ABD Uzay Kuvvetleri’nin X-37B mürettebatsız uzay uçağı, yörüngede kalma süresi konusunda kendi rekorunu kırarak ve birkaç projede başarı elde ederek Dünya’ya döndü.
Bu yılın Temmuz ayında, yarı gizli X-37B uzay uçağı, bu türden bir araç için yörüngede en uzun süre kalma rekorunu kırdı. Önceki yörünge rekoru 780 gündü. Şimdi nihayet geri döndü ve inerken Florida’da sonik patlamalar başlattı.
Boeing’den Jim Chilton yaptığı açıklamada, “X-37B’nin 2010’daki ilk lansmanından bu yana, rekorları alt üst etti ve ulusumuza yeni uzay teknolojilerini hızla test etme ve entegre etme konusunda rakipsiz bir yetenek sağladı.” Dedi.

X-37B olarak bilinen A.B.D Hava Kuvvetlerine ait aracın altıncı göreviydi ama görevin tam olarak ne olduğu hala gizliliğini koruyor.
X-37B hakkında bildiklerimiz:
- Aracın NASA ’nın eski uzay mekiğine benzemesi.
- Hava Kuvvetlerinin, Boeing tarafından geliştirilen bu güneş enerjili uzay araçlarından en az iki tanesine sahip olması.
- Ayrıca mürettebatı olmadığı ve onları ayakta tutan donanımlara ihtiyacı olmadığı için neredeyse 100 kat daha hafif olabilir ve uzayda çok daha uzun süre kalabilir.
Uzay Kuvvetleri, uzay uçağının tam yeteneklerini belirtmedi, ancak X-37B’nin yapılan deneyleri yörüngeye taşıyabileceğini ve analiz için Dünya’ya geri getirebileceğini kaydetti.
Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı ile işbirliği içinde inşa edilen FalconSat-8 gibi, X-37B’nin taşıdığı deneylerin çoğu askeri müdahale içeriyor ve bu, onun aslında bir casus uçağı olduğu spekülasyonlarına yol açıyor.

Diğer bir spekülasyon ise Hava Kuvvetlerinin X-37B ’yi siIah araştırması ya da yörünge gözlem operasyonları için kullanılıyor olabileceğini iddia ediyordu.
Fakat 2010’da Hava Kuvvetleri programın herhangi bir “saldırgan” içeriği olmadığını açıklamıştı ve bir sözcü programın içeriğinin teknoloji riskinin azaltılması, deneysel ve operasyonel konsept geliştirilmesi olduğunu söylemişti.
Uçağın görevi ne olursa olsun, program başlangıçta 270 günlük bir yörünge görevi için tasarlanmıştı ve bu sürenin 3 katından daha fazla yörüngede kalabilmesi bu güneş enerjili uzay mekiği için büyük bir başarı.
Misyonun halka açıklanan kısmında, uzay radyasyonuna maruz kalma süresinin tohumların yaşayabilirliğini nasıl etkilediğine dair uzun vadeli bir çalışma içerdiğiydi. Ayrıca NASA için radyasyon koruyucu termal kaplama malzemelerinin test edilmesini de içeriyordu.
İniş yaparken veya uçarken Kennedy Uzay Merkezi çevresindeki komşular uçağın yüksek ses ve sallantılara neden olduğu ve kükürt kokulu bir sis bulutu oluştuğunu belirtiyor. Projeyle ilgili kısmi gizliliğe uygun olarak, sakinler herhangi bir uyarıda bulunmadı.
Maalesef ki bunun dışında size verebileceğimiz çok fazla bilgi yok ama uzay mekiğinin bundan sonraki sürecini takip edeceğimizi söyleyebiliriz.
Benzer şekilde, Çin de, kısa süre önce 4 Ağustos’ta kendi uzay uçağını fırlattı ve yeniden kullanılabilir uzay aracı deneyi, ne zaman ineceğine dair bir haber olmadan bugüne kadar hala havada dolaşmakta.