Hızlandırılmış Bir Video Güneş’in 10 Yıllık Geçmişini 6 Dakikada Gösteriyor!

4.6 milyar yıllık güneşimiz için 10 yıl ne anlama geliyor?

Muhtemelen bir saniyenin son milyonda biri sizin için demek. Yine de, yaşlı güneşimizin yandığı her on yıl, çalkantılı, bazen de şiddetli bir on yıl demek ve bu NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi’nden (SDO) yeni bir hızlandırılmış videoda güzel bir şekilde ortaya çıkan bir gerçek.

“Güneşin On Yılı” adlı çarpıcı videoda, gökbilimciler 2 Haziran 2010 ile 1 Haziran 2020 arasında her 0.75 saniyede bir 425 milyon yüksek çözünürlüklü görüntü derledi. Güneşin yaşamı ve on yılın tamamı yaklaşık 60 dakika içinde gösteriliyor.

Bu on yıl boyunca güneş, yavaş yavaş güneş lekeleri olarak bilinen muazzam manyetik dalgalanmalarla yavaşça köpüren bir deniz değişikliğine uğrar ve bu da 2014’te tekrar kaybolmadan önce zirveye ulaştı.

Güneşin sessizliği aslında sürpriz değildi; her 11 yılda bir, güneşin manyetik kutupları aniden yer değiştirir; Kuzey Güney olur, güneş manyetik aktivitesi azalmaya başlar ve güneşin yüzeyi sakin bir sarı ateş denizi gibi görünmeye başlar. Bu nispi sakinliğe güneş minimumu denir. (Şu anda da birinin ortasındayız).

Bununla birlikte, bir on yılın flip-flopu ile diğeri arasında, şiddetli bir değişim meydana gelir. Manyetik aktivite, maksimum güneş enerjisi olarak bilinen canlı bir yüksekliğe yükselir ve yıldızın yüzeyi devasa güneş lekeleri ile dalgalanır, manyetik alan çizgilerini kıllar ve güneş patlamaları olarak bilinen plazma patlamaları ile patlar. Her bir maksimum, yeni bir güneş çevriminin başladığını gösteren başka bir manyetik kutup tersine çevrilir.

Bu değişikliklerin Dünya’dan çιplak gözle fark edilmesi zordur (güneş maxima, dünyadaki en düşük enlemlerde daha görünür auroralara neden olur), ancak NASA’nın SDO uydusu, yıldızımızı ekstrem ultraviyole ışıkta izledikçe net bir şekilde görür.

Bu ultra enerjik dalga boyları güneşin parlamasını keser ve güneşin en dış atmosferinde veya koronada bol miktarda manyetik değişiklik gösterir. Güneşher şeyi zaten unutmuş olsa bile bu manzarayı görmek oldukça büyüleyici.

Hacer Sezgin

Albert Einstein’ın gölgesinde kalan dahi: Mileva Einstein – Maric

El Damarları Hakkında Bilinmesi Gerekenler