Girişimci Olmanın Getireceği  5 Psikolojik Sorun

Girişimcilik sıklıkla heyecan verici, eğlenceli veya hatta cömert olarak tasvir edilir (özellikle bir şirket başarılı olduktan sonra), Ancak gerçek şu ki, girişimciliğin sık sık açıklanmayan karanlık bir tarafı vardır. Kamu gözündeki girişimcilerin çoğu, çok başarılı olmuşlardır; işletme sahiplerinin çoğu, tutarlı bir kâr elde etseler de etmeseler de sessiz bir mücadeleye katlanırlar.

Başarısız olsanız bile kendi işinizi kurmak ve yönetmek ödüllendiricidir. Ancak dalmaya başlamadan önce, girişimcilerin taşıması gereken bu psikolojik yüklere hazır olun:

İlginizi çekebilir: Psikoloji Nedir? Psikoloji Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler

Hesap Verebilirlik

Yanlış giden her şey senin hatan olacak ya da en azından böyle görünecek. Kuruluşunuzun lideri olarak, çoğu karar için son çağrıyı yapan sizsiniz ve bu kararların sonuçlarından (olumlu ya da olumsuz olarak) en çok etkilenecek olan sizsiniz.

Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, çok fazla karar vermek stres seviyenizi artırabilir ve artan stres zayıf karar almaya yol açabilir, bu nedenle durmaksızın stres ve kararlar döngüsüne yakalanabilirsiniz.

Finansal Stres ve Belirsizlik

Tipik bir girişim diye bir şey yoktur; Bu işletmelerin bazıları neredeyse hiç yatırım yapmadan yerden kalkabilirken, diğerleri yayınlanmadan önce milyonlarca dolar harcıyor. Yine de, Küçük İşletme İdaresi, ortalama bir girişimin devam edebilmesi için en az 30.000 dolar gerektirdiğini tahmin ediyor ve eğer işi başlatan girişimci iseniz, tasarruflarınıza dalmanız veya şahsen sorumlu olduğunuz borcu biriktirmeniz gerekebilir.

Güven Kaybı

Hiçbir girişimci tek başına bir iş kurmaz, ancak kendinizi bulabileceğiniz en iyi çalışanlarla kuşatsanız bile, bebeğinizle ilgilenmek için onlara güvenmek zor olabilir. Yine de, işletmenin büyümesini istiyorsanız, yapmanız gerekecek.

Görevleri devretmeniz, tüm departmanları diğer kişilere emanet etmeniz ve arkanıza sağlama almak için ortaklarınıza ve satıcılarınıza bağlı olmanız gerekir. Bunun da ötesinde, karşılaşacağınız konularda daha kapsamlı bir bakış açısı istiyorsanız, mentorların ve diğer girişimcilerin tavsiyelerini dinlemeniz gereklidir ve bu insanlar size her zaman ne duymak istediğinizi söylemeyecektir.

Nihayetinde, kararlar ve yön size bağlı olacaktır, ancak yine de hayatınızın en önemli projesi üzerinde kontrol sahibi olmaktan vazgeçmeniz gerekecektir.

İş Hayat Dengesi

Bir girişimci rolünü üstlendiğinizde, diğer her şey arka koltuğa geçer. Fikriniz konusunda tutkulu ve gerçekten heyecanlı olacaksınız ve ilk birkaç ay boyunca uzun saatler ve hafta sonları tatmin edici olacak. Ama sonra, kendi saatlerinizi ayarlayabilseniz bile, girişimci yaşam tarzının taleplerine daha derin düşeceksiniz.

Ailenizi ve arkadaşlarınızı daha az göreceksiniz, her gece sadece birkaç saat uyuyacaksınız ve sonunda yemek atlamaya, abur cubur yemeye ve kendinizi devam ettirmek için bazı kötü alışkanlıklara düşmeye başlayacaksınız. Daha da kötüsü, sağlığınız azaldıkça, depresyon ve tükenmişlik gibi sorunlara karşı koymayı daha zor bulacaksınız.

Yalnızlık

Sıklıkla konuşulmuyor, ancak girişimci olmak inanılmaz derecede yalnızlıktır. Uzun saatler çalışmanın ve arkadaşlarınızla ve aile üyelerinizden uzak olmanın yanı sıra çevrenizdeki insanlarla bağlantıda hissetmeyeceksiniz. Bir tür aile olarak düşündüğünüz tüm iş arkadaşlarınız için “patron” ve mükemmel bir profesyonel olmanız gerekir. Ayrıca, şirketiniz çöküşün eşiğinde olsa bile, bir zayıflık anı gösteremezsiniz.

Çok fazla arkadaşınız olmayacak ve başarılı olup olmadığınıza bakılmaksızın, yol boyunca çok fazla arkadaş edinmeyeceksiniz. Belki profesyonel arkadaşlarınız olacak, ama arkadaşlarınız olmayacak. Bu derin yalnızlık diğer tüm psikolojik yükleri daha da karmaşıklaştıracaktır.

Yardım Alma

Bu psikolojik yüklerle mücadele eden bir girişimciyseniz, yardım almanız gerekir. Şirketinize adanmışsınız, biliyorum ve ya bu yükleri yaşadığınızı inkâr ediyor olabilirsiniz ya da bunları ele almak için çok meşgul olduğunuzu hissedebilirsiniz.

Ama zaman ayırın. Kendinize zaman ayırın. Tatile gidin. Arkadaşlarınız ve sevdiklerinizle daha fazla zaman geçirin. Akranlarınızla konuşun. Bir terapist ile görüşün. Yapmanız gereken ne olursa olsun, kendi öz bakımınıza öncelik verin, aksi takdirde siz ve işiniz sonuçlardan etkilenecektir.

İlginizi çekebilir: Bu 5 Klasik Psikolojik Deney, İş Yeri Liderine Ne Öğretebilir?

Uğur Köşe

Büyükayı Takımyıldızı

Büyükayı Takımyıldızı Nedir

Veba Salgını Sırasında, Newton Yerçekimini Keşfetti