Sıradan bir orman çalısına benzeyen bu çok nadir bitki aslında hayatını devam ettirmek için çok kurnazca bir şey yapıyor. Etrafındaki bitkilerin köklerinden besin çalıyor. Eğer böyle bir şeyi ilk defa görüyorsanız bitkilerin yeni dünyasına hoşgeldiniz.
‘Langsdorffia’ ya da diğer adıyla ‘’vampir bitkisi’’ Orta ve Güney Amerika, Madagaskar ve Papua Yeni Gine’de ormanlarda ve savanlarda yaşıyor. Pek çok farklı bitki türünün köklerinden besinleri almak için dokunaç benzeri yapılarını kullanan bu parazitler, hayatlarını ev sahiplerine borçlu.
Bir klorofil eksikliğinden gelen bu kırmızı-sarı renk, onları bir orman bitkisi değil de okyanus bitkisi olarak göstermekte. Çevre bitkilerin besinlerini çalmasına rağmen bu bitkilerin insanlara karşı bi zararı yoktur.
Aslında onlar hakkında çok ez şey biliniyor. Bölgedeki diğer bitkilerin ölümüne sebep oluyormuş gibi gözüken bu bitkilerin çevre ekosisteme nasıl bir etkisi olduğu henüz tam olarak keşfedilmedi. Onlarla ilgili bilenenler sadece ‘vampirlik’ yaptıkları ve kuru ortamlarda yetiştikleri.
Oxford Üniversitesi Botanik Bahçesi Bitki Bilimleri Bölümü’nden Dr. Chris Thorogood daha fazla bilgi elde etmek için bu bitkilerin yerel bitki envanterinde olması gerektiğini düşünüyor.
Thorogood ve meslektaşı Jean Carlos ‘Plants,People,Planet ‘ ‘de ‘’Vampir bitkisi, diğer parazit bitkileri gibi botanik bahçe koleksiyonlarında yetersiz bir şekilde temsil ediliyor. Daha fazla araştırılmalı ve korunmalı’’ diye yazıyor.

Diğer bitki türleri gibi Vampir bitkiside kuşlar ve böcekler için nektar salgılar. İlginçtir ki erkek vampir bitkileri bu nektarı yumruları arasından salgılarken, dişi vampir bitkileri bunu eteklerinin altından gerçekleştirir. (Nektar, çiçeklerin ürettiği, şekerce zengin, böcek ve kuş benzeri tozlaşmaya yardımcı hayvanları kendine çeken salgıdır. )
Nadir de olsa bu küçük Vampir bitkileri bitki çeşitliliğinin müthiş bir kanıtıdır. Parazit bitkiler hala çok nadir ve araştırılması zor, Vampir bitkilerini korumak gelecekteki bitki tarımının bir alt yolu ve bir parçasıdır. Yaşadıkları ortamları korumak inanılmaz derecede önemlidir.
DOĞUKAN KARABAĞ