, ancak Tartessos kültürünü çevreleyen başlıca gizem bile değil. Yaklaşık 2.5000 yıl önce aniden ortadan kaybolduğu düşünülüyor ve bir kez daha nedeni, şimdiye kadar anlayışımızın dışında kaldı.
Kısmen Akdeniz’e batmış eski bir Endülüs’ün kıyı şeridindeki konumları göz önüne alındığında, depremlerin ve tsunamilerin Tartessliler için benzersiz bir tehdit oluşturması olasıdır. Casas de Turuñuelo gibi Tartessian sitelerinde araştırmalar devam ediyor ve kültürleri hakkında yeni içgörüler ortaya çıkıyor, bu arada bilim adamları da yanmış kalıntılarda keşfedilen metallerin zenginliğine dayanarak çok sağlıklı görünen ticaret ağlarını daha iyi anlamak için çalışıyorlar. .
Binlerce yıllık kayıp uygarlıkları incelerken, Tartessianları anlamaya çalışmak oldukça karmaşık bir hal alıyor.
İspanya’da Kayıp Bir Uygarlığın İzleri: Tartessos

Tartessos kültürü, İber Yarımadası’nda kurulan ilk kültürlerden biri olarak kabul ediliyor. Akdeniz ticaretine katılmış ve metallerle uğraşmış bir toplumdu. Fenikeliler ve Yunanlılar tarafından “Batının Sınırı” olarak adlandırılıyordu. Tartessos’un başkenti olan Tartessos şehri ise bugün kayıptır.
Tartessos kültürü hakkında çok az şey biliniyor çünkü yazılı kaynak bırakmadıkları için yaşamları hakkında arkeolojik buluntulara dayanmak zorundayız. Bu buluntular arasında en ilginç olanları, kendi yerleşim yerlerini yakıp gömmeleriydi.
Cancho Roano ve Casas de Turuñuelo gibi sitelerde yapılan kazılarda, hayvanların ve değerli eşyaların ateşe verildiği ve sonra üzerlerinin kapatıldığı görüldü. Bu ritüelin neden yapıldığı henüz bilinmiyor ama bazı araştırmacılar bunun bir tür kurban töreni veya kutsal bir temizlik olduğunu düşünüyor.

Tartessos kültürünün başka bir gizemi de nasıl ortadan kaybolduklarıdır. M.Ö. 6. yüzyılda Fenikelilerin ve Romalıların baskısı altında kaldıkları düşünülüyor. Ayrıca deprem ve tsunami gibi doğal afetlerin de etkili olmuş olabileceği tahmin ediliyor. Bazı tarihçiler ise Tartessos’un Atlantis’in kayıp uygarlığı olduğunu iddia ediyor.
Tartessos kültürü hakkında daha fazla bilgi edinmek için arkeolojik çalışmalar devam ediyor. Bilim insanları, bu kayıp uygarlığın ticaret ağlarını, yaşam tarzını ve inanç sistemini anlamaya çalışıyorlar. Tartessos kültürü, İspanya’nın ve Avrupa’nın tarihinde önemli bir rol oynamıştır.
Can Dinlenç